faktury pod wyciągiem - Księgowość

Strona 2 z 6    [ Posty: 53 ]

Napisano: 06 mar 2014, 9:57

Anka W...nie bardzo sobie wyobrażam, że zawsze tak można zrobić. przykład. Dzisiaj wpływa faktura, trzeba ją opisać, podpisać, zatwierdzić i dopiero zrobić przelew. Nie zawsze masz kierownika by zatwierdził do wypłaty. No chyba, że zawsze...
~denis

Napisano: 06 mar 2014, 10:03

Przecież Faktury to rejestr zobowiązań a wyciagi to rejestr bank i powinny być osobno
~Dana

Napisano: 06 mar 2014, 10:05

ja tez robię tak jak Anka W i jest ok :) a jak nie ma kierownika jest zastępca ;)
~tosia

Napisano: 06 mar 2014, 10:08

Robię tak jak Agnieszka. Wpływa fv, opisuję, dekretuję, daję do zatwierdzenia kierownikowi i sporządzam PK 4../2.. i 998 z datą wpływu w programie księgowym. Faktury lądują w przegródce do przelewów i kiedy płacę wszytskie fv zapłacone tego dnia podpinam pod wyciąg. WB nadaję Nr z dziennika programu, a wszystkie załączniki pod WB numeruję Nr dziennika/pozycję na wyciągu.
~Marika

Napisano: 06 mar 2014, 11:07

czy to jest bład,ze FV sa podpiete pod WB ??

przecież FV można zaksięgowac np. 6 marca - pod datą wpływu, zapłacic np. 14 marca i podpiąc pod WB z tego dnia
~marta

Napisano: 06 mar 2014, 11:09

U nas odbywa się to tak:
1. Wpływ faktury lub innego dokumentu do przelewu i rejestracja w korespondencji przychodzącej
2. Kierownik dekretuje i kieruje do odpowiedniego pracownika
3. Pracownik opisuje i daje do zatwierdzenia kierownikowi
4. Pracownik przekazuje opisana i zatwierdzoną do wypłaty (przelewu) fakturę do księgowości
5. W tym samym dniu po otrzymaniu faktury robię przelew
~Anka W.

Napisano: 06 mar 2014, 11:59

Ale faktury zgodnie z zasadą memoriału sa w rejestrze zobowiazania i mają nadane numery z tego rejestru a wyciagi bankowe w rejestrze bank i mają nadane numery z tego rejestru to uważam że nie powinno się podpinać pod wyciąg
~Dana

Napisano: 06 mar 2014, 12:04

ja też uważam że faktura to dokument księgowy sam w sobie a wyciąg bankowy to osobny dokument więc są różne daty księgowania i nie da się faktury podpiąc pod wyciąg
~XX

Napisano: 06 mar 2014, 12:31

Fa, rachunki, noty to memoriały, które należy opracować i chronologicznie wpinać do zaksięgowania. Płacimy dzień przed terminem zapłaty (ze względu na odsetki kapitałowe na rachunku jednostki - zbyt wczesne regulowanie zobowiązań to też dyscyplina finansów z uwagi na uszczuplanie dochodów).
Wb oddzielnie zgodnie z datami i numerami.
~Anna

Napisano: 06 mar 2014, 13:46

a ja mam tak ze księguję z datą zapłaty bo mam zapis że księguję pod datą sprawdzenia formalno rachunkowego a sprawdzam dokumenty w dniu przelewu, zasadniczo to opcja kasowa ;) bo nie sprawdziło by się księgowanie z datą wpływu gdyż nieraz są noty u pracownika merytorycznego 3 tygodnie to co ja mam czekać z księgowaniem
~`miki

Strona 2 z 6    [ Posty: 53 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x