Elmer, kb, ewalu - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 08 lip 2015, 12:37

Nie dość, że jestem ładna (mówiąc nieskromnie, a może - skromnie mówiąc), to w dodatku Polka. Nie cierpię rasizmu. Często tu zaglądam i wypowiadam się (pod inną nazwą użytkownika, oczywiście). Pozdrawiam i oczekuję więcej tolerancji na tym forum, zwłaszcza wśród osób, które lubię.
ukrainiec

Napisano: 08 lip 2015, 12:49

podoba mi się stwierdzenie, że Ukraińcy to inna rasa :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 13:46

ukrainiec pisze:Nie dość, że jestem ładna (mówiąc nieskromnie, a może - skromnie mówiąc), to w dodatku Polka. Nie cierpię rasizmu. Często tu zaglądam i wypowiadam się (pod inną nazwą użytkownika, oczywiście). Pozdrawiam i oczekuję więcej tolerancji na tym forum, zwłaszcza wśród osób, które lubię.
Nie łudź się, ładna Polko udająca Ukraińca. Elmer owszem, jest ciekawym dyskutantem, uczynnym forumowiczem, jego komentarze bywają błyskotliwe, ale wiara w jego istotną zmianę jeśli idzie o tolerancję jest oparta na dość słabych przesłankach. Elmer nie jest w stanie rozdzielić polityki historycznej Ukrainy, z którą ja też się nie zgadzam, od niechęci do Ukraińców jako takich.
Do tego głosi teorie na temat uprzywilejowanej pozycji mniejszości seksualnych, a prawa człowieka uważa za sofizmat lewicy.
Dlatego najlepiej odłożyć kwestie światopoglądowe na bok, bo inaczej ciężko dojść do ładu.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2015, 13:52 przez kronos79, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 13:51

rozumiem, że politykę historyczną Ukrainy nie robią Ukraińcy tylko jacyś niezidentyfikowani obcy
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 13:54

Elmer pisze:rozumiem, że politykę historyczną Ukrainy nie robią Ukraińcy tylko jacyś niezidentyfikowani obcy
Nie zgadzam się z wieloma zachowaniami naszych posłów, ale smutne byłoby moje życie gdybym z tego powodu miał przestać lubić Polaków.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 14:05

zachowanie a oficjalna polityka państwa to jednak dwa różne obszary.
Pomijam już fakt, że polityka państwa Ukrainy trafia na podatny grunt czego przykładem są zachowania Ukraińskich studentów w Polsce.
Polska nie prowadzi żadnej polityki historycznej to już inna kwestia. Chyba, że za taką polityką uznamy samoopluwanie się.

PS. nie musisz się martwić o mnie. Potrafię traktować człowieka indywidualnie bez względu na kolor skóry, pochodzenie itp. Nie oznacza to jednak, że muszę pałać miłością do danego państwa i do przedstawicieli danego narodu jako całość. Akurat w przypadku Ukrainy Ukraińcy ze wschodniej części kraju są ok. Zresztą dla mnie Ukraina to sztuczny twór. Nie ma takiego kraju i takiej narodowości
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 14:29

Elmer pisze:zachowanie a oficjalna polityka państwa to jednak dwa różne obszary.
Pomijam już fakt, że polityka państwa Ukrainy trafia na podatny grunt czego przykładem są zachowania Ukraińskich studentów w Polsce.
Polska nie prowadzi żadnej polityki historycznej to już inna kwestia. Chyba, że za taką polityką uznamy samoopluwanie się.

