odpisy z FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 sty 2014, 10:28

czy ktoś z Was robił odpisy aktualizujące należności z FA,
2 lata - 100%
1-2 lata - 50%
6m-1 rok - 25%
do 6m - bez odpisu
podpowiedzcie mi jak robicie te odpisy od dłużników i od których są wypłacane świadczenia wierzycielkom. Księgowa mnie już ściga
~Anuś

Napisano: 03 sty 2014, 10:53

hm..odpisy aktualizacyjne? to juz brocha ksiegowosci nie twoja...masz takie rzeczy w zakresie czynnosci?
~Jagoda

Napisano: 03 sty 2014, 11:10

no ale księgowa nie ma dostępu do programu aby sprawdzić zadłużenie dłużników tylko ja i ja muszę jej podać kwoty
~Anuś

Napisano: 03 sty 2014, 11:54

NO właśnie a czy jak wprowadzam u babki nienależnie pobrane i u dłużnika zadłużenie się pomniejsza o tą kwotę to odsetki które ona wpłaciła też muszę tam ująć?? Czy tylko należność główna bo po raz pierwszy to robię i się nie orientuję.

I co w przypadku gdy dłużnik spłacił np zadłużenie za okres 2011/2012 a ja się teraz obudziłam, że nie zdjęłam mu nienaleznie pobranych wierzycielki?? Przypisac to mogę do nowej decyzji??

Mam tez taki przypadek ze facet spłacił zadłużenie za 2011/2012 a teraz wyszly nienaleznie pobrane u kobiety za ten okres. Co w takiej sytuacji z tymi nienaleznie pobranymi?? Tez zdjac z tego okresu 2012/2013 tylko odpowiednio uzasadnic|??
~Basia

Napisano: 03 sty 2014, 12:03

Anuś - jak to księgowa nie ma wierzy o stanie zadłużenia dłużników a co księguje? stan zadłużenia dłużników to tylko zapis u ciebie w programie? księgowość nie ma takich danych? nie rozumiem tego
~Jagoda

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x