w poniedziałek 30.01.2013 r. wysłałam dłuznikowi zawiadomienie o wszczęciu postępowania (wysłałam dwukrotne wezwanie), dzisiaj zgłosił się na wywiad, wywiad przeprowadziłam, odebrałam oświadczenie majątkowe, ale co z tym zawiadomieniem, pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
oczywiście pomyliłam datę, miało być 31. grudnia 2013, chodzi o uznanie dłużnika jako uchylającego się od zob. aliment.
Czy mogę prosić o wzór takiego umorzenia postępowania, bardzo bardzo proszę.
ja tez siedzę nad umorzeniem. narazie mam coś takiego. czekam na propozycje.
D E C Y Z J A
Na podstawie art. 104 , art. 105 ustawy z 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego ( Dz.U. z 2013r., poz. 267),oraz art. 5 ust. 3, ust. 3a, ust. 3b, ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 1228 z późn. zm.)po rozpatrzeniu sprawy z urzędu
POSTANAWIAM
umorzyć postępowanie administracyjne wszczęte pismem Nr OPS-.......... z dnia 02.12.2013r. ponieważ stało się bezprzedmiotowe.
UZASADNIENIE
W dniu 10.10.2013 zostały skierowane do Pana wezwania celem stawienia się na wywiad alimentacyjny i złożenie przez Pana oświadczenia majątkowego. Przesyłkę poleconą skierowano na adres ...................Pomimo doręczonej korespondencji, do dnia wszczęcia postępowania administracyjnego w sprawie uznania Pana za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie stawił się Pan celem dopełnienia obowiązku, o którym mowa wyżej.
W myśl art. 5 ust. 3 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w przypadku, gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówił:
1) złożenia oświadczenia majątkowego,
2) zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy,
3) bez uzasadnionej przyczyny, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac społecznie -użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych, prac na zasadach robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu lub przygotowaniu zawodowym dorosłych,
- organ właściwy dłużnika wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów (art. 5 ust. 3a ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów).
W dniu 16.12.2013r. stawił się Pan w tut. Ośrodku i przeprowadzono z Panem wywiad alimentacyjny oraz odebrano od Pana oświadczenie majątkowe.
W tym stanie rzeczy orzeczono jak w sentencji.
POUCZENIE
Od niniejszej decyzji służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w.................. za pośrednictwem tutejszej Instytucji w terminie 14 dni od daty doręczenia
jeżeli odebrał wszczęcie to teraz ma najzwyczajniej pecha- postępowanie jest wszcęte i to miło z jego strony,że stawił sie na wywiad, jednak wydajesz dalej decyzję o uchylającym się jeżeli oczywiście nie płacił przez ostatnie 6 miesięcy.
mam odpowiedz z ministerstwa udzielona przez Pana Wardacha że jeśli dłużnik po wszczęciu , a przed wydaniem decyzji w spr uznania dłużnika za uchylającego się.... wywiązał się z obowiązku określonego w art. 5 np przeprowadzono z nim wywiad aliment. w związku z tym ustała przyczyna powodująca wszczęcie postępowania, wówczas organ właściwy powinien umorzyć wszczęte wcześniej postępowanie, bez względu na wysokość wyegzekwowanych w ostatnim okresie kwot alimentów.
Oprócz wydałam zawiadomienie o wszczęciu postępowania a dłużnik zgłosił się na wywiad, co teraz? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również: