Czy każda oddzielna jednostka musi mieć swoją odrębną kadrową i kasjerkę, czy tez funkcje te może łączyć główna księgowa.
Będziemy się rozdzielać i z tego co wiem na dzień dziś nie ma zaplanowanego etatu dla księgowej i kasjerki.
W zamyśle jest że te dwie osoby zostają w starych strukturach w starej jednostce i robią obsługę w nowej ale na płacach starej jednostki.
etat kadrowej i kasjerki
Re: etat kadrowej i kasjerki
u nas jest mała jednostka (gmina 10tys. mieszkańców), jestem gł. księgową, oprócz księgowania i robienia sprawozdań pilnuje planów ( w tym pisma i zarządzenia związane ze zmianą planów), zamawianie i rozliczanie dotacji,robię wypłaty dla pracowników, zgłaszam i rozliczam zusy za pracowników i świadczeniobiorców, robię wszystkie przelewy, politykę rachunkowości, wszystkie zakupy, itd,itp.; kasjerki nie mamy, wypłacamy zasiłki stałe, okresowe i celowe 2 razy w m-cu - wypłaca osoba prow.św.rodzinne;
rozumiem że mały budżet- mały ośrodek to jest jedna księgowa od prawie wszystkiego. u nas tez ma zaistnieć taka sytuacja. jednak z tego co wiem to kadrowa musi byc osobną osobą- choćby to była sekretarka na ćwierć etaty kadrowej.
czy tak jest?
czy tak jest?
Nie jest właściwym, gdy ta sama osoba przyznaje, nalicza, wypłaca, księguje. Tak niestety jest w małych ośrodkach...
Oprócz etat kadrowej i kasjerki - Księgowość przeczytaj również:
finansowanie pieczy zastępczej
jakie skł.ZUS
PO KL Stażysta na zwolnieniu
kawa, cukier, itp. na spotkania Zespołu
stażowy a chorobwe
skł.na ubezp.emeryt.-rent. - podopieczni ŚR
Bydżet czy macie wytyczne
jakie składki
pierwszy dzwonek
wolontariat -klasyfikacja budżetowa wydatków
Urlop wychowawczy