Fundusz alimentacyjny raz jeszcze
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Fundusz alimentacyjny raz jeszcze
...a nie może Pani strony na dół przewinąć. Przecież organ jest niżej. Najpierw jednostka a niżej organ z opisówką i na końcu urząd.
https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biu ... chunkowosc
Może czasami warto doczytać do końca to co piszę?
https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biu ... chunkowosc
Może czasami warto doczytać do końca to co piszę?
-
- Referent
- Zajmuję się: ksiegowa
- Kontakt:
Panie Tomaszu a nie warto przeczytać do końca O CO JA PYTAM- błagam czy naprawdę Pan myśli że nie doczytałam - ale chodzi mi o co innego . Wiem że na dole jest ORGAN ale czy wszystko??? Jest jak księgujemy 60% WYEGZEKWOWANYCH KWOT OD DŁUŻNIKÓW NA KONCIE 224 A MI chodzi jak księgujemy 60% od WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ, KTÓRE WG OBECNYCH PRZEPISÓW SA DOCHODAMI BP + odsetki od wypłaconych świadczeń.
Chyba ktoś tu się miga od udzielenia mi pomocy

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowanie
- Kontakt:
Ja nie wiem czy dobrze rozumię księgowanie Pana Wojtani. Czy tam jest przypis należności należnych od dłużnika alimentacyjnego. Chodzi mi o to czy przypisujemy całą należność jaka ma nam oddać dłużnik.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
renia50 pisze:Panie Tomaszu a nie warto przeczytać do końca O CO JA PYTAM- błagam czy naprawdę Pan myśli że nie doczytałam - ale chodzi mi o co innego . Wiem że na dole jest ORGAN ale czy wszystko??? Jest jak księgujemy 60% WYEGZEKWOWANYCH KWOT OD DŁUŻNIKÓW NA KONCIE 224 A MI chodzi jak księgujemy 60% od WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ, KTÓRE WG OBECNYCH PRZEPISÓW SA DOCHODAMI BP + odsetki od wypłaconych świadczeń.
a kto się miga?
Przecież ustawa stanowi nadal wyraźnie iż:
40% kwot należności stanowi dochód własny gminy organu właściwego wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, a pozostałe 60% tej kwoty oraz odsetki stanowią dochód budżetu państwa.
I to jest przecież na schemacie ksiegowań. Wystarczy przewinąć na dół strony i opisy dekretów doczytać. Coś mi się wydaje, że coś się komuś namieszało....
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
AnnaP pisze:Ja nie wiem czy dobrze rozumię księgowanie Pana Wojtani. Czy tam jest przypis należności należnych od dłużnika alimentacyjnego. Chodzi mi o to czy przypisujemy całą należność jaka ma nam oddać dłużnik.
tak i to jest i na schemacie i w komunikacie MF, który wisi na stronie MF od 2011 roku i który nadal OPSy ignorują. Przecież ściągacie całą kwotę od dłużnika a potem ją dzielicie 60/40.
Namawiam do lektury zasady idywidualnej wyceny. Jest ona w prawie polskim i unijnym.
-
- Referent
- Kontakt:
Na schemacie księgowań w organie na koncie 224 Rozrachunki budżetu są dwie operacje:
8 – przeksięgowanie środków wpłaconych na konto organu (133) od jednostki bezpośrednio realizującej zadanie zlecone jako zobowiązanie z tytułu rozrachunków z budżetem państwa z tytułu 60% należnych budżetowi państwa otrzymanych zwrotów świadczeń z funduszu alimentacyjnego wyegzekwowanych od dłużników alimentacyjnych wraz z odsetkami stanowiącymi dochody budżetu państwa - księgowania na podstawie PK (zgodnie z art. 255 ustawy o finansach publicznych);
9 - uregulowanie zobowiązania wobec budżetu państwa z tytułu otrzymanych zwrotów świadczeń z funduszu alimentacyjnego wyegzekwowanych od dłużników alimentacyjnych wraz z odsetkami - księgowania na podstawie WB (zgodnie z art. 255 ustawy o finansach publicznych).
A JA PYTAM JAK ZAKSIĘGOWAĆ 60% od WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ, WYPŁACONYCH A NIE WYEGZEKWOWANYCH ZWROTÓW ŚWIADCZEŃ. I TEGO NA SCHEMACIE NIE MA . Cały czas mówię o ORGANIE zgodnie z komunikatem MF.
8 – przeksięgowanie środków wpłaconych na konto organu (133) od jednostki bezpośrednio realizującej zadanie zlecone jako zobowiązanie z tytułu rozrachunków z budżetem państwa z tytułu 60% należnych budżetowi państwa otrzymanych zwrotów świadczeń z funduszu alimentacyjnego wyegzekwowanych od dłużników alimentacyjnych wraz z odsetkami stanowiącymi dochody budżetu państwa - księgowania na podstawie PK (zgodnie z art. 255 ustawy o finansach publicznych);
9 - uregulowanie zobowiązania wobec budżetu państwa z tytułu otrzymanych zwrotów świadczeń z funduszu alimentacyjnego wyegzekwowanych od dłużników alimentacyjnych wraz z odsetkami - księgowania na podstawie WB (zgodnie z art. 255 ustawy o finansach publicznych).
