Elmer pomóź proszę :)

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Izka33

Elmer pomóź proszę :)

Post autor: Izka33 »

mam dwa przypadki, w których decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych została zwrócona:

1. z adnotacją, że adresat wyprowadził się, zawiadomienie o wszczęciu postępowania 2 krotnie awizowane
2 z adnotacją, że pod wskazanym adresem jest nieznany, zawiadomienie o wszczęciu postępowania 2 krotnie awizowane

co w takim przypadku mam zrobić?
Aleks
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Elmer pomóź proszę :)

Post autor: Aleks »

miałam podobny przypadek. wtedy pisałam pismo na policję w celu ustalenia miejsca zamieszkania bądź przebywania dłużnika
Izka33

Post autor: Izka33 »

?
kornelcia

Post autor: kornelcia »

Do Komornika o ustalenie adresu
legalna 01

Post autor: legalna 01 »

dostałam wniosek o podjecie działań, z którego ewidentnie wynika, że dłuznik przebywa w zakładzie karnym (inf. na zasw. komornika). Co robicie w takim przypadku, najchetniej bym odesłała taki wniosek
kornelcia

Post autor: kornelcia »

Napisz do CSW gdzie przebywa i do kiedy, do oww napisz że dłużnik przebywa w ZK, załącz pismo z CSW. W związku z powyzszym tut organ nie ma mozliowści przeprowadzenia działań wobec dłużnika wynikajacych z ustawy.
G-j

Post autor: G-j »

legalna 01 pisze:dostałam wniosek o podjecie działań, z którego ewidentnie wynika, że dłuznik przebywa w zakładzie karnym (inf. na zasw. komornika). Co robicie w takim przypadku, najchetniej bym odesłała taki wniosek
Poinformuj ładnie OWW że nie jesteś organem właściwym dla ww. dłużnika alimentacyjnego który obecnie przebywa w Zakładzie Karnym. Działania wobec dłużników alimentacyjnych określone w rozdziale 2 ustawy należą do kompetencji organu właściwego dłużnika. Organ właściwy dłużnika to, zgodnie z art. 2 pkt 9 ustawy, wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika alimentacyjnego. Zatem nie prowadzi się działań wobec dłużników alimentacyjnych przebywających np. w zakładach karnych, aresztach śledczych bo to zwyczajnie nie jest miejscem zamieszkania.
ODPOWIEDZ