Emerytura z Ukrainy - czy wlicza się do dochodu przy ustalaniu DO - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 lut 2022, 19:32

Dzień dobry.
85 letni członek gospodarstwa domowego wieloosobowego od kilku lat mieszka na stałe w Polsce (karta pobytu z prawem do osiedlenia się w Polsce).
Otrzymuje emeryturę ukraińską (np. w przeliczeniu około 4600 zł "na rękę" za cały 2020 rok)
Czy tę kwotę należy wykazać we wniosku o DO jako dochód członka gospodarstwa domowego ?
Jeśli tak to, czy taką emeryturę należy rozumieć, jako dochody niepodlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych
i w związku z tym, czy należałoby wypełnić Oświadczenie w CZĘŚCI III wniosku, gdyż ww emerytura wypłacana przez Ukrainę to
- dochody uzyskiwane za granicą Rzeczypospolitej Polskiej, pomniejszone odpowiednio o zapłacone za granicą Rzeczypospolitej Polskiej: podatek dochodowy oraz składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne ?
Czy i jakie ewentualnie dodatkowe dokumenty należałoby dołączyć do wniosku ?
Proszę wypowiedzcie się - DZIĘKUJĘ
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 04 lut 2022, 8:45

Przycupnę ;) mamy ten sam problem
gopsik11
Stażysta
Od: 19 sty 2022, 15:24
Zajmuję się: ŚW DO FA

Napisano: 07 lut 2022, 17:27

Proszę o odpowiedź.
DZIĘKUJĘ.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 lut 2022, 14:58

Czy naprawdę wśród tylu zacnych pracowników OPS nie ma choćby jednej osoby, która znałaby odpowiedź na moje pytanie i zechciałaby merytorycznie odpowiedzieć ?
Zapewne odpowiedź przyda się innym użytkownikom forum.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 lut 2022, 15:37

oczywiście, że należy liczyć
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2022, 12:00

de Charette pisze:
09 lut 2022, 15:37
oczywiście, że należy liczyć
Proszę zastanów się, czy Twoja odpowiedź jest właściwa do zadanych przeze mnie pytań w pierwszym komentarzu.
Wymagacie od rządzących kwadratowych jaj w ustawach, aby tylko Wam łatwiej było na nich pracować, a jak petent zadaje pytanie to albo nie uzyskuje odpowiedzi, albo odpowiedź jest niemerytoryczna, zdawkowa lub wymijająca.
A chciałem jedynie dobrze zrozumieć to co czytam (bez szukania określonych przepisów w ustawach), by następnie prawidłowo wypełnić wniosek o DO.
Wybacz, ale mając praktykę i wiedzę (w co nie wątpię) mógłbyś bardziej się postarać.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x