Jak nie zrobią będzie gadane, że źle.
Ogarną dom, zapewnią opiekę to powiedzą jakim dają i jakie koszty. ( remont prywatnego budynku )
Zapewnią inną pomoc też źle.
Zawsze traktowani jak chłopcy do bicia.
Pan ten nie ma żadnej rodziny. Jak żyło mu się dobrze miał bardzo dobrą pracę i bardzo dobre pobory to nie dbał o dom i nie myślał że kiedyś nastąpi jutro i doprowadził dom do ruiny. Odmawia współpracy z pracownikiem socjalnym wypycha go za drzwi, mówi że nic nie chce od nas dlatego jest wniosek w sądzie aby pomóc mu na tzw. siłę .
Wiemy terapia i całe to gadanie ale terapia jest dobrowolna na żadne wezwania nie stawia się. a na siłę na odwyk nie wyślesz. tak właśnie ludzie staja się bezdomni poprzez swoją pracę i podejście do życia. A jeżeli chodzi o remont to on teraz ma pieniądze bo otrzymuje emeryturę i ma opał stać było by go nA NAPRAWĘ pieca we własnym zakresie ale nie chce bo mu tak dobrze. A jak my wyremontujemy to daje tydzień i znów będzie to samo.
Chcemy pomóc bo to człowiek ale nie wydaje mi się że to my jesteśmy winni tej sytuacji.
Gadanie anioła przypomina mi niejaką dzibar....
Ewa, nie daj wzbudzić w sobie poczucia winy, że cokolwiek jako urzędnik zaniedbałaś czy coś w tym stylu...
My - jakkolwiek uważa anioł - nie jesteśmy instytucją, która ma nadzorować życie naszych klientów, mówić im, co mają robić, podejmować za nich decyzje... Twój klient znalazł się w kryzysie i Ty mu pomagasz, a robisz to w ramach obowiązującego prawa. Remont domu? Który OPS robi remont domu? Z jakich środków, bo chyba nie z celówek, gdzie możemy przyznac jakąś niewielką na drobny remont, czyli - jak rozumiem - pomalowanie ścian, wymianę lentexu na podłodze, może wymianę okna?...
Nie mogę spokojnie czytać takich nawiedzonych tekstów w stylu anioła. Albo nie ma nic wspólnego z pomocą społeczną albo to jakiś
Głowa do góry i rób swoje.
Pozdrowiam noworoczne.
Ludzie całego świata nie zbawicie nic na siłę osoba wybrała taka drogę i niech nadal nią kroczy.
My tez pomagamy ale w granicach pamiętam całkiem niedawno bo w ubiegłym roku wymalowano pokój takiej jednej Pani sąsiadki pomogły sprzątać i co teraz znów to samo chce tak mieszkać to niech mieszka.
A media to też ludzie.