FA proszę o podpowiedź - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 sty 2014, 15:15

podpowiedzcie proszę czy wierzycielka może pobierać jednocześnie fundusz i brać pieniądze od dziadka tytułem alimentów który płaci jej to dobrowolne bo u nas sobie wymyśliła że 500 bierze z z FA a 500 od dziadka o czym nie wiedzieliśmy zasądzone ma 1000 i powiedziała ze ten tysiąc co miesiąc musi mieć ???
~ala

Napisano: 02 sty 2014, 15:20

ale dziadek nie jest zobowiazany wyrokiem tylko robi dobrze dla syna i wnuka?
~hala

Napisano: 02 sty 2014, 15:38

~ala jesli ma osobny wyrok zasadzajacy alimenty od dziadka to moze brac od niego kase
ale jesli ma zasadzony 1000 zł od dluznika i ojciec dluznika za niego doplaca 500 zł zeby miala 1000 to nie powinno tak byc
wiesz co innego jesli rzeczywiscie bierze od dziadka dobrowolnie placona kase i dziadek robi po prostu prezent dla wnuka (to wtedy nawet nie musi sie do nich przyznawac:p) gorzej jak dziadek wszystko spisuje, albo ma potwierdzenia ze to tytulem alimentow. :)
wierzycielki tak sobie wlasnie mysla, ze skoro maja na wyroku 1000 to one tyle powinny co miesiac dostawac zapominaja tylko ze powinny tyle dostawac od ojca dziecka, a skoro biora od nas 500 to reszte ktos im musi wyrownac:)
~Kaka

Napisano: 02 sty 2014, 16:35

dziadek robi wpłaty tytułem alimentów w imieniu swojego syna tzn. dłużnika osoba jest bardzo konfliktowa powiedziała ze poda nas do sądu a ja sie upieram ze skoro brała u nas FA to jest to nienaleznie pobrane zwłaszcza ze nas o tym fakcie nie poinformowała
~ala

Napisano: 02 sty 2014, 16:48

NP
~Jagoda

Napisano: 03 sty 2014, 12:24

Miałam taki przypadek . pisałam o wyjaśnienia do ministerstwa . Dostałam odpowiedz , że zasądzone alimenty od dziadków nie zwalniają z obowiązku alimentacyjnego rodzica . Alimenty od dziadka należy doliczyć do dochodu .
~Jola

Napisano: 03 sty 2014, 13:21

Jola ta sytuacja wyglada inaczej
zasadzone alimenty 1000
z FA 500
od ojca dziecka 500 - tylko dziadek jakby płaci za syna
NP jak nic
~Jagoda

Napisano: 03 sty 2014, 13:34

Jolu-co do alimentów od dziadków zgoda, tyle tylko,ze w tym przypadku sa to alimenty należne od rodzice wpłacane przez dziadka. To jednak inna sytuacja. NP jak nic.
~behemot

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x