złotówka za złotówkę - żądanie zwrotu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 cze 2017, 14:07

Ratujcie jak w tym cholernym sygnity zrobić zwrot nienależnie pobranych świadczeń złotówka za złotówkę?
Pani od listopada pobierała świadczenia w normalnej wysokości, natomiast w kwietniu raczyła zgłosić że syn podjął zatrudnienie od 21 listopada, doliczyłam grudzień od stycznia zmiana na zł. Decyzja zmieniająca zrobiona ale teraz nie wiem jak się zabrać za zwrot. Zaznaczam że kwiecień wypłacony w pełnej wysokości.
Jak to ugryźć?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2017, 8:23

Mam podobny problem, Pani podjęła pracę w lutym , od kwietnia złotówka i zwrot za miesiące kwiecień-czerwiec. Jak przeliczyć zwrot? (do zasiłków chodzi dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego).
koraola
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 13:13
Zajmuję się: Św , Fa, Śr

Napisano: 29 cze 2017, 8:28

Ja też mam ten sam problem, od maja zł za zł, w maju i czerwcu wypłacone w pełnej kwocie, jak zrobić zwrot nienależnie pobranych nie mam pojęcia.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 29 cze 2017, 23:59

ja robię tak:
1. wniosek o zmianę syt. rodz. - podstawa do zmiany decyzji
2. tworzę projekt decyzji zm.
3. wchodzę w zakładkę "obliczenia dla przekroczenia kryt." i tam jest tabela ile powinno być wypłacane - robię print screen, wklejam do word (tu odpowiednio modyfikuję: przycinam, powiększam obraz - ale to raz dwa idzie) i drukuję, daję parafkę i dopisuję że dot. decyzji nr ....
4. podstawa, uzasadnienie, uwagi i zatwierdzam decyzję.

Decyzję o zwrocie robię na zasadzie różnicy między już wypłaconym zasiłkiem i dodatkami a tym, co powinno być wypłacone na podstawie tabeli z obliczeń (kwota wypłacona - kwota należna po zastosowaniu zł/zł = nienależnie pobrane). Tak wprowadzam każdy zasiłek i dodatek pod świadczeniobiorcę. Nie wliczam do nienależnie pobranych tych kwot z "100" na rozpoczęcie bo fizycznie przecież jej nie wypłaciłam w marcu, kwietniu czy maju.

Mniej więcej taką technikę pokazali na szkoleniu SYGNITY, tylko co do "100" mają teorię, że jak wnioskodawca chociaż miesiąc w całym okresie zasiłkowym mieści się w kryterium to należy się cała "100" (analogicznie do "1000" z urodzenia). W naszym ośrodku ta teoria się nie przyjęła :D
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x