Ewalu do Ciebie :-) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 22 kwie 2015, 12:41

Pan który pobierał ZP zmarł 19 marca, a 29 marca był wypłacony ZP. Żona tego Pana poinformowała nas o zgonie męża dopiero 8 kwietnia. Czy żądać zwrotu NP ZP od tej żony tego pana za miesiąc marzec ? Dodam tylko, że ta pani była upoważniona przez swojego męża do załatwienia wszelkich formalności dot. ZP - wypłata była na konto.
Marzena84

Napisano: 22 kwie 2015, 12:45

bardzo często zdarza się, że rodzina informuje o zgonie po wypłacie, albo wcale nie informuje
w takich przypadkach jak opisałaś wygaszenie decyzji i koniec
kmi

Napisano: 22 kwie 2015, 12:48

Marzena84 pisze:Pan który pobierał ZP zmarł 19 marca, a 29 marca był wypłacony ZP. Żona tego Pana poinformowała nas o zgonie męża dopiero 8 kwietnia. Czy żądać zwrotu NP ZP od tej żony tego pana za miesiąc marzec ? Dodam tylko, że ta pani była upoważniona przez swojego męża do załatwienia wszelkich formalności dot. ZP - wypłata była na konto.
jak pani wyraża chęć oddać niech odda ..
kmi pisze:bardzo często zdarza się, że rodzina informuje o zgonie po wypłacie, albo wcale nie informuje
w takich przypadkach jak opisałaś wygaszenie decyzji i koniec
albo wygaś i zapomnij
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2015, 12:52

No właśnie nie wiem czy Pani wyraża chęć oddania tego ZP bo akt zgonu męża dostarczyła dla pracownika socjalnego 8 kwietnia, a pracownik dopiero dzisiaj przekazał mi jego kopię. Mówicie że w takim przypadku można nie roztrząsać sprawy tylko wygasić w systemie i zapomnieć o całej historii?
Marzena84

Napisano: 22 kwie 2015, 13:00

Ja mam podobną sytuację, tylko pan zmarł w lutym a powiadomili dopiero wczoraj..... Chcą oddać kasę. Tylko mam pytanie czy to potem trzeba jakoś ujmować w sprawozdaniu?
sylwia1980

Napisano: 22 kwie 2015, 13:08

m-c, w którym nastąpił zgon zostawiam w spokoju, za pozostałe m-ce do zwrotu
kmi

Napisano: 22 kwie 2015, 13:15

moim zdanie powinni oddac kase, zp byl przyznany osobie ktorej juz nie ma, to jakim prawem naleza sie im te pieniadze
+ewa

Napisano: 22 kwie 2015, 13:29

ja uważam że powinna oddać zp jest dla osoby niepełnosprawnej a nie dla żony czy męża ...
asiak

Napisano: 22 kwie 2015, 13:44

jak osoba umrze w dzień wypłaty to ZP do zwrotu?, przecież jeszcze żyła, a z pieniędzy na pewno nie skorzystała
kmi

Napisano: 22 kwie 2015, 14:06

kmi pisze:jak osoba umrze w dzień wypłaty to ZP do zwrotu?, przecież jeszcze żyła, a z pieniędzy na pewno nie skorzystała
jesli w dzien wyplaty to ok, ale jesli po to o oddania
+ewa

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x