etykietowanie głosowe B1 - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 lip 2014, 12:25

Zgłosiła się do nas kobieta niedowidząca, znaczny stopień, która twierdzi, że będąc na kursie otrzymała informacje od ON z innych powiatów, iż ci otrzymywali dofinansowanie z AS B1 do : etykietnika głosowego, dyktafonu. Mam wątpliwości, zwłaszcza jeśli chodzi o etykietnik, bo czy jest to to elektroniczne urządzenie lub oprogramowanie, umożliwiające ograniczenie skutków rodzaju i stopnia niepełnosprawności. Co powiecie? Proszę o wypowiedzi. Z góry dziękuję.
bsia

Napisano: 28 lip 2014, 14:24

My między innymi przyznaliśmy dofinansowanie do etykiet głosowych PenFriend cena 499 zł. Pani bardzo ładnie uzasadniła dlaczego wybrała dane urządzenia elektryczne. Etykiety umożliwiają sprawne odnalezienie się osoby np w kuchni przez odłuchiwanie komunikatów dźwiękowych zawierających informacje o produktach w oznakowanych opakowaniach lub np. w typowej pracy gabinetowej przez oznaczenie etykietami np. teczek w których przechowywane są różne dokumenty. Także myślę że jak najbardziej jest to wskazane i bardzo potrzebne dla osób niewidomych lub znacznie niedowidzących.
PCPPPR

Napisano: 29 lip 2014, 7:50

Tak wiem, że bardzo wskazane dla osób niewidomych, ale chodzi o to jak to się ma do programu "Aktywny samorząd" -likwidacja barier w dostępie do uczestnictwa w społeczeństwie informacyjnym. Więc sprawne odnalezienie się osoby np w kuchni nie ma nic współnego z celami programu. Bo np. już ten drugi przykład oznaczanie dokumentacji w pracy gabinetowej no to może. Ale niestety ta osoba jest niepracujaca. Proszę jeszcze o wypowiedzi.
bsia

Napisano: 29 lip 2014, 9:16

Moduł I główny cel likwidacja barier utrudniających aktywizację społeczną i zawodową. Dzięki zakupowi etykiet głosowych osoba niepełnosprawna będzie wstanie stworzyć sobie stanowisko pracy chociażby w domu i za pomocą komputra na które dostał dofinansowanie wykonywać pracę zarobkową w domu co umożliwi mu nietylko aktywizację zawodową ale również społęczną.
PCPPPR

Napisano: 29 lip 2014, 9:22

Dzięki, brzmi dość przekonująco, wiedziałam, że mogę na was liczyć. Może ktoś inny również skorzysta z tych informacji. Zachęcam do dalszych wypowiedzi.
bsia

Napisano: 29 lip 2014, 9:45

według opinii PFRON sprzęt elektroniczny to taki sprzęt, który w jakiś sposób współgra z komputerem.
ŁG1

Napisano: 29 lip 2014, 12:25

Ano właśnie i o tym myślę, że etykietnik nie współgra z komputerem, chociaż w opisie przeczytałam, że posiada złącze USB do komunikacji z komputerem i nie bardzo to rozumiem. Bo jeśli oznacza to jednak, że współgra, a osoba chce stworzyć sobie przestrzeń do pracy, (np etykietować dokumenty) no to może?. Ale mam duże wątpliwości. Zanim napiszę do PFRON, a oni odpowiedzą to minie z 4 miesiące. Dlatego zachęcam do dyskusji, bo wcześniej czy później pewnie nie jeden PCPR może zetknąć się z problemem. A może już ktoś to przerobił?. Z góry dzięki za każdą uwagę.
bsia

Napisano: 29 lip 2014, 14:39

Nie zgadzam się z poprzednią wypowiedzią. Według kierunków działań sprzęt elektroniczny lub jego element lub oprogramowanie to elektroniczne urządzenia lub ich elementy i dedykowane dla nich oprogramowanie, umożliwiające ograniczenie skutków rodzaju i stopnia niepełnosparwności z uwzględnieniem definicji urządzeń brajlowskich. Nie ograniczajmy się tylko do komputerów !!! Ja nie widze problemu. Etykietnik jest urządzeniem elektronicznym? - Jest !, ograniczy skutki niepełnosprawności?- Tak! Jeśłi ktoś wnioskuje o tylko o telefon dla os. niewidomej bez komputera to nie dostanie bo nie ma komputrera? Absurd
PCPPPR

Napisano: 29 lip 2014, 14:40

a gdzie macie te opinie o tym ze taki sprzet ma wspołgrac z komputerem??? w jednej z odpowiedzi PFRON jest def: "sprzet elekt. lub jego elemnty i oprogramowanie - sa to elektroniczne urzadzenia lub ich elemmenty i dedykowane dla nich oprogramowanie, umozliwiajace ograniczenie skutków rodzaju i stopnia niepełnosprawnosci" . jak macie taka def to wklejcie prosze
Gość

Napisano: 29 lip 2014, 14:43

no dokladnie i ja wlasnie tez przytoczylam te def bo tam nie ma nic ze ma wspolgrac z komputerm a jak macie takie wyjasnienie wklejcie
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem