EMPATIA PROBLEM - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 08 sty 2016, 12:21

a dzieci jaki mają wiek?
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 08 sty 2016, 12:22

gośc pisze:a czy może mi ktoś wyjaśnić jak pobrać np dochody z US i składki z ZUS ? Kidy to się robi ? Przed wprowadzeniem wniosku o rodzinne?
Czy to jest właśnie ta weryfikacja ?
Ja nic nie pojmuję z tej empatii
zobacz pod link który podałem, tam od strony 45 są po kolei wszystkie systemy zewnętrzne opisane
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 08 sty 2016, 12:33

Przypominam jeszcze fragment z "Przewodnika po usługach", który MPiPS wysłało za pośrednictwem CAS do każdej Jednostki:

Jakość danych ma istotny wpływ na zakres pozyskanych informacji. Zwykła literówka może spowodować brak pozyskania danych. Dlatego niezwykle istotna jest weryfikacja rejestrowanych w SD danych. Szczególnie dotyczy to danych identyfikacyjnych. W związku z powyższym przed zadaniem zapytania o informacje dotyczące jakiejkolwiek osoby należy przede wszystkim dokonać wstępnie weryfikacji w bazie PESEL poprawności oraz aktualności danych identyfikacyjnych tej osoby.

W przypadku niezgodności danych z bazą PESEL należy taką sytuację wyjaśnić z zainteresowaną osobą oraz dokonać właściwej korekty danych identyfikacyjnych tej osoby. Analogiczna sytuacja dotyczy danych identyfikacyjnych podmiotów gospodarczych (CEIDG, KRS).

oraz dalej:

2. Obsługa odpowiedzi

Niejednoznaczna odpowiedź
W przypadku gdy wynikiem zapytania jest zwrócenie informacji o znalezieniu więcej niż jednej pasującej pozycji, należy, jeśli to możliwe, doszczegółowić kryterium o dodatkowe opcjonalne elementy (w wyniku może zostać zawężona lista pozycji w odpowiedzi) lub zastosować inne kryterium, jeśli istnieje taka możliwość.

Brak odpowiedzi – nie znaleziono żadnej pasującej pozycji
Odpowiedź tego typu niekoniecznie jest rozstrzygająca, gdyż może być wynikiem błędu w zarejestrowanych danych identyfikacyjnych obiektu w naszym SD lub w systemie zewnętrznym. W związku z powyższym należy przeprowadzić weryfikację zarejestrowanych danych.

Należy rozważyć możliwość uzyskania informacji w trybie tradycyjnym czyli wysłania pisemnego wystąpienia do właściwego urzędu, np. inspektoratu ZUS, o przekazanie informacji w danej sprawie, o ile taka informacja jest niezbędna do rozstrzygnięcia sprawy.

Obsługa spraw w kontekście pozyskanych informacji
W przypadku niezgodności pomiędzy danymi pozyskanymi w wyniku wywołania usługi, a informacjami pozyskanymi w trakcie postępowania administracyjnego, nie należy zakładać z góry większej wiarygodności danych pozyskanych z systemu zewnętrznego – w przypadku rozbieżności należy przeprowadzić normalne postępowanie wyjaśniające na bazie pozyskanych informacji. Nawet w przypadku danych identyfikacyjnych może się zdarzyć, że wystąpi rozbieżność w wyniku braku synchronizacji aktualizacji danych pomiędzy systemami zewnętrznymi.

W przypadku uzyskania odpowiedzi potwierdzającej informacje uzyskane od beneficjenta obsługa sprawy jest kontynuowana rutynowo jak w przypadku przedstawienia poprawnego zaświadczenia.

W przypadku uzyskania w odpowiedzi informacji niezgodnej z informacjami uzyskanymi od beneficjenta (oświadczenie) należy przeprowadzić weryfikację rozbieżności z udziałem osób zainteresowanych.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 08 sty 2016, 12:48

SYGNITY pisze:Ale oczywiście że możesz. Do tego żeby zweryfikować osobę w rejestrze PESEL, wystarczy że podasz:
albo PESEL
albo numer dokumentu tożsamości
albo imię i nazwisko i datę urodzenia
a resztę informacji uzyskasz z rejestru PESEL
pozdrawiam
będę wdzięczny za podpowiedź jak tą informację z rejestru PESEL uzyskać dot. np. stanu cywilnego.
prezentowane dane ograniczają sie tylko do podstawowych danych, które posiadam i są one prezentowane w tabelce w sposób "zgodne", "niezgodne" .
dodam że mam zaznaczone opcje: "uwzględnij dane historyczne" i tą drugą jeśli to możliwe, zaprezentuj dane z rejestru PESEL".
może jakieś dodatkowe inne ustawienia są? ja ich nie widzę. z góry dzięki.
tomson

Napisano: 08 sty 2016, 12:51

Załączam jeszcze jeden fragment z "Przewodnika po usługach" przygotowanego przez MPiPS:

• Baza PESEL (MSW)
Udostępnianie danych identyfikacyjnych osób z bazy PESEL zostanie uruchomione po wejściu w życie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw (niektóre inne ustawy to: prawo o ruchu drogowym, o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, o pomocy społecznej, o pomocy osobom uprawnionych do alimentów, o ustalaniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, o Karcie Dużej Rodziny).

skoro nadal masz tylko informację "zgodna/niezgodna" to znaczy że nadal tego nie zrobiono, chociaż ustawa weszła w życie

...

zadzwoniłem - niestety sprawa jest jeszcze procedowana w Ministerstwie, usługa nie jest jeszcze włączona, zmiany w kompetencjach resortów po ostatnich reorganizacjach rządu spowodowały że dokumenty musi jeszcze podpisać inny resort i czekają na te podpisy
tyle się dowiedziałem

wiec na razie rejestr PESEL będzie tylko zwracał informacje zgodna / niezgodna

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 08 sty 2016, 14:38

Ponawiam temat.
Żadne z dzieci nie ukończyło 1. roku życia.
Wprowadzone dane nie mają błędów, więc co jest nie tak?
cbx

Napisano: 08 sty 2016, 14:42

cbx pisze:Ponawiam temat.
Żadne z dzieci nie ukończyło 1. roku życia.
Wprowadzone dane nie mają błędów, więc co jest nie tak?
No więc może ich jeszcze nie ma w rejestrze PESEL - dlatego pytałem o wiek.
Chociaż skoro mają nadany PESEL to powinny być, ale nie wiadomo jak działa tamten system informatyczny, na to już my nie mamy wpływu.

Ewentualnie możesz zobaczyć na dziennik zdarzeń Empatii, znaleźć to zdarzenie i skorzystać z przycisków "Pokaż zlecenie" i "Pokaż odpowiedź" - potem prześlij mi to co tam jest na Prywatną Wiadomość. W ten sposób wykluczymy że cokolwiek źle poszło z systemu dziedzinowego.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 08 sty 2016, 14:45

Ok, dzięki
cbx

Napisano: 08 sty 2016, 14:51

Potwierdzam informację - dziecko urodzone w grudniu Pesel nadany nie występuje w bazie
Memory
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 23 wrz 2015, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2016, 14:52

Memory pisze:Potwierdzam informację - dziecko urodzone w grudniu Pesel nadany nie występuje w bazie
Więc może to ogólna zasada że dopiero po pewnym czasie trafia do tego rejestru?
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x