Fundusz alimentacyjny raz jeszcze

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Fundusz alimentacyjny raz jeszcze

Post autor: TWoj »

...a nie może Pani strony na dół przewinąć. Przecież organ jest niżej. Najpierw jednostka a niżej organ z opisówką i na końcu urząd.

https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biu ... chunkowosc

Może czasami warto doczytać do końca to co piszę?
renia50
Referent
Zajmuję się: ksiegowa
Kontakt:

Post autor: renia50 »

Panie Tomaszu a nie warto przeczytać do końca O CO JA PYTAM- błagam czy naprawdę Pan myśli że nie doczytałam - ale chodzi mi o co innego . Wiem że na dole jest ORGAN ale czy wszystko??? Jest jak księgujemy 60% WYEGZEKWOWANYCH KWOT OD DŁUŻNIKÓW NA KONCIE 224 A MI chodzi jak księgujemy 60% od WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ, KTÓRE WG OBECNYCH PRZEPISÓW SA DOCHODAMI BP + odsetki od wypłaconych świadczeń.
Chyba ktoś tu się miga od udzielenia mi pomocy :)
AnnaP
Stażysta
Zajmuję się: Księgowanie
Kontakt:

Post autor: AnnaP »

Ja nie wiem czy dobrze rozumię księgowanie Pana Wojtani. Czy tam jest przypis należności należnych od dłużnika alimentacyjnego. Chodzi mi o to czy przypisujemy całą należność jaka ma nam oddać dłużnik.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

renia50 pisze:Panie Tomaszu a nie warto przeczytać do końca O CO JA PYTAM- błagam czy naprawdę Pan myśli że nie doczytałam - ale chodzi mi o co innego . Wiem że na dole jest ORGAN ale czy wszystko??? Jest jak księgujemy 60% WYEGZEKWOWANYCH KWOT OD DŁUŻNIKÓW NA KONCIE 224 A MI chodzi jak księgujemy 60% od WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ, KTÓRE WG OBECNYCH PRZEPISÓW SA DOCHODAMI BP + odsetki od wypłaconych świadczeń.
Chyba ktoś tu się miga od udzielenia mi pomocy :)

a kto się miga?

Przecież ustawa stanowi nadal wyraźnie iż:

40% kwot należności stanowi dochód własny gminy organu właściwego wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, a pozostałe 60% tej kwoty oraz odsetki stanowią dochód budżetu państwa.

I to jest przecież na schemacie ksiegowań. Wystarczy przewinąć na dół strony i opisy dekretów doczytać. Coś mi się wydaje, że coś się komuś namieszało....
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

AnnaP pisze:Ja nie wiem czy dobrze rozumię księgowanie Pana Wojtani. Czy tam jest przypis należności należnych od dłużnika alimentacyjnego. Chodzi mi o to czy przypisujemy całą należność jaka ma nam oddać dłużnik.

tak i to jest i na schemacie i w komunikacie MF, który wisi na stronie MF od 2011 roku i który nadal OPSy ignorują. Przecież ściągacie całą kwotę od dłużnika a potem ją dzielicie 60/40.

Namawiam do lektury zasady idywidualnej wyceny. Jest ona w prawie polskim i unijnym.
renia50
Referent
Kontakt:

Na schemacie księgowań w organie na koncie 224 Rozrachunki budżetu są dwie operacje:

8 – przeksięgowanie środków wpłaconych na konto organu (133) od jednostki bezpośrednio realizującej zadanie zlecone jako zobowiązanie z tytułu rozrachunków z budżetem państwa z tytułu 60% należnych budżetowi państwa otrzymanych zwrotów świadczeń z funduszu alimentacyjnego wyegzekwowanych od dłużników alimentacyjnych wraz z odsetkami stanowiącymi dochody budżetu państwa - księgowania na podstawie PK (zgodnie z art. 255 ustawy o finansach publicznych);
9 - uregulowanie zobowiązania wobec budżetu państwa z tytułu otrzymanych zwrotów świadczeń z funduszu alimentacyjnego wyegzekwowanych od dłużników alimentacyjnych wraz z odsetkami - księgowania na podstawie WB (zgodnie z art. 255 ustawy o finansach publicznych).

