mnie też interesuje ten temat.
W sumie nam jest potrzebna konkretna data do kiedy mamy opłacać składki. gdzieś raz czytałem że niektóre ośrodki piszą tylko samo pismo o informację jw. bez załączników (świadectw pracy itp)i dostają.
Prawdopodobnie wszystko zależy od danego ZUSu jak sie odniesie do danej sprawy
Jak byłem na szkoleniach to szkolący ostrzegali przed odpowiedzialnością za dokumenty klienta (świadectwo pracy itp) mówili żeby pisać pismo a ZUS niech sam wzywa klientów z dok jakie im potrzebne.
Z tego co się orientuję to niektóre ZUsy jak im nie załączysz dokumentów to sprawę oleją i każdy ma swoje racje a gdzie prawda?
ja mam taki wzór
Kierownik Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w xxxxxxxxxxx, działając na podstawie upoważnienia Burmistrza Miasta xxxxxxxxx z dnia 24 lipca 2006r. Nr 223/2006 w oparciu o art. 6 ust. 2 c ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2007r. Nr 11 poz. 74 tekst jednolity z późn. zm.) zwraca się z wnioskiem o udzielenie informacji o przebiegu ubezpieczenia społecznego
Pani
xxxxxxxxxx PESEL: xxxxxxxxxxxxxx
seria i nr dowodu osobistego: xxxxxxxxxxxxxxxxxx
zam. w xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
która na podstawie art. 17 ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. 2013r. poz. 1456 ze zmianami) pobiera w tutejszym Ośrodku świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia w związku z koniecznością opieki nad dzieckiem legitymującą się orzeczeniem ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji, oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, oraz informacji za jaki okres należy opłacać składki na ubezpieczenie emerytalno rentowe.
a adres ZUS to jest chyba ten co sie wysyła
Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Oddział w Biłgoraju
Centrum Obsługi Wniosków
o Ustalenie Przebiegu Ubezpieczenia
ul. T. Kościuszki 103
23 – 400 Biłgoraj