odmowa udzielenia informacji o sprawcy przemocy dla potrzeb - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 15 mar 2017, 16:29

Dzień dobry. Jako pracownik PCPR zajmuję się monitorowaniem sytuacji sprawców przemocy, którzy ukończyli program korekcyjno - edukacyjny (ewaluacja przez 3 lata zgodnie z § 8 rozp. Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22.02.2011 r. w sprawie standardu podstawowych usług świadczonych przez specjalistyczne ośrodki wsparcia dla ofiar przemocy w rodzinie, kwalifikacji osób zatrudnionych w tych ośrodkach, szczegółowych kierunków prowadzenia oddziaływań korekcyjno – edukacyjnych wobec osób stosujących przemoc w rodzinie oraz kwalifikacji osób prowadzących oddziaływania korekcyjno – edukacyjne.)Po raz pierwszy zdarzyło się, że Zespół Interdyscyplinarny odmówił udzielenia informacji o sprawcy, którego wcześniej sam wskazał do programu. Tłumaczy to tym, że nie ma ku temu podstawy prawnej, a par. 8 nie jest tą podstawą. Co proponujecie w takiej sytuacji?
Dloana
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 16:11
Zajmuję się: pracownik socjalny PCPR

Napisano: 16 mar 2017, 10:52

Zwrócić się z prośbą do pracownika socjalnego właściwego OPS, bo ZI nie może udzielać żadnych informacji.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Napisano: 16 mar 2017, 14:22

Julia32 pisze:Zwrócić się z prośbą do pracownika socjalnego właściwego OPS, bo ZI nie może udzielać żadnych informacji.
Też o tym myślałam. Czy w takiej sytuacji Zespół może wskazać dla PCPR sprawców, którzy powinni być objęci programem. Czy też należałoby o to zwrócić się do OPS?
Dloana
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 16:11
Zajmuję się: pracownik socjalny PCPR

Napisano: 26 mar 2017, 9:28

Ja chcąc skierować sprwcow przemocy do udziału w programie k-e zaprosiłem powiatowy ośrodek interwencji kryzysowej na indywidualne spotkania ze sprawcami. Osoby z Poik podpisały oświadczenia o zachowaniu poufności informacji.
kasiasgops
Praktykant
Od: 17 paź 2014, 18:24
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x