podpowiedzcie proszę czy wierzycielka może pobierać jednocześnie fundusz i brać pieniądze od dziadka tytułem alimentów który płaci jej to dobrowolne bo u nas sobie wymyśliła że 500 bierze z z FA a 500 od dziadka o czym nie wiedzieliśmy zasądzone ma 1000 i powiedziała ze ten tysiąc co miesiąc musi mieć ???
~ala jesli ma osobny wyrok zasadzajacy alimenty od dziadka to moze brac od niego kase
ale jesli ma zasadzony 1000 zł od dluznika i ojciec dluznika za niego doplaca 500 zł zeby miala 1000 to nie powinno tak byc
wiesz co innego jesli rzeczywiscie bierze od dziadka dobrowolnie placona kase i dziadek robi po prostu prezent dla wnuka (to wtedy nawet nie musi sie do nich przyznawac:p) gorzej jak dziadek wszystko spisuje, albo ma potwierdzenia ze to tytulem alimentow.
wierzycielki tak sobie wlasnie mysla, ze skoro maja na wyroku 1000 to one tyle powinny co miesiac dostawac zapominaja tylko ze powinny tyle dostawac od ojca dziecka, a skoro biora od nas 500 to reszte ktos im musi wyrownac:)
dziadek robi wpłaty tytułem alimentów w imieniu swojego syna tzn. dłużnika osoba jest bardzo konfliktowa powiedziała ze poda nas do sądu a ja sie upieram ze skoro brała u nas FA to jest to nienaleznie pobrane zwłaszcza ze nas o tym fakcie nie poinformowała
Miałam taki przypadek . pisałam o wyjaśnienia do ministerstwa . Dostałam odpowiedz , że zasądzone alimenty od dziadków nie zwalniają z obowiązku alimentacyjnego rodzica . Alimenty od dziadka należy doliczyć do dochodu .
Jolu-co do alimentów od dziadków zgoda, tyle tylko,ze w tym przypadku sa to alimenty należne od rodzice wpłacane przez dziadka. To jednak inna sytuacja. NP jak nic.