to znaczy że w rejestrze PESEL nie ma osoby o takich danych jakie wprowadziłeś do oprogramowania SR.
Może to oznaczać że jest jakiś błąd np. literówka w imieniu, nazwisku, dacie urodzenia itp. nie wiem wg jakich informacji wyszukiwałeś osobę?
zwróć uwagę co masz zaznaczone wg czego wyszukać. jeśli zaznaczone jest jakaś informacja, która różni się między tym co jest w rejestrze PESEL, a tym co wpisane do SR, to osoba nie zostanie znaleziona, dlatego najlepiej wyszukiwać wg jak najmniejszego zestawu informacji, czyli jeśli znasz PESEL to wg niego, jeśli nie, ale masz numer dowodu, to wg niego, a jeśli nie to wg imię + nazwisko + data urodzenia. Im więcej informacji wg których ma być wyszukiwanie zaznaczysz, tym większe prawdopodobieństwo, że osoba nie zostanie znaleziona, bo niektóre dane mogą być wpisane błędne u Ciebie, czyli inaczej niż w rejestrze PESEL i wtedy osoba nie zostanie znaleziona.
ja nie bardzo rozumiem sens potwierdzania danych z rejestrem PESEL, bo poza danymi które wprowadzam z wniosku do programu to nic więcej nie mogę sprawdzić, a jak się to ma do art. 23b - skąd mam uzyskać informację o stanie cywilnym?
Ale oczywiście że możesz. Do tego żeby zweryfikować osobę w rejestrze PESEL, wystarczy że podasz:
albo PESEL
albo numer dokumentu tożsamości
albo imię i nazwisko i datę urodzenia
a resztę informacji uzyskasz z rejestru PESEL
pozdrawiam
a czy może mi ktoś wyjaśnić jak pobrać np dochody z US i składki z ZUS ? Kidy to się robi ? Przed wprowadzeniem wniosku o rodzinne?
Czy to jest właśnie ta weryfikacja ?
Ja nic nie pojmuję z tej empatii
Sprawdzania dokonuję wyłącznie po nr PESEL, imię, nazwisko, które są zgodne z danymi w systemie, i niestety wynik to "wskazana osoba nie występuje w rejestrze PESEL" (dodam, że dotyczy to wyłącznie dzieci we wnioskach o świadczenie rodzicielskie) - 3 wnioski i ciągle to samo, dziwne.