Problematyczna rodzina - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 15 cze 2022, 13:26

Witam proszę o pomoc bo już troszkę się pogubiłam.
Pan składa wniosek, obecnie z partnerką posiada 1 dziecko ale ma również 2 dzieci z poprzedniego małżeństwa, pan na tą 2 dzieci płaci alimenty. Rozumiem że w tym przypadku tylko ojciec dzieci może mieć przyznaną kartę oczywiście bezterminowo. Dzieci niestety nie mają przyznanych kart, gdyż trójka dzieci nie mieszka z nim w obecnej chwili. Czy dobrze myślę?
Mam również drugie pytanie bo koleżanka miała kiedyś taką samą sytuację ale dodatkowo oprócz alimentów pan miał zasądzoną opiekę naprzemienną. A w takim przypadku w jaki sposób przyznaliby Państwo karty. Tylko Panu czy dzieciom też skoro jest opieka naprzemienna?
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 17 cze 2022, 13:40

Jeżeli dzieci się kwalifikują tzn. są do 25 roku życia uczące się, to wszystkim im należy się KDR w ich miejscach zamieszkania, i może o to wnieść wniosek zarówno ojciec jak i matka z którą te dzieci są. We wniosku ujmuje się cała rodzinę, ale karty otrzymują tylko ci którym w danym miejscu się należą ;) A drugą sprawę chyba bym potraktował jak i pierwszą :roll: 8-)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 20 cze 2022, 9:05

alimenty czy opieka naprzemienna nie ma znaczenia w kwestii tego kto składa wniosek, byle rodzic był tym rodzicem trójki dzieci lub małżonkiem rodzica trójki dzieci i przyznanie ze względu na miejsce zamieszkania właśnie.
w naprzemiennej to po prostu rodzice muszą się dogadać kto wnosi o kartę...?
a ten ojciec trójki z pierwszego przykładu mógłby wnieść na dzieci o ile mieszkają w tej samej gminie. jeśli nie, to musi poskładać wioski w gminach zamieszkania dzieci - jeżeli dzieci spełniają warunki ustawy to szkoda, żeby kart nie otrzymały :roll:
ogólnie, dopóki jest rodzic trójki dzieci, nie ma odebranych ani ograniczonych praw rodzicielskich przez umieszczenie dzieci w pieczy zastępczej i cała trójka dzieci spełnia warunki, to karty się należą :)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x