Formularz "Niebieska Karta-A" - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 mar 2017, 10:33

Witam, pracownikom socjalnym w naszym ośrodku zgłoszono, że w rodzinie stosowana jest przemoc - zgłosiła to ofiara przemocy. W związku z tym założona została niebieska karta, którą wypełnił aspirant pracy socjalnej. Zastanawiamy się czy właśnie aspirant, który ma nieco mniejsze uprawnienia od pracownika socjalnego może podpisać taki formularz.
Proszę zatem o poradę:)
pracowniksocjalny23

Napisano: 02 mar 2017, 17:08

oczywiście ze moze w ustawie napisane jest ze nk moze zalozyc przedstawiciel pomocy społecznej nie jest jasno napisane ze ma to byc pr socjalny ustawa o przeciwdzialaniu przemocy ew rodzinie
gops13

Napisano: 21 mar 2017, 8:42

§ 11 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 września 2011 r. w sprawie procedury „Niebieskie Karty” oraz wzorów formularzy „Niebieska Karta” (DzU Nr 209, poz. 1245), wskazuje wprost, że pracownik socjalny jako przedstawiciel jednostki organizacyjnej pomocy społecznej jest zobowiązany do realizacji procedury „Niebieskie Karty”.
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2017, 11:55

[quote="gops13"]oczywiście ze moze w ustawie napisane jest ze nk moze zalozyc przedstawiciel pomocy społecznej nie jest jasno napisane ze ma to byc pr socjalny ustawa o przeciwdzialaniu przemocy ew rodzinie

WEDŁUG TWOJEJ INTERPRETACJI TO I KSIĘGOWA GOPSU ORAZ PANI SPRZATAJĄCA OŚRODEK RÓWNIEŻ MOGĄ ZAŁOŻYĆ NK też pracują w gops.
Według mnie w tym przypadku tylko pracownik socjalny może założyć NK, aspirant pracy socjalnej nie ma takich uprawnień jak pracownik socjalny.
kasiasgops
Praktykant
Od: 17 paź 2014, 18:24
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2017, 8:37

nie nie mam na myśli księgowej i sprzątaczki tutaj wasza nadinterpretacja ale odsyłam do § 2.1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 września 2011 r. w sprawie procedury „Niebieskie Karty” oraz wzorów formularzy „Niebieska Karta” (DzU Nr 209, poz. 1245 które z kolei z kolei odsyła do art 9 d ust 2 ustawy o przemocy i tam nie jest napisane ze to pracownik socjalny ma zalozyc nk a ze przedstawiciel jednostki organizacji pomocy społecznej.........także szeroka interpretacja i nie chodzi mi tu o jakikolwiek spór z wami ale tak naprawdę dzialamy w obszarze bardzo dużej wrażliwości i na rzecz pomocy drugiemu człowiekowi . Pozdrawiam
gops13
Praktykant
Od: 19 mar 2017, 13:46
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x