faktury za usługi świadczone przez śds - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 lip 2016, 9:55

Witam, proszę o opinię czy śds ma obowiązek wystawiać faktury uczestnikom zajęć za usługi świadczone w trakcie pobytu dziennego w śds? Zgodnie z art. 43 pkt. 22 ustawy o VAT usługi pomocy społecznej są zwolnione z podatku, nie jesteśmy więc podatnikiem VAT i nie prowadzimy sprzedaży usług, tylko świadczymy rodzaj usług z pomocy społecznej? Czy ktoś wystawia faktury za tego typu usługi? Bardzo proszę o rady.
aniabb

Napisano: 14 lip 2016, 10:00

My nie wystawiamy, ale wiem, że w naszej gminie za żłobek dziewczyna wystawia, ale ma wpisane że zwolnione z VAT
tyta34

Napisano: 14 lip 2016, 10:08

Ja też nie wystawiam i właśnie zastanawiam się czy robię prawidłowo, czy właśnie nie powinnam wystawiać faktur ze zwolnieniem z VAT. Szukam właśnie w przepisach czy z czegoś nie wynika obowiązek wystawiania faktur. Uczestnik zajęć domaga się faktury, żeby zdobyć dofinansowanie do pobytu w śds od jakiejś fundacji i teraz jestem w kropce co z tym fantem zrobić. Wystawiając fakturę powinnam mieć chyba jakąś ewidencję VAT, nigdy nie miałam z tym do czynienia.
aniabb

Napisano: 14 lip 2016, 10:41

W programach księgowych zazwyczaj jest możliwość wystawiania faktur, ale wydaje mi się że nie masz takiego obowiązku.
tyta34

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x