Elmer i inni święci POMOCY - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 paź 2014, 8:23

Mam taka sytuację:

Klientka pobiera ZDO na ojca. Dostaliśmy sygnał ze środowiska, że wyjechała za granicę i wezwaliśmy ją na wyjaśnienia, nie stawiła się.
Pracownik socjalny poszedł na wywiad i ojciec przyznał, że córki nie ma. Wyjechała ale w tym czasie zapewniła mu opiekę niepełnoletnich córek i swojego męża, który nota bene jest niepełnosprawny i pobiera zasiłek stały :/
Na podstawie niestawienia się na wywiad zawiesiłyśmy wypłatę ZDO.
Pytanie - czy możemy też wstrzymać ubezpieczenie zdrowotne i społeczne?

Jak rozpatrujecie sytuacje, w których osoba nie sprawuje opieki np. z tytułu wyjazdu - czy wstrzymujecie w tym czasie decyzję i ew. wypłacacie kwotę zasiłku za dni, w których opieka była sprawowana?

Jeszcze jedno - ojciec ma orzeczenie ZUS "jest niezdolny do samodzielnej egzystencji".
Nie ma na orzeczeniu mowy o niezdolności do pracy - czy to jest znaczny stopień?
swiadczeniarodzinne

Napisano: 24 paź 2014, 8:28

osoba pobierająca szo, śp czy zdo ma prawo wyjechac np. na urlop, na wycieczkę ... w jakim charakterze wyjechała ??
jak nie płacicie jej zdo to i składek też nie ... robicie jej raporty do zus zerowe, nie możecie jej wyrejestrować ,,, jak się zgłosi i złoży wyjaśnienia to wyrównacie jej zdo i składki
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2014, 8:28

"Klientka pobiera ZDO na ojca. Dostaliśmy sygnał ze środowiska, że wyjechała za granicę i wezwaliśmy ją na wyjaśnienia, nie stawiła się".
Wstrzymanie wypłaty

"Pracownik socjalny poszedł na wywiad i ojciec przyznał, że córki nie ma. Wyjechała ale w tym czasie zapewniła mu opiekę niepełnoletnich córek i swojego męża, który nota bene jest niepełnosprawny i pobiera zasiłek stały :/"
Tu bym się w ogóle zastanawiał nad uchyleniem decyzji, ale mam za mało danych by jednoznacznie się wypowiedzieć

"Na podstawie niestawienia się na wywiad zawiesiłyśmy wypłatę ZDO.
Pytanie - czy możemy też wstrzymać ubezpieczenie zdrowotne i społeczne?"
Raporty 0 bym wysyłał do ZUS.

"Jak rozpatrujecie sytuacje, w których osoba nie sprawuje opieki np. z tytułu wyjazdu - czy wstrzymujecie w tym czasie decyzję i ew. wypłacacie kwotę zasiłku za dni, w których opieka była sprawowana?"
Zależy. Inna jest sytuacja gdy osoba wyjeżdża na kilka dni a inna gdy na dłużej. Inna gdy wyjeżdża na wakacje a inna gdy do pracy.

"Jeszcze jedno - ojciec ma orzeczenie ZUS "jest niezdolny do samodzielnej egzystencji".
Nie ma na orzeczeniu mowy o niezdolności do pracy - czy to jest znaczny stopień?"
Znaczny
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2014, 8:29

nie wiedziałem Ewalu, że jesteś święta.
nie spodziewałem się tego po Tobie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2014, 8:33

święty Elmer, swięta Ewalu ... a kto nam zabroni :) ... tak przez minutkę być swiętym :lol:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2014, 8:34

Dzięki Elmer, potwierdzasz naszą interpretację.

Są telefony w sprawie tej pani, poza tym na facebooku też ogłasza wszem i wobec, że jest za granicą.
Ojciec jest na chodzie, zapomniałam jeszcze napisać, że on odebrał wezwanie (na zwrotce podpisał się nazwiskiem córki) i do nas przyszedł. Odesłałam go z informacją, że wezwałam córkę a nie jego i jeśli córka nie może przyjść, powinna zadzwonić lub napisać do nas pismo. On utrzymywał, że wyjechała do chorej matki na drugi koniec Polski.

Informacji z wywiadu szczegółowych nie posiadam jeszcze, wiem tylko od kierownika, że ojciec przyznał, że córki nie ma od początku miesiąca i opiekę nad nim sprawuje zięć (niepełnosprawny, na zasiłku stałym!!!)
swiadczeniarodzinne

Napisano: 24 paź 2014, 8:37

Ewalu - babka wyjechała za granicę zarobić, to wiemy wszyscy, ale kto się do tego przyzna?

Ojciec utrzymywał, że córka pojechała do chorej matki. Powiedziałam, że łatwo to może udokumentować, nam wystarczy samo pismo od niej z tej miejscowości, w której niby jest. Są różne sytuacje losowe. Facet zrobił głupią minę, bo córeczki oczywiście tam nie ma.
swiadczeniarodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x