więzienie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 lis 2014, 10:17

osoba odbywająca karę pozbawienia wolności przesłała do nas pismo o przyznanie dodatku mieszkaniowego. Na jakiej podstawie odmówić?
Kazik

Napisano: 26 lis 2014, 13:03

czy wniosek o dodatek mieszkaniowy musi być złożony na druku zgodnie z rozporządzeniem czy może być podanie odręczne? jeżeli tak/nie to z czego to wynika
Kazik

Napisano: 26 lis 2014, 14:13

Witam
Mam dosłownie identyczną sytuację...kilka dni temu wpłynęło do nas pismo z zakładu karnego i tak się zastanawiam co z tym fantem zrobić . Poczytałam troszkę i znalazłam wyrok sądu , który wskazuje iż nie ma podstaw do domowy gdyż przebywający w zakładzie karnym, tak przynajmniej jest w moim przypadku ponosi koszty utrzymania lokalu i nie jest to jego stałe centrum życiowe lecz tylko chwilowe. Więc myślę , że wyślę na wskazany adres wniosek z załączonym pismem przewodnim i jeśli prześle wniosek uzupełniony i podpisany przez zarządcę to rozpatrzę wniosek .
Agata O

Napisano: 26 lis 2014, 14:40

do mnie wpłynęło zwykle pismo i tak myślę, ze wyśle mu wezwanie o uzupełnienie tj. wniosek o DM, oświadczenie o dochodach i wydatkach z 3 m-cy. Osoba przebywa od kilku m-cy w ZK i z tego co wiem nie miała żadnych dochodów i wydatków. Dowiedziałam się, ze ma zaległości w czynszu (lokal socjalny), więc wydatki zerowe. Decyzja będzie odmowna ze względu na to, że DM wyjdzie na 0 czyli mniej niż 2% emer.
Też szukałam po necie ale wszystkie wyroki są uchylające dec. I i II ins. ze względu na to, że powołują się na art. 4 ustawy dlatego nie będę wydawać dec. odmownej ze względu na nie zamieszkiwanie.
Z tych wyroków wynika, że osobie przebywającej w ZK DM przysługuje
Kazik

Napisano: 26 lis 2014, 22:20

Kazik pisze:czy wniosek o dodatek mieszkaniowy musi być złożony na druku zgodnie z rozporządzeniem czy może być podanie odręczne? jeżeli tak/nie to z czego to wynika
Nie pamiętam z czego wynika, ale wniosek nie musi być złożony na druku, ustawa nie wymaga też w zasadzie żadnej szczególnej formy, ważne jedynie by treść była odpowiednia.
Kazik pisze:Na jakiej podstawie odmówić?
Raczej nie ma dobrej podstawy, więc lepiej nie odmawiajcie.
Kazik pisze:ma zaległości w czynszu (...), więc wydatki zerowe.
Veto. Wydatki to nie te co faktycznie ktoś płaci, bo idąc tą drogą łatwo byłoby wydatki sobie namnożyć że hej :idea: , lecz te co zarządca wymaga i potwierdza.

Acha, jeszcze jedno. Zakłady karne mają prawną możliwość wsparcia w zakresie opłat czynszowych w niektórych przypadkach, jest stosowne rozporządzenie. Może niech ktoś wypróbuje to rozwiązanie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2014, 9:10

Jest coś takiego: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 3 stycznia 2012 r. w sprawie Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej (Dz.U. z 2012r. poz. 49), a tam w § 14, że środki Funduszu przeznacza się m.in. na:
2) okresową dopłatę do bieżących zobowiązań czynszowych za lokal mieszkalny, do którego osoba ubiegająca się o pomoc ma tytuł prawny, a lokal mieszkalny nie jest użytkowany przez inne osoby
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x