Faktura za energie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 lis 2014, 11:20

Cześć co mam zrobić w takiej sytuacji? Osoba, która składa wniosek na dodatek mieszkaniowy jest osobą starszą, która sama zamieszkuję swoje gospodarstwo domowe i nie ma faktury za energię elektryczną.. Już 3 krotnie odsyłałam ją do poszukania, ale za każdym razem przynosiła coś zupełnie innego. Twierdzi że nie ma faktury za energie elektryczna, (przypuszczam ze pewnie wyrzuciła, albo spaliła), nie zadzwoni tez do energetyki i nie poprosi o wysłanie nowej faktury, bo nie ma numeru tel i w ogóle cięzko się z nią skontakowac.. Nie pójdzie też do sąsiadów by skorzystać z tel, bo jak napisałam jest to osoba starsza i cięzko się z nią dogadac.. Więc co zrobić? Czy prosić o wypisanie jakiegoś oświadczenia ze nie posiada i przyjąć stawkę standardową? Ktoś pomoże?
baska34

Napisano: 25 lis 2014, 12:48

Może jak bedzie u Ciebie to zadzwońcie do dostawcy energii i poproście o przesłanie kopii faktury. Jak przyślą to pani Ci doniesie
Miaa

Napisano: 25 lis 2014, 15:45

Tylko ze zanim prześlą ta kopie to juz moze być kolejny miesiąc a z reguły odrazu na początku robię wszystkie decyzje i listy wyplat. A ryczałt potrzebuje do decyzji. Dodatkowo tak jak napisałam nie mam kontaktu z ta kobieta, jedynie kazalam jej sie zgłosić do mnie do końca miesiąca tak na wszelki wypadek gdyby coś do tego czasu uda mi sie dowiedzieć. Nie mam nawet numeru płatnika by samej zadzwonić a peselu nie wymaga dodatek mieszkaniowy.
Baska34

Napisano: 25 lis 2014, 21:49

Nic nie przeszkadza wejście w kolejny miesiąc. Po pierwsze pośpieszcie się, jeśli jednak nie zdążycie, to zrobicie jakąś informacje uzupełniającą, nie widzę w tym problemu. Większy problem załatwić fakturę.
No, ale skoro ma się zgłosić, to wspólnie dużo można.

W ostateczności można nie naliczyć ryczałtu.
Jeśli jednak była kiedykolwiek faktura, to zapewne jest tam grupa taryfowa. Według tej grupy można z pomocą „elektrowni” poznać aktualne stawki i zastosować.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x