świadczenie na dzieci a "urlop" rodziny zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 maja 2022, 9:19

Witam

Rozwiejcie albo i nie moje wątpliwości dotyczące wypłacania świadczeń na utrzymanie dziecka rodzinie zastępczej, która korzysta z czasowego niesprawowania opieki - art. 69 ustawy piecza

U nas jak rodzina zastępcza idzie na wspomniany wyżej "urlop" to oczywiście dziecko trafia wtedy do rodziny pomocowej, która dostaje za ten czas świadczenie na to dziecko - 87. ust. 5 ustawy.
Rodzina zastępcza, która jest na urlopie otrzymuje wynagrodzenie ale co z tym świadczeniem na dziecko bo w ustawie nie widzę wprost podstawy prawnej do wstrzymania wypłaty świadczeń.
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2022, 10:14

TOMASZ18 pisze:Witam
Rozwiejcie albo i nie moje wątpliwości dotyczące wypłacania świadczeń na utrzymanie dziecka rodzinie zastępczej, która korzysta z czasowego niesprawowania opieki - art. 69 ustawy piecza
U nas jak rodzina zastępcza idzie na wspomniany wyżej "urlop" to oczywiście dziecko trafia wtedy do rodziny pomocowej, która dostaje za ten czas świadczenie na to dziecko - 87. ust. 5 ustawy.
Rodzina zastępcza, która jest na urlopie otrzymuje wynagrodzenie ale co z tym świadczeniem na dziecko bo w ustawie nie widzę wprost podstawy prawnej do wstrzymania wypłaty świadczeń.
Art 87 ust 4. W przypadku gdy świadczenia oraz dodatki, o których mowa w art. 80 ust. 1 i 1a oraz art. 81, przysługują rodzinie zastępczej lub prowadzącemu rodzinny dom dziecka za niepełny miesiąc kalendarzowy, świadczenia oraz dodatki wypłaca się w wysokości proporcjonalnej do liczby dni pobytu dziecka w danym miesiącu kalendarzowym.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 20 maja 2022, 11:00

tylko czy można tak szeroko interpretować ten 87 ust. 4, że rodzinie zastępczej nie przysługuje świadczenie ?
i jeszcze jedna kwestia, rozumiem że mam nie "ruszać" decyzji przyznającej tej rodzinie świadczenia ?
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2022, 16:35

TOMASZ18 pisze:
20 maja 2022, 11:00
rozumiem że mam nie "ruszać" decyzji przyznającej tej rodzinie świadczenia ?
Aby było po Bożemu i zgodnie z KPA, decyzję przyznającą rodzinie zastępczej świadczenie na okres urlopu powinno się zawiesić na podstawie powyższego artykułu w związku z nieprzebywaniem w niej dzieci z powodu czasowego niesprawowania opieki, a po powrocie dzieci do rodziny świadczenie powinno być odwieszone od dnia powrotu dzieci. Jeśli do świadczeń używacie programu POMOST, trzeba wydać dwie decyzje- zawieszającą i odwieszającą (system nie pozawala ogarnąć tego jedną decyzją) no i trzecia decyzja dla rodziny pomocowej.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x