A JA PYTAM JAK ZAKSIĘGOWAĆ 60% od WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ, WYPŁACONYCH A NIE WYEGZEKWOWANYCH ZWROTÓW ŚWIADCZEŃ. I TEGO NA SCHEMACIE NIE MA . Cały czas mówię o ORGANIE zgodnie z komunikatem MF.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

...po raz kolejny piszę, że JEST. I to zgodnie z komunikatem MF. W księgowości jednostki bezpośrednio realizującej zadanie. Przypisu należności nie robi się przecież na organie lecz na jednostce.
renia50
Referent
Kontakt:

Jeśli Pan pisze cyt."Przypisu należności nie robi się przecież na organie lecz na jednostce" to co oznacza ten zapis w komunikacie MF -
Przepisy art. 27 ust. 4 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów określają, iż dochód własny gminy wierzyciela stanowi 40% kwoty należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej. Pozostałe 60% kwoty należności oraz odsetki wynikające z wypłaconego świadczenia stanowią dochód budżetu państwa. Stosowne rozliczenia z budżetami (państwa, gminy wierzyciela) kwoty należności wynikającej z wypłaconych świadczeń należałoby zaewidencjonować w księgach rachunkowych jednostki samorządu terytorialnego na koncie 224 – „Rozrachunki budżetu", które zgodnie z opisem zawartym w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 13 września 2017 r. służy do ewidencji rozrachunków z innymi budżetami, a w szczególności rozrachunków z tytułu udziałów w dochodach innych budżetów. Ewidencja szczegółowa do konta 224 powinna umożliwić ustalenie stanu należności i zobowiązań według poszczególnych tytułów oraz według poszczególnych budżetów.

CAŁY CZAS W KOMUNIKACIE MF MOWA JEST O 60% WYPŁACONYCH ŚWIADCZENIACH. Myśle że wprowadza Pan mnie w błąd bo komunikat mówi co innego mówi o jst a nie o jednostce budżetowej .
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

TWoj pisze:
A odpowiadając bdmb znów napiszę, że pojęcia on nie ma o rachunkowości budżtowej gdyż ciągle patrzy się jedynie na sprawozdanie OPSu a nie na sprawozdawczość JST jako całości, gdzie dochodzi bilans budżetu. Ponadto jego wpisy o zwiększaniu funduszu są kolejnym przykładem jego niekompetencji, bo przecież jest to zadanie zlecone finansowane z dotacji....przecież trzeba najpierw swiadczenie wypłacić ... fundusz plus jak przypisujesz od dłużnika ale wcześniej fundusz minus jak wypłacasz osobie uprawnionej....czyli fundusz masz człowieku na zero. I wynik finansowy też. I wynik wykonania budżetu również ale na nim nie masz części należnej BP (konto 224).
Starczy TW pisania tych bzdur. Zero to Twój poziom znajomości zagadnienia.
Powinieneś wiedzieć, że dotacja stanowi przychód i dochód gminy, więc powoduje wzrost funduszu gminy. Natomiast wypłata świadczeń w OPS powoduje powstawanie kosztów i co za tym idzie zmniejszenie funduszu gminy: "czyli wypadkową zmianę funduszu masz człowieku na zero". W żaden sposób rozliczanie dotacji nie wiąże się z rozliczaniem zwrotów FA od DA.

