Faktura zakupowa pow 15000 zł
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Faktura zakupowa pow 15000 zł
Jako OPS nie podlegamy VAT, sporządzam tylko deklarację zerową do Gminy.Mam fakturę za roboty przyłączenia do odprowadzenia ścieków. pow 15000 zł.Na jakimś szkoleniu słyszałam ,że powinnam ją wykazać w rejestrze JPK i mam teraz dylemat bo przecież nie prowadzę rejestru zakupu i sprzedaży.Czy powinnam taką fakturę gdzieś wykazywać?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
Re: Faktura zakupowa pow 15000 zł
jeśli usługa ta jest wskazana w załączniku 15 do ustawy czy rozporządzenia ws. VAT to trzeba ją opłacić podzieloną płatnością i może wtedy wykazać - nie wiem bo ostatnio to chyba też się zmieniło że tych się nie wykazuje osobno
-
- Stażysta
- Kontakt:
Do ops2020 Czyli sądzisz, że pomimo,że nie prowadzę rejestrów zakupu i sprzedaży to jednak tę fakturę powinnam przepuścić przez rejestr ( usługa jest w załączniku Nr 15)? Tylko tak się zaczyta do tego JPK.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
u mnie rok wykazywałem tylko w wersji papierowej zwolnienia i osoba w urzędzie sztucznie wklepywała ręcznie to u siebie jakby OPS-u, ale zmieniłem program na Vulcan i mimo jednej czy dwóch faktur (refakturuję media dla użytkującego część naszego budynku) w miesiącu prowadzę rejestry, przesyłam do gminy JPK i deklaracje
a nie masz żadnych osób, które płacą za członka w DPS-ie na podstawie umowy by wykazywać je w zwolnieniach ? jeśli nie OPS to urząd powinien wykazać tak by deklaracja gminy się zgadzała, ale w razie kontroli to niepotrzebne tłumaczenie, najlepiej samemu prowadzić cały VAT, rejestry, deklaracje, JPK
a nie masz żadnych osób, które płacą za członka w DPS-ie na podstawie umowy by wykazywać je w zwolnieniach ? jeśli nie OPS to urząd powinien wykazać tak by deklaracja gminy się zgadzała, ale w razie kontroli to niepotrzebne tłumaczenie, najlepiej samemu prowadzić cały VAT, rejestry, deklaracje, JPK
- Kinia001
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
- Kontakt:
One nie są zwolnione a nie podlegają VAT.ops2020 pisze:a nie masz żadnych osób, które płacą za członka w DPS-ie na podstawie umowy by wykazywać je w zwolnieniach ?
Ale zaciekawiliście mnie tymi f-rami pow. 15tys.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
moim zdaniem nie podlegają te na podstawie decyzji, a na podstawie umowy są zwolnione z VATKinia001 pisze: 19 lis 2021, 11:36One nie są zwolnione a nie podlegają VAT.ops2020 pisze:a nie masz żadnych osób, które płacą za członka w DPS-ie na podstawie umowy by wykazywać je w zwolnieniach ?
Ale zaciekawiliście mnie tymi f-rami pow. 15tys.
-
- Stażysta
- Kontakt:
My nie podlegamy po interpretacji ministra finansów. A wpłaty za członków na podstawie umów nasza radczyni wyjaśniła,że te umowy to są w wyniku wydanych decyzji kierujących i są jakby drugorzędne.
- Kinia001
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
- Kontakt:
Tak Jak napisała Sara63 były wyjaśnienia ministerstwa, gdzie było jasno napisane, że nie podlega VATops2020 pisze: 19 lis 2021, 13:02 moim zdaniem nie podlegają te na podstawie decyzji, a na podstawie umowy są zwolnione z VAT
Oprócz Faktura zakupowa pow 15000 zł - Księgowość przeczytaj również:
darowizna
księgowanie projektu EFS rozliczanego ryczałtowo
odpłatnośc za usługi opiekuńcze - jaki paragraf
Zajęcie wierzytelności
Projekt EFS
wypowiedzenie warunków pracy a wczasy pod gruszą !!
wyplata dodatku dla asystenta rodziny
Opieka 75+
Zastępstwo księgowej
zwolnienia lekarskie
polityka rachunkowości
pieczątka pzp
czy rodzina osoby będącej w dps może zapłacic wstecz za pobyt
Inwentaryzacja osoba materialnie odpowiedzialna za powierzone mienie - czyli kto ?
OW - dowody księgowe
usługi opiekuńcze