eksmisja bez konieczności zapewnienia lokalu socjalnego

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
OPS65
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

eksmisja bez konieczności zapewnienia lokalu socjalnego

Post autor: OPS65 »

Komornik przysłał pismo do burmistrza o wskazanie schroniska dla dłużnika , któremu sąd zasądził eksmisję bez konieczności zapewnienia lokalu socjalnego. Gmina wskazała schronisko ale komornik ponownie przysłał pismo o uzupełnienie dokumentów o brakującą decyzję lub umowę ze schroniskiem. Proszę o pomoc bo pierwszy raz mam z takim problemem do czynienia. Dłużnik oczywiście nie wyraża zgody na eksmisję, Jak powinno wyglądać postępowanie w takim przypadku , nadmienię
OPS65
Praktykant
Kontakt:

Re: eksmisja bez konieczności zapewnienia lokalu socjalnego

( dokończę post) nadmienię, że sprawa bardzo pilna i proszę o szybką pomoc :?
OPS65
Praktykant
Kontakt:

Przypuszczam, że w większych ops były takie działania, niech ktoś poświęci trochę swojego cennego czasu i podpowie :( :( :(
Pani socjalna
Praktykant
Zajmuję się: Dział Pomocy Środowiskowej
Kontakt:

Post autor: Pani socjalna »

Pytanie, dlaczego sąd w wyroku eksmisyjnym nie wskazał lokalu socjalnego. Najprawdopodobniej uczestnik postępowania nie zgłosił się na sprawę.
Czy sąd wskazał lokal tymczasowy?

W moim OPS nie wydajemy decyzji do schroniska przedterminowo, ale z momentem przyjęcia osoby. Nie ma u nas czegoś takiego, jak wydanie decyzji, zanim osoba zostanie faktycznie umieszczona.

Najpierw sprawdziłabym, na jaką podstawę prawną powołuje się komornik, żądając wskazania lokalu dla osoby eksmitowanej, tym bardziej, że jak Pani nadmieniła, Gmina wskazała wcześniej Schronisko. Ważne jest również zdanie samego zainteresowanego, bo przecież nikt nikogo nie zmusi do zamieszkania w schronisku.

Dobrym rozwiązaniem jest uzyskanie oświadczenia osoby, która ma zostać eksmitowana o treści:
"Zostałem poinformowany o możliwości umieszczenia mnie w Schronisku w.... przy ul...
Po eksmisji mam zamiar/nie mam zamiaru skorzystać z takiej formy wsparcia, a jeśli nie to dlaczego. I ksero do komornika.

https://www.panisocjalna.blogspot.com
lennA
Praktykant
Zajmuję się: integracja
Kontakt:

Post autor: lennA »

teraz mozna eksmitowac do schroniska dla bezdomnych
http://www.shopaholic.pl/botki-z-kokardkami-emu
WZS
Praktykant
Zajmuję się: Rodzinną Pieczą Zastępczą
Kontakt:

Post autor: WZS »

@OPS65 Czy skontaktowali się Państwo z osobą zagrożoną eksmisją? Czy zadbali Państwo by uzyskała adekwatną pomoc w tym pomoc prawną? Czy podjęli Państwo jakieś kroki by człowiekowi pomóc i by uniknął eksmisji? Czy sprawdzili Państwo, czy ta eksmisja jest zgodna z prawem? Nie chodzi mi o prawomocność postanowienia. Może podczas postępowania pominięto istotne przesłanki, nie wyczerpano innych rozwiązań i dróg odwoławczych? Może jest to osoba starsza lub niepełnosprawna? Może działania działania komornika są niezgodne z prawem?
Anta1502
Praktykant
Zajmuję się: Ps
Kontakt:

Post autor: Anta1502 »

Odnawiam post. Dostałam pismo od komornika o wskazanie pomieszczenia tymczasowego dla osoby eksmitowanej, dodam, że jest to osoba na rencie chorobowej. Wysokość renty przekracza kryterium pomocy społecznej o prawie 100%. Osoba ta nie chce opuścić zajmowanego lokalu, bo jest z nim bardzo związana. Co mogę zrobić w tej sytuacji, muszę wskazać komornikowi pomieszczenie? Kto za to będzie płacił skoro kryterium jest przekroczone? I co zrobić skoro nie chce się wyprowadzić??
Anta1502
Praktykant
Zajmuję się: Ps
Kontakt:

Post autor: Anta1502 »

Nikt nie pomoże??
malinkka
Referent
Kontakt:

Post autor: malinkka »

Anta1502 pisze: 25 paź 2019, 9:29 Odnawiam post. Dostałam pismo od komornika o wskazanie pomieszczenia tymczasowego dla osoby eksmitowanej, dodam, że jest to osoba na rencie chorobowej. Wysokość renty przekracza kryterium pomocy społecznej o prawie 100%. Osoba ta nie chce opuścić zajmowanego lokalu, bo jest z nim bardzo związana. Co mogę zrobić w tej sytuacji, muszę wskazać komornikowi pomieszczenie? Kto za to będzie płacił skoro kryterium jest przekroczone? I co zrobić skoro nie chce się wyprowadzić??
Lokal tymczasowy wskazuje Gmina, Referat Lokalowy - nie MOPS. Tak odpisać komornikowi.
My dostajemy takie pismo do wiadomości i robimy rozeznanie sytuacji osoby, której dotyczy.
Jeśli gmina nie wskaże takiego lokalu, bo nie ma, wtedy powoli przygotowujemy się do zapewnienia miejsca w schronisku.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
ODPOWIEDZ