Powinieneś wiedzieć, że przypis 40% należności z tytułu zwrotu FA przez dłużnika alimentacyjnego powoduje wzrost funduszu gminy, natomiast 60% tej należności nie powinno powodować wzrostu funduszu gminy dlatego, że właścicielem tej części jest Skarb Państwa. Ujmowanie pomimo tego w księgach rachunkowych części należnej BP na 720 tworzy alternatywną rzeczywistość. Własność Skarbu Państwa jest wykazywana w księgach jako własność gminy. Przyjęcie takiego błędnego rozwiązania pociąga za sobą stosowanie dalszych błędnych rozwiązań jak np. cytuje to renia50:
----------
"8 – przeksięgowanie środków wpłaconych na konto organu (133) od jednostki bezpośrednio realizującej zadanie zlecone jako zobowiązanie z tytułu rozrachunków z budżetem państwa z tytułu 60% należnych budżetowi państwa otrzymanych zwrotów świadczeń z funduszu alimentacyjnego wyegzekwowanych od dłużników alimentacyjnych wraz z odsetkami stanowiącymi dochody budżetu państwa - księgowania na podstawie PK (zgodnie z art. 255 ustawy o finansach publicznych)"
----------------
Trudno wymyślić coś głupszego. Na podstawie PK dokonuje się zapisów: 222/224 co geniusz nazywa "przeksięgowaniem środków jako zobowiązanie". Powstanie obowiązku przekazania do BP pobranych dochodów związanych z realizacją zadania zleconego przypadających BP powstaje z chwilą pobrania tych dochodów w OPS a nie dopiero w organie na podstawie PK. To w ewidencji księgowej OPS powinna być stworzona możliwość określenia stanu tych środków na 10 i 20 każdego miesiąca (art.255 UoFP) itd..
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

... przecież nie mamy w Polsce rachunkowości "funduszowej" jaka była za komuny. Twoja wiedza i sposób rozumowania pochodzi z minionej epoki.

Od 1995 roku mamy człowieku ustawę o rachunkowości i zasadę indywidualnej wyceny. Policz sobie z kim są rozrachunki, poukładaj podział na księgi organu i jednostki a ci suę ułoży. Tym bardziej, że wynik przeksięgowujesz corocznie na fundusz i nie masz go narastającego....a zatem znów bzdury bdmb piszesz...

FAktem jest jednak to, że podział na księgi organu i jednostek utrudnia zadanie i dlatego od 2020 będziemy mieli nowy plan kont bez tego podziału. Ale póki co mamy komunikat MF i sposób księgowania ustalony przepisami opracowanymi przez MF a nie jakiegoś pracownika techucznego bdmb :roll: :roll:

Art 255 UOFP wyraźnie określa obowiązki dot. rozliczania zadań zleconych. Zobowiązanie ma JST a nie OPS: ...to zarząd JST je rozlicza...a nie OPS. I po to są księgi organu

Ty zaś geniuszu księgujesz na 225 przypis należności a nie kwotę pobraną. I dlatego mnożyć przez zero nie potrafisz, bo jak komornik nic nie pobierze to OPS MA 60 procent z niczego na zobowiązaniach....a 60 proc razy sero daje zero....ALE NIE U BDMB I NIE W OPSACH OBSŁUGIWANYCH PRZEZ BDMB.

A najlepsze jest to,że ten niedouk używa nawet próbując mi dowalić wykazuje swą nieudolność. Pisze że dotacja stanowi przychód.... i faktycznie bo jak stosuje się paragraf 9 rozporządzenia ws. rachunkowości, to należy, cytuję:

§ 9. Do przychodów urzędu jednostki samorządu terytorialnego zalicza się dochody budżetu jednostki samorządu terytorialnego nieujęte w planach finansowych innych samorządowych jednostek budżetowych.

...sęk w tym, że korespondencja tego równoległego do księgowania dotacji na organie zapisu w urzędzie ZMNIEJSZA FUNDUSZ....

...A NASZ GENIUSZ NAPISAŁ, CYTUJĘ:

"Powinieneś wiedzieć, że dotacja stanowi przychód i dochód gminy, więc powoduje wzrost funduszu gminy."

DOTACJA ZMNIEJSZA NIEDOUKU FUNDUSZ A NIE ZWIĘKSZA.... zwiększa wynik finansowy o ile rozróżniasz fudusz od wyniku finansowego bo widzę, że nie zabardzo widzisz różnicę i wiesz o co chodzi w rachunkowości .... znów mamy ubaw z bdmb :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