Dziecko zmarło- co z kdr dla rodzeństwa? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 cze 2022, 10:36

Witam
Mam problem z przyznaniem kdr
Rodzice posiadają dwójkę dzieci w wieku do 18 r.ż. rodzice mieli jeszcze jedno dziecko które zmarło teraz miałoby 21 lat.
Komu mogę przyznać kdr ? tylko rodzicom? czy dzieci tez mogą sie załapać?
Z góry dziękuje za pomoc.
ORA
Stażysta
Od: 17 sty 2018, 16:49
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 17 cze 2022, 10:53

ORA pisze:
17 cze 2022, 10:36
Witam
Mam problem z przyznaniem kdr
Rodzice posiadają dwójkę dzieci w wieku do 18 r.ż. rodzice mieli jeszcze jedno dziecko które zmarło teraz miałoby 21 lat.
Komu mogę przyznać kdr ? tylko rodzicom? czy dzieci tez mogą sie załapać?
Z góry dziękuje za pomoc.
Tylko rodzice (pod warunkiem, że dziecko urodziło się żywe), na dzień składania wniosku nie ma co najmniej trojga dzieci spełniających odpowiednie warunki (bo jedno z nich nie żyje). Jedyna opcja dla zaznaczenia w przypadku tego dziecka to dziecko, które było na utrzymaniu rodziców niespełniające obecnie warunków wskazanych w ustawie o KDR.

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 28 cze 2022, 10:36

Podbijam temat. Mam podobną sytuację. Rodzice mieli przyznane KDR w 2019 roku. Teraz pan złożył wniosek o przyznanie KDR dla 2 dzieci do 18r.ż. Najstarsze dziecko nie żyje. Pan twierdzi, że inne ośrodki przyznają w takiej sytuacji dzieciom kartę, a ja się nie znam. I jak tak ma być, to on chce odmowę i pójdzie z tym do adwokata :?
mopsówna
Stażysta
Od: 13 sie 2021, 11:42
Zajmuję się: KDR, prace społecznie użyteczne, dożywnianie

Napisano: 28 cze 2022, 11:40

mopsówna pisze:
28 cze 2022, 10:36
Podbijam temat. Mam podobną sytuację. Rodzice mieli przyznane KDR w 2019 roku. Teraz pan złożył wniosek o przyznanie KDR dla 2 dzieci do 18r.ż. Najstarsze dziecko nie żyje. Pan twierdzi, że inne ośrodki przyznają w takiej sytuacji dzieciom kartę, a ja się nie znam. I jak tak ma być, to on chce odmowę i pójdzie z tym do adwokata :?
W tym przypadku sprawa jest prosta. Na dzień złożenia wniosku nie ma co najmniej trojga dzieci i dziwię się ośrodkom, które rzekomo w takiej sytuacji przyznają karty. Tu przepis jest jasny i klarowny:
Art. 4. [Przesłanki uzyskania prawa do posiadania Karty]
1. Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek.
2. Członkami rodziny wielodzietnej są:
1)rodzic (rodzice) - przez którego rozumie się także rodzica (rodziców) zastępczych lub osobę (osoby) prowadzącą rodzinny dom dziecka;
2)małżonek rodzica;
3)dziecko - przez które rozumie się także dziecko, nad którym rodzic sprawuje rodzinną pieczę zastępczą, oraz osobę przebywającą w dotychczasowej rodzinie zastępczej albo w rodzinnym domu dziecka, o której mowa w art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. z 2020 r. poz. 821 oraz z 2021 r. poz. 159 i 1006).
2a. Prawo do posiadania Karty przysługuje dziecku, jeżeli w dniu składania wniosku o przyznanie Karty co najmniej troje dzieci w rodzinie wielodzietnej spełnia wymagania, o których mowa w ust. 2b.
2b. Prawo do posiadania Karty przysługuje odpowiednio dziecku:
1)w wieku do ukończenia 18. roku życia;
2)w wieku do ukończenia 25. roku życia - w przypadku gdy dziecko uczy się w:
a)szkole - do dnia 30 września następującego po końcu roku szkolnego,
b)szkole wyższej - do dnia 30 września roku- w którym jest planowane ukończenie nauki zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4;
3)bez ograniczeń wiekowych - w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności.
3. Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
4. Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi zastępczemu lub prowadzącemu rodzinny dom dziecka, w przypadku gdy sąd orzekł o odebraniu im dzieci z uwagi na niewłaściwe sprawowanie pieczy zastępczej.
lukas19861
Referent

Napisano: 29 cze 2022, 7:42

No dokładnie, tu nie ma żadnych wątpliwości. Mamy nawet interpretację z ministerstwa, która mówi dokładnie to samo co ustawa. Szkoda, że ten pan, który złożył wniosek nie chce powiedzieć, który ośrodek przyznaje karty w takiej sytuacji, bo chętnie bym z nimi pogadała.
mopsówna
Stażysta

Napisano: 29 cze 2022, 8:43

mopsówna pisze:
29 cze 2022, 7:42
No dokładnie, tu nie ma żadnych wątpliwości. Mamy nawet interpretację z ministerstwa, która mówi dokładnie to samo co ustawa. Szkoda, że ten pan, który złożył wniosek nie chce powiedzieć, który ośrodek przyznaje karty w takiej sytuacji, bo chętnie bym z nimi pogadała.
A ja myślę, że to raczej wymysł tego Pana. To jeden z "tych" co myślą, że jak się odezwą i postraszą adwokatem to wszyscy będą trząść portkami i od razu wymuszą na Nas decyzję wbrew obowiązującym przepisom. Poza tym Pan ma możliwość złożenia odwołania do SKO. A jak pójdzie do adwokata, który nie będzie chciał na nim zarobić to wyklaruje Panu co i jak.
Nie ma się co stresować takimi ludźmi. Szkoda zdrowia.
Pozdrawiam
lukas19861
Referent

Napisano: 29 cze 2022, 10:40

lukas19861 pisze:
29 cze 2022, 8:43
mopsówna pisze:
29 cze 2022, 7:42
A ja myślę, że to raczej wymysł tego Pana. To jeden z "tych" co myślą, że jak się odezwą i postraszą adwokatem to wszyscy będą trząść portkami i od razu wymuszą na Nas decyzję wbrew obowiązującym przepisom. Poza tym Pan ma możliwość złożenia odwołania do SKO. A jak pójdzie do adwokata, który nie będzie chciał na nim zarobić to wyklaruje Panu co i jak.
Nie ma się co stresować takimi ludźmi. Szkoda zdrowia.
Pozdrawiam
Zdrowia szkoda i czasu na pisanie decyzji odmownych też szkoda :lol: tym bardziej, że to będzie pierwsza decyzja odmowna u nas w ośrodku, więc trzeba będzie się za to zabrać.
mopsówna
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x