Ja naciągam tak samo dla wszystkich - znaczy stosuję, to jest lepsze słowo - uważam, że zarejestrowanie w PUP to nie jest zatrudnienie, dlatego po samym wyrejestrowaniu odmawiałem SZO (bo brak rezygnacji z zatrudnienia), a świadczenie przyznaję od kiedy mogę (bo to nie zatrudnienie)m&m pisze:I nikt dla mnie i jak podejrzewam w wielu innych przypadkach nie naciągał przepisów tak jak to robicie w przypadku dzieci na korzysć ich opiekunów.
No to sobie sprawdź dokładnie.m&m pisze:gdyz zaden przepis nie mówi o mozliwosci wstecznego wyrejestrowania z pup.
Art. 2 ust. 1 pkt 2 lit. j ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy:
Ilekroć w ustawie jest mowa o [..] bezrobotnym – oznacza to osobę, o której mowa [...] jeżeli [...] nie pobiera, na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego [...]
Jak my przyznamy wstecz (na co pozwala art. 24 ust. 2a) to PUP nie ma wyjścia i musi również wstecz wyrejestrować. W naszej ustawie brak zapisu, że SP nie należy się osobie zarejestrowanej.