Elmer i Inni - zapoznanie z dokumentami z Empatii

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
+mały opsik

Elmer i Inni - zapoznanie z dokumentami z Empatii

Post autor: +mały opsik »

wczoraj mój Kierownik kazał nam w 500+ i w SR brać od ludzi oświadczenia że zapoznali się z dokumentami z empatii np. ZUS, MF, PESEL itd. że niby jak się ktoś odwoła
robicie tak ????
macie jakiś wzór tego oświadczenia ???
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Elmer i Inni - zapoznanie z dokumentami z Empatii

Post autor: de Charette »

mój kiero nie wpada na takie szalone pomysły
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
abc1

Post autor: abc1 »

Chodzi o to, że przed wydaniem decyzji klient powinien być poinformowany o tym, że zgodnie z art. 10 § 1 KPA ma możliwość czynnego udziału w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji w sprawie świadczenia wychowawczego (500+) możliwość wypowiedzenia się, co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żąda.
Wiąże to się z tym że cześć dokumentów pozyskujemy sobie sami.
W razie odwołania od decyzji SKO to sprawdza.
+mały opsik

Post autor: +mały opsik »

abc1 pisze:Chodzi o to, że przed wydaniem decyzji klient powinien być poinformowany o tym, że zgodnie z art. 10 § 1 KPA ma możliwość czynnego udziału w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji w sprawie świadczenia wychowawczego (500+) możliwość wypowiedzenia się, co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żąda.
Wiąże to się z tym że cześć dokumentów pozyskujemy sobie sami.
W razie odwołania od decyzji SKO to sprawdza.
Dokładnie o to chodzi, macie jakieś wzór takiego oświadczenia????
abc1

To nie jest oświadczenie tylko pismo,które osoba ma dostarczone \wysyłamy je albo odbiera osobiście\. My robimy to we wszystkich decyzjach odmownych na wypadek gdyby strona się odwoływała.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

wiem o co chodzi (10 kpa) ale, nie zgadzam się z taką interpretację i moje SKO również nie jest tak szalone
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
szarak

Post autor: szarak »

Chodzi pewnie o to że pewnie nie wysyłacie pism informujących np. o przygotowaniu decyzji odmownych albo przy wszczęciach postępowania w sprawie uchyleń z adnotacją że przed wydaniem takich decyzji lub w trakcie postępowania strona ma prawo zapoznać się z aktami sprawy.
abc1

Przykład takiego pisma.
GOPS w ………informuje Panią/Pana, że w związku z art. 10 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. KPA (j.t. Dz.U z 2016r. poz. 23 ze zm.) ma Pani/Pan możliwość czynnego udziału w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji w sprawie świadczenia rodzinnego możliwość wypowiedzenia się, co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszenia żądań w ciągu 7 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma.

jak mi strona to odbierze to wydaję decyzję uchylającą (tam gdzie np. jest uzyskanie dochodu)odmowną.
ODPOWIEDZ