dodatek z tyt. urodzenia wniosek kilka dni przed ukończeniem - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 kwie 2015, 12:47

dziś złożony wniosek o rodzinne i wychowawczy, dziecko za kilka dni kończy 1 rok życia, czy można przyznać dodatek z tytułu urodzenia? wypłata będzie w maju, ale wniosek złożony przed ukończeniem roku.
kaba

Napisano: 22 kwie 2015, 12:51

tak
kmi

Napisano: 22 kwie 2015, 12:51

w kwietniu nie kwalifikują się z dochodem pewnie ? przyznajesz rodzinne od maja ..w maju dziecko ma więcej niż rok .. odmowa i niech się odwołują do SKO
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2015, 12:56

właśnie kwalifikują się od kwietnia, bo w ubiegłym okresie zasiłkowym wypłaciłam becik i teraz mogę zastosować równoważnik 77(prawda?) i z tym się kwalifikują. Nie przyszła wcześniej tylko dopiero z urlopem wychowawczym przyznanym od kwietnia
kaba

Napisano: 22 kwie 2015, 12:58

kaba pisze:właśnie kwalifikują się od kwietnia, bo w ubiegłym okresie zasiłkowym wypłaciłam becik i teraz mogę zastosować równoważnik 77(prawda?) i z tym się kwalifikują. Nie przyszła wcześniej tylko dopiero z urlopem wychowawczym przyznanym od kwietnia
jeżeli kwalifikują się od kwietnia to dodatek zt. urodzenia przyznaj
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2015, 13:12

kaba pisze:właśnie kwalifikują się od kwietnia, bo w ubiegłym okresie zasiłkowym wypłaciłam becik i teraz mogę zastosować równoważnik 77(prawda?) i z tym się kwalifikują. Nie przyszła wcześniej tylko dopiero z urlopem wychowawczym przyznanym od kwietnia
ale prawo do becikowego nie uprawnia do zastosowania rownowaznika 77, tylko prawo do zasilku rodzinnego
+ewa

Napisano: 22 kwie 2015, 13:27

a nie dotyczy to ogólnie wypłaconych świadczeń rodzinnych?
kaba

Napisano: 22 kwie 2015, 13:41

kaba pisze:a nie dotyczy to ogólnie wypłaconych świadczeń rodzinnych?
no nie, zgodnie z art. 5 ust. 3 W przypadku gdy dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie lub dochód osoby uczącej się przekracza kwotę uprawniającą daną rodzinę lub osobę uczącą się do zasiłku rodzinnego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, zasiłek rodzinny przysługuje,
jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym
. W przypadku przekroczenia dochodu w kolejnym roku kalendarzowym
zasiłek rodzinny nie przysługuje.
+ewa

Napisano: 22 kwie 2015, 14:18

jeżeli nie mieli zasiłku rodzinnego w okresie zasiłkowym 2013/2014 to teraz nie możesz zastosować art. 5 ust. 3 .. czyli robisz :
ewalu pisze:w kwietniu nie kwalifikują się z dochodem pewnie ? przyznajesz rodzinne od maja ..w maju dziecko ma więcej niż rok .. odmowa i niech się odwołują do SKO
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2015, 8:02

dziękuję, myślę, że macie rację, wypłacę od maja bez dodatku z tytułu urodzenia
kaba

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny