500+ księg.decyzji na 640 i 240, a zobow.w spr.RB28S - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 15 lip 2016, 11:26

Mam problem dotyczący RB28S za I półrocze 2016.
W czym problem - otóż decyzje z 500+, podobnie jak decyzje z innych świadczeń księguję : 640/240, zatem zobowiązania w RB 28S za czerwiec 2016 , w r.85211 są w tej chwili kosmicznie wysokie. Dodatkowo wykon + zobowiązania przewyższają zaangażowania roku bieżącego, ze względu na fakt iż decyzje z 500+, dotyczą świadczeń wypłacanych przez 18 m-cy, czyli również w 2017 r.
Urząd przerażony, a ja przy okazji również.
Nie wydaje mi się bym mogła w tym sprawozdaniu ująć tylko zobowiązania dotyczące bieżącego roku. Na jakiej podstawie.
Czy ktoś ma podobny rozterki??
Może fan księgowania na 640 decyzji administracyjnych , niejaki Pan Wojtania będzie uprzejmy mnie oświecić, gdyby przypadkiem zerknął na forum. Z góry dziekuję za pomoc.
Kasia102

Napisano: 17 lip 2016, 22:02

to nie jest kwestia fanclubu lecz zasad...tu jest link do oświecenia Jaśnie Pani i jej Urzędu:

https://www.biuletyn.bdo.pl/biuletyn/fin ... s9196.html

Masz te decyzje czy nie masz...a jak masz to masz zobowiązania czy ci się to podoba czy nie.

A Urząd to niech lepiej pomyśli czy w latach minionych stosował 640 do rodzinnych i alimentacyjnych ...bo się teraz będą brali za stare sprawozdania :roll:
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2016, 7:09

Jaśnie Pani dziękuje za oświecenie Milordzie TWoj.
Decyzje na 640 księguję już od dłuższego czasu. Urząd przyzwyczaił się do wysokich zobowiązań na 85212. Jednak te na 85211 mocno ich przeraziły. Będą musieli ostro tłumaczyć się z nich w RIO, więc zależy im na dobrej argumentacji, tym bardziej że w okolicy jest niewiele Ośrodków księgujących w ten sposób decyzje, zatem nie ma nawet kogo podpytać.

W tej chwili w RB28S zobow.+ wykon znacznie przewyższają zaangażowanie. UG zastanawia się czy do RB28S w danym roku należy przyjąć całe zobowiązanie z decyzji czy tylko część dotyczącą danego roku. Uważam że nie ma podstaw prawnych do takiego działania.
Kasia102

Napisano: 19 lip 2016, 8:50

...zgodnie ze zmianami rozporządzenia o sprawozdawczości budżetowej z 1 kwietnia 2016 w RB-28s należy wykazywać stan zobowiązań.

Decyzja przyznająca świadczenie ma klauzulę natychmiastowej wykonalności (tak samo przy rodzinnych) a zatem jest to tzw. zdarzenie obligujące.

Zgodnie z KSR nr 6 Zdarzenie obligujące to zdarzenie, które powoduje prawny lub zwyczajowo oczekiwany obowiązek wykonania świadczenia sprawiający, że jednostka nie ma żadnej realnej możliwości niewypełnienia tego obowiązku. Ma to miejsce wyłącznie wtedy, gdy:
a) wypełnienie obowiązku może być wyegzekwowane na drodze prawnej lub
b) zdarzenie (którym może być działanie jednostki) stwarza uzasadnione oczekiwanie stron trzecich, że jednostka wywiąże się z tego obowiązku - w przypadku zwyczajowo oczekiwanego obowiązku.

Oczywiste jest, że decyzja przyznająca świadczenie jest takim zdarzeniem, a zatem skoro dotyczy przyszłych okresów sprawozdawczych, nie jest zobowiązaniem warunkowym, ani biernym RMK lecz zwykłym krótkoterminowym czynnym RMK i ujmuje się ją wg zasad opisanych tu:

https://www.biuletyn.bdo.pl/biuletyn/fin ... s9196.html
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 lip 2016, 10:43

Przeanalizowałam księgowania zaproponowane przez p. T. Wojtania i super. Wszystko jest ok ale wytłumaczcie mi jakim cudem księgowanie 640/240 powoduje, że w RB 28S wychodzą zobowiązania, jeżeli jest to księgowanie bez klasyfikacji budżetowej. Przecież wydatek księguję z klasyfikacją pzy 130 lub 101, a koszt przy 4? Pojadę na szkolenie z p. T. ale napiszcie mi jak Wam to wychodzi?
Mary2

Napisano: 21 lip 2016, 9:46

Wszystkie zobowiązania, należności, przychody, koszty, dochody, wydatki oraz zaangażowanie księguję z klasyfikacją budżetową.

Panie Tomaszu czy będzie Pan apelował gdzieś wyżej o ujednolicenie księgowania decyzji administracyjnych w OPS na 640 ? Rio katowickie nie lubi tego księgowania, a pamiętam jak kilka lat temu P.Koszela na szkoleniach osobiście polecała 640.Teraz Rio wycofało się rakiem.
Mam jeszcze jedno pytanie: Urząd zasugerował księgowanie zobowiązań z 500+ na lata następne, bez klasyfikacji budżetowej. Nie zgadzam się z tym.
Kasia102

Napisano: 21 lip 2016, 10:18

Zgadzam się z Kasia 102. Mam ten sam problem księgowanie 640/240 jest bez klasyfikacji, więc według mnie nie trafia do RB 28s? Koleżanka w zakładce o RB28S napisała, że ona księguje bez klasyfikacji i mimo to daje te zobowiązania w RB????? Znowu nic nie wiadomo. Prosimy o pomoc panie T.Wojtania???
Mary2

Napisano: 22 lip 2016, 14:20

...nie rozumiem po co te kombinacje?

Jak macie te decyzje to macie zobowiązania. Tu nie ma się czego obawiać, gdyż taki jest stan faktyczny. Niestosowanie klasyfikacji też nie ma wpływu na to co jest zobowiązaniem. Uważajcie bo przekombinujecie...
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 9:50

TWoj pisze:...zgodnie ze zmianami rozporządzenia o sprawozdawczości budżetowej z 1 kwietnia 2016 w RB-28s należy wykazywać stan zobowiązań.

Decyzja przyznająca świadczenie ma klauzulę natychmiastowej wykonalności (tak samo przy rodzinnych) a zatem jest to tzw. zdarzenie obligujące.

Zgodnie z KSR nr 6 Zdarzenie obligujące to zdarzenie, które powoduje prawny lub zwyczajowo oczekiwany obowiązek wykonania świadczenia sprawiający, że jednostka nie ma żadnej realnej możliwości niewypełnienia tego obowiązku. Ma to miejsce wyłącznie wtedy, gdy:
a) wypełnienie obowiązku może być wyegzekwowane na drodze prawnej lub
b) zdarzenie (którym może być działanie jednostki) stwarza uzasadnione oczekiwanie stron trzecich, że jednostka wywiąże się z tego obowiązku - w przypadku zwyczajowo oczekiwanego obowiązku.

Oczywiste jest, że decyzja przyznająca świadczenie jest takim zdarzeniem, a zatem skoro dotyczy przyszłych okresów sprawozdawczych, nie jest zobowiązaniem warunkowym, ani biernym RMK lecz zwykłym krótkoterminowym czynnym RMK i ujmuje się ją wg zasad opisanych tu:
Nieprawdą jest, że decyzja przyznająca świadczenia jest zdarzeniem obligującym w sensie KSR6. TW nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem tekstu który cytuje a bierze się za szkolenie innych.

Wydanie decyzji powoduje powstanie obowiązków wypłaty świadczeń w poszczególnych miesiącach okresu świadczeniowego. Jednak obowiązek wypłaty świadczenia w danym miesiącu wymaga dodatkowego potwierdzenia istnienia tego obowiązku z nastaniem tego miesiąca.
Np. Dlatego by wypłacić świadczenie w miesiącu wrześniu należy potwierdzić z nastaniem tego miesiąca dalsze istnienie tego obowiązku, bowiem osoba uprawnione może utracić prawo do świadczeń z przyczyn wymienionych w ustawie 500+.
Zatem w dniu wydania decyzji nie mamy pewności czy powstały obowiązek wypłaty świadczenia we wrześniu będzie istniał z nastaniem września, czyli nie jest pewne, że powstały obowiązek spowoduje wykorzystanie aktywów jednostki.
Dlatego by powstało zobowiązanie w sensie UoR musi istnieć obowiązek wykonania świadczenia który spowoduje wykorzystanie aktywów jednostki, czyli zobowiązanie za wrzesień powstanie dopiero z nastaniem września pod warunkiem, że osoba uprawniona nie utraciła prawa do świadczenia.

Wydanie decyzji powoduje powstanie wielu oddzielnych zobowiązań warunkowych które tak długo jak mają charakter warunkowy nie ujmuje się w bilansie.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 21:26

Co ty bdmb za glupoty wypisujesz? Jakiej pewnosci nie ma przy 500 plus? Kryterium dochodowe to niby co ile weryfikujesz? A na 2 i nastepne dziecko to jakie biby masz kryterium weryfikacji? Bzdury tu wypisujesz
Tym

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x