PS. nie musisz się martwić o mnie. Potrafię traktować człowieka indywidualnie bez względu na kolor skóry, pochodzenie itp. Nie oznacza to jednak, że muszę pałać miłością do danego państwa i do przedstawicieli danego narodu jako całość. Akurat w przypadku Ukrainy Ukraińcy ze wschodniej części kraju są ok. Zresztą dla mnie Ukraina to sztuczny twór. Nie ma takiego kraju i takiej narodowości
Część polskich polityków, w tym Prezydent elekt w imię pamięci historycznej neguje zbrodnie dokonane przez Polaków na Żydach. Ta część polityków, a za nimi ich elektorat, ma za złe prezydentom RP Kwaśniewskiemu i Komorowskiemu, że oficjalnie przepraszali za Jedwabne. Przepraszam Cię bardzo, wytłumacz mi proszę czym postawa negacjonistów różni się w zamyśle od postaw decydentów z Ukrainy.
Z mojego punktu widzenia Ukraina ma jeden podstawowy problem - wątpliwej jakości bohaterów narodowych. Twórcy ich państwowości nierzadko byli zbrodniarzami, mającymi krew na rękach. Tyle że Ukraińcy tego nie widzą, tak jak, zachowując proporcje, Polacy nie widzą tego, że Piłsudski też nie był postacią kryształową.
Dziś wszystkie książki o Piłsudski mają charakter hagiograficzny i wara temu, kto spróbuje Marszałka odbrązowić, przypominając o ofiarach przewrotu majowego, o rozprawianiu się z przeciwnikami politycznymi, o Berezie Kartuskiej czy choćby o tym, że gdyby wsparł Denikina, być może nigdy nie powstałaby potęga bolszewicka, a Cud nad Wisłą nie byłby potrzebny. Każdy naród potrzebuje swojej mitologii. Dlatego Polacy mają nieskazitelnego Piłsudskiego, Turcy Ataturka Kemala Mustafę, a Ukraińcy z nieszczęsnego Bandery robią ojca narodu, bo nie mają nikogo lepszego.
Obiektywnie, Ukraina powinna Polskę oficjalnie prosić o wybaczenie za Wołyń, Podole, Galicję. Czekam cierpliwie, aż Ukraina do tego dojrzeje. Rozumiem natomiast mechanizmy, które na dzień dzisiejszy powodują, że jest to niemożliwe.
Elmer, ja się o Ciebie nie martwię, po prostu się z Tobą nie zgadzam. Nie zamierzam też Cię przekonywać do swoich poglądów. Od Ciebie oczekuję jedynie tego samego. Uszanuj to, że inni mają prawo myśleć inaczej i inaczej oceniać fakty. Pozdrawiam.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 14:37

"Część polskich polityków, w tym Prezydent elekt w imię pamięci historycznej neguje zbrodnie dokonane przez Polaków na Żydach. Ta część polityków, a za nimi ich elektorat, ma za złe prezydentom RP Kwaśniewskiemu i Komorowskiemu, że oficjalnie przepraszali za Jedwabne. Przepraszam Cię bardzo, wytłumacz mi proszę czym postawa negacjonistów różni się w zamyśle od postaw decydentów z Ukrainy".
Bo tu nie ma za co przepraszać. Gdyby istniała Polska i za Jedwabne byłyby odpowiedzialna jakaś chociażby namiastka polskiej organizacji to owszem należałoby przeprosić. Tutaj za namową Niemców i ich czynnym udziałem zbrodni dokonały jednostki i to wbrew oficjalnej i nieoficjalnej polityce Polski. To tak jakby Tobie kazali przepraszać, za to, że jakiś Polak zgwałcił Angielkę. Uznałbyś go za Idiotę. Przepraszanie przez Bronka w imieniu Polaków (w tym i twoje) oznacza, że działo się to za zgodą i przyzwoleniem Polski, że taka była polityka Polski. A to nie jest prawdą. Tak samo nie jest prawdą, że polityką Polski jest wysyłanie emigrantów do Anglii by gwałcili niewinne angielskie dziewicze.
Taka jest różnica.

Ukraińcy dobrze wiedzą kogo mają za patrona. Wiedzą bardzo dobrze, że UPA ma na rękach Polską, Żydowską i po czesci ukraińską krew.

Piłsudski to była zwykła menda -czerwony bandyta spod Bezdan - i proszę mi nie wmawiać, że stawiam go na piedestale.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 14:57

Przepraszanie przez Bronka w imieniu Polaków (w tym i twoje) oznacza, że działo się to za zgodą i przyzwoleniem Polski, że taka była polityka Polski. A to nie jest prawdą. Tak samo nie jest prawdą, że polityką Polski jest wysyłanie emigrantów do Anglii by gwałcili niewinne angielskie dziewicze.
Taka jest różnica.
Rozumiem Twoje rozterki. Niemniej, ja nie odczytuje tu potwierdzenia przyzwolenia Polski. Jest za to odniesienie do konkretnego zdarzenia. Ja kiedy myślę o tym, że grupa Polaków zapędziła swoich sąsiadów Żydów do stodoły i ich spaliła, odczuwam wstyd. Cieszę się, że w takim momencie prezydent mojego kraju potrafił powiedzieć przepraszam.
Elmer pisze: Piłsudski to była zwykła menda -czerwony bandyta spod Bezdan - i proszę mi nie wmawiać, że stawiam go na piedestale.
Powiedz jeszcze, że to też jest oficjalna polityka historyczna RP?
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 14:59

Polska nie prowadzi żadnej polityki historycznej.

Bronek przepraszał w imieniu Polski a na to się nie zgadzam. Ja z tym zdarzeniem nie mam nic wspólnego tak samo jak państwo polskie. Państwo które nie istniało i nie miało z tym zdarzeniem nic wspólnego. Jak Polak coś zbroi to też będziesz w jego imieniu przepraszał?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x