A JA PYTAM JAK ZAKSIĘGOWAĆ 60% od WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ, WYPŁACONYCH A NIE WYEGZEKWOWANYCH ZWROTÓW ŚWIADCZEŃ. I TEGO NA SCHEMACIE NIE MA . Cały czas mówię o ORGANIE zgodnie z komunikatem MF.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
...po raz kolejny piszę, że JEST. I to zgodnie z komunikatem MF. W księgowości jednostki bezpośrednio realizującej zadanie. Przypisu należności nie robi się przecież na organie lecz na jednostce.
-
- Referent
- Kontakt:
Jeśli Pan pisze cyt."Przypisu należności nie robi się przecież na organie lecz na jednostce" to co oznacza ten zapis w komunikacie MF -
Przepisy art. 27 ust. 4 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów określają, iż dochód własny gminy wierzyciela stanowi 40% kwoty należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej. Pozostałe 60% kwoty należności oraz odsetki wynikające z wypłaconego świadczenia stanowią dochód budżetu państwa. Stosowne rozliczenia z budżetami (państwa, gminy wierzyciela) kwoty należności wynikającej z wypłaconych świadczeń należałoby zaewidencjonować w księgach rachunkowych jednostki samorządu terytorialnego na koncie 224 – „Rozrachunki budżetu", które zgodnie z opisem zawartym w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 13 września 2017 r. służy do ewidencji rozrachunków z innymi budżetami, a w szczególności rozrachunków z tytułu udziałów w dochodach innych budżetów. Ewidencja szczegółowa do konta 224 powinna umożliwić ustalenie stanu należności i zobowiązań według poszczególnych tytułów oraz według poszczególnych budżetów.
CAŁY CZAS W KOMUNIKACIE MF MOWA JEST O 60% WYPŁACONYCH ŚWIADCZENIACH. Myśle że wprowadza Pan mnie w błąd bo komunikat mówi co innego mówi o jst a nie o jednostce budżetowej .
Przepisy art. 27 ust. 4 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów określają, iż dochód własny gminy wierzyciela stanowi 40% kwoty należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej. Pozostałe 60% kwoty należności oraz odsetki wynikające z wypłaconego świadczenia stanowią dochód budżetu państwa. Stosowne rozliczenia z budżetami (państwa, gminy wierzyciela) kwoty należności wynikającej z wypłaconych świadczeń należałoby zaewidencjonować w księgach rachunkowych jednostki samorządu terytorialnego na koncie 224 – „Rozrachunki budżetu", które zgodnie z opisem zawartym w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 13 września 2017 r. służy do ewidencji rozrachunków z innymi budżetami, a w szczególności rozrachunków z tytułu udziałów w dochodach innych budżetów. Ewidencja szczegółowa do konta 224 powinna umożliwić ustalenie stanu należności i zobowiązań według poszczególnych tytułów oraz według poszczególnych budżetów.
CAŁY CZAS W KOMUNIKACIE MF MOWA JEST O 60% WYPŁACONYCH ŚWIADCZENIACH. Myśle że wprowadza Pan mnie w błąd bo komunikat mówi co innego mówi o jst a nie o jednostce budżetowej .
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Starczy TW pisania tych bzdur. Zero to Twój poziom znajomości zagadnienia.TWoj pisze:
A odpowiadając bdmb znów napiszę, że pojęcia on nie ma o rachunkowości budżtowej gdyż ciągle patrzy się jedynie na sprawozdanie OPSu a nie na sprawozdawczość JST jako całości, gdzie dochodzi bilans budżetu. Ponadto jego wpisy o zwiększaniu funduszu są kolejnym przykładem jego niekompetencji, bo przecież jest to zadanie zlecone finansowane z dotacji....przecież trzeba najpierw swiadczenie wypłacić ... fundusz plus jak przypisujesz od dłużnika ale wcześniej fundusz minus jak wypłacasz osobie uprawnionej....czyli fundusz masz człowieku na zero. I wynik finansowy też. I wynik wykonania budżetu również ale na nim nie masz części należnej BP (konto 224).
Powinieneś wiedzieć, że dotacja stanowi przychód i dochód gminy, więc powoduje wzrost funduszu gminy. Natomiast wypłata świadczeń w OPS powoduje powstawanie kosztów i co za tym idzie zmniejszenie funduszu gminy: "czyli wypadkową zmianę funduszu masz człowieku na zero". W żaden sposób rozliczanie dotacji nie wiąże się z rozliczaniem zwrotów FA od DA.
Powinieneś wiedzieć, że przypis 40% należności z tytułu zwrotu FA przez dłużnika alimentacyjnego powoduje wzrost funduszu gminy, natomiast 60% tej należności nie powinno powodować wzrostu funduszu gminy dlatego, że właścicielem tej części jest Skarb Państwa. Ujmowanie pomimo tego w księgach rachunkowych części należnej BP na 720 tworzy alternatywną rzeczywistość. Własność Skarbu Państwa jest wykazywana w księgach jako własność gminy. Przyjęcie takiego błędnego rozwiązania pociąga za sobą stosowanie dalszych błędnych rozwiązań jak np. cytuje to renia50:
----------
"8 – przeksięgowanie środków wpłaconych na konto organu (133) od jednostki bezpośrednio realizującej zadanie zlecone jako zobowiązanie z tytułu rozrachunków z budżetem państwa z tytułu 60% należnych budżetowi państwa otrzymanych zwrotów świadczeń z funduszu alimentacyjnego wyegzekwowanych od dłużników alimentacyjnych wraz z odsetkami stanowiącymi dochody budżetu państwa - księgowania na podstawie PK (zgodnie z art. 255 ustawy o finansach publicznych)"
----------------
Trudno wymyślić coś głupszego. Na podstawie PK dokonuje się zapisów: 222/224 co geniusz nazywa "przeksięgowaniem środków jako zobowiązanie". Powstanie obowiązku przekazania do BP pobranych dochodów związanych z realizacją zadania zleconego przypadających BP powstaje z chwilą pobrania tych dochodów w OPS a nie dopiero w organie na podstawie PK. To w ewidencji księgowej OPS powinna być stworzona możliwość określenia stanu tych środków na 10 i 20 każdego miesiąca (art.255 UoFP) itd..
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
... przecież nie mamy w Polsce rachunkowości "funduszowej" jaka była za komuny. Twoja wiedza i sposób rozumowania pochodzi z minionej epoki.
Od 1995 roku mamy człowieku ustawę o rachunkowości i zasadę indywidualnej wyceny. Policz sobie z kim są rozrachunki, poukładaj podział na księgi organu i jednostki a ci suę ułoży. Tym bardziej, że wynik przeksięgowujesz corocznie na fundusz i nie masz go narastającego....a zatem znów bzdury bdmb piszesz...
FAktem jest jednak to, że podział na księgi organu i jednostek utrudnia zadanie i dlatego od 2020 będziemy mieli nowy plan kont bez tego podziału. Ale póki co mamy komunikat MF i sposób księgowania ustalony przepisami opracowanymi przez MF a nie jakiegoś pracownika techucznego bdmb

Art 255 UOFP wyraźnie określa obowiązki dot. rozliczania zadań zleconych. Zobowiązanie ma JST a nie OPS: ...to zarząd JST je rozlicza...a nie OPS. I po to są księgi organu
Ty zaś geniuszu księgujesz na 225 przypis należności a nie kwotę pobraną. I dlatego mnożyć przez zero nie potrafisz, bo jak komornik nic nie pobierze to OPS MA 60 procent z niczego na zobowiązaniach....a 60 proc razy sero daje zero....ALE NIE U BDMB I NIE W OPSACH OBSŁUGIWANYCH PRZEZ BDMB.
A najlepsze jest to,że ten niedouk używa nawet próbując mi dowalić wykazuje swą nieudolność. Pisze że dotacja stanowi przychód.... i faktycznie bo jak stosuje się paragraf 9 rozporządzenia ws. rachunkowości, to należy, cytuję:
§ 9. Do przychodów urzędu jednostki samorządu terytorialnego zalicza się dochody budżetu jednostki samorządu terytorialnego nieujęte w planach finansowych innych samorządowych jednostek budżetowych.
...sęk w tym, że korespondencja tego równoległego do księgowania dotacji na organie zapisu w urzędzie ZMNIEJSZA FUNDUSZ....
...A NASZ GENIUSZ NAPISAŁ, CYTUJĘ:
"Powinieneś wiedzieć, że dotacja stanowi przychód i dochód gminy, więc powoduje wzrost funduszu gminy."
DOTACJA ZMNIEJSZA NIEDOUKU FUNDUSZ A NIE ZWIĘKSZA.... zwiększa wynik finansowy o ile rozróżniasz fudusz od wyniku finansowego bo widzę, że nie zabardzo widzisz różnicę i wiesz o co chodzi w rachunkowości .... znów mamy ubaw z bdmb

Od 1995 roku mamy człowieku ustawę o rachunkowości i zasadę indywidualnej wyceny. Policz sobie z kim są rozrachunki, poukładaj podział na księgi organu i jednostki a ci suę ułoży. Tym bardziej, że wynik przeksięgowujesz corocznie na fundusz i nie masz go narastającego....a zatem znów bzdury bdmb piszesz...
FAktem jest jednak to, że podział na księgi organu i jednostek utrudnia zadanie i dlatego od 2020 będziemy mieli nowy plan kont bez tego podziału. Ale póki