EMPATIA- SYGNITY- brak danych - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 12 cze 2017, 9:58

SYGNITY pisze:jeszcze nie ma takiego zgłoszenia
tak, ponieważ wysłaliśmy na PIU Empatia, zgłoszenie zostało ponowione na SR teraz jest nowy numer: ZGL000000737911
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 12 cze 2017, 10:26

Tak, teraz mam.

Załączam odpowiedź systemu MF - jak widać należny podatek przyszedł jako zero, a składka w ogóle nie przyszła, dlatego wyświetlamy w prezentacji brak danych. Zatem po stronie Systemu Dziedzinowego jest wszystko OK. Takie dane zwrócił system informatyczny Ministerstwa Finansów, na co nie mamy żadnego wpływu.

<odpowiedzUdostepnianieDanychODochodach>
<rokPodatkowy>2015</rokPodatkowy>
<osoba1>
<pesel>xxxxxxxxxxx</pesel>
<PIT czyPrzekroczonyProg="false" typ="PIT-37">
<czyWspolne>true</czyWspolne>
<dochod>5951.1</dochod>
<naleznyPodatek>0</naleznyPodatek>
</PIT>
</osoba1>
</odpowiedzUdostepnianieDanychODochodach>
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 12 cze 2017, 10:32

SYGNITY pisze:Tak, teraz mam.

Załączam odpowiedź systemu MF - jak widać należny podatek przyszedł jako zero, a składka w ogóle nie przyszła, dlatego wyświetlamy w prezentacji brak danych. Zatem po stronie Systemu Dziedzinowego jest wszystko OK. Takie dane zwrócił system informatyczny Ministerstwa Finansów, na co nie mamy żadnego wpływu.

<odpowiedzUdostepnianieDanychODochodach>
<rokPodatkowy>2015</rokPodatkowy>
<osoba1>
<pesel>xxxxxxxxxxx</pesel>
<PIT czyPrzekroczonyProg="false" typ="PIT-37">
<czyWspolne>true</czyWspolne>
<dochod>5951.1</dochod>
<naleznyPodatek>0</naleznyPodatek>
</PIT>
</osoba1>
</odpowiedzUdostepnianieDanychODochodach>

ale przecież maja obowiązek wszystko nam udostepniać, składkę również odpowiedz powinna być kompletna,
czy może mi Pan powiedzieć gdzie ja mam w tej sprawie interweniowac ??? bo to jest naprawdę duży kłopot dla nas za kazdym razem pisemnie wysyłać wnioski do US i czekać na odpowiedz żeby wydać decyzje
blanco2017
Referent

Napisano: 12 cze 2017, 11:12

Konsultowałem się z Ministerstwem. Wg nich wszystko jest OK - dochód zerowy, składki od tego nie płacili, więc nie ma składki, dlatego nie przychodzi.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 12 cze 2017, 11:23

ok, ale tutaj jest przecież dochód więc skąd mam wiedzieć czy rzeczywiscie nie było składki skoro zamiast 0 mam brak danych? mamy mnóstwo takich właśnie przypadków zarówno przy zasiłku czy stażu z PUP, rentach, emeryturach i działalności gospodarczej
blanco2017
Referent

Napisano: 12 cze 2017, 11:26

Jak dostanę pisemną odpowiedź, to się podzielę, w każdym razie ustnie otrzymałem zapewnienie że tak ma być i jest dobrze. Osoba z którą rozmawiałem uważa, że w tym przypadku wskazana osoba wraz z mężem mają podatek należny 0 zł (mąż pewnie nic nie zarobił stąd zmieścili się w kwocie wolnej), jej dochód (indywidualny) to 5951.1 zł i nie ma składki na ubezpieczenie społeczne, ponieważ nie ma podatku.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 27 cze 2017, 13:15

SYGNITY pisze:Jak dostanę pisemną odpowiedź, to się podzielę, w każdym razie ustnie otrzymałem zapewnienie że tak ma być i jest dobrze. Osoba z którą rozmawiałem uważa, że w tym przypadku wskazana osoba wraz z mężem mają podatek należny 0 zł (mąż pewnie nic nie zarobił stąd zmieścili się w kwocie wolnej), jej dochód (indywidualny) to 5951.1 zł i nie ma składki na ubezpieczenie społeczne, ponieważ nie ma podatku.
pozdrawiam
jeśli pan ma kontakt z kimś z MF to proszę zwrócic uwagę na jeszcze jedną kwestię odnośnie pobieranych przez nas dochodów otóż: osoba zweryfikowana w MF
dochód : 10 493,4 zł; podatek: 520 zł i oczywiście w składce społecznej : brak danych, w tej sutuacji wystąpiłyśmy do własciwego urzędu skarbowego i co mamy w odpowiedzi pisemnej :: dochód : 39 893,84 zł ; podatrek : 2 777 zł skł.społ. : 13,56 zł

i co Pan na to ??????????
my mamy bazować na tych odpowiedziach? tak? jak jest : brak danych to wszystko OK ??
blanco2017
Referent

Napisano: 28 cze 2017, 10:58

Otrzymałem jeszcze jedno potwierdzenie, że tak ma być. Jeśli właściwy urząd przesłał co innego w formie elektronicznej, a co innego w formie pisemnej, to proszę już wyjaśniać z nim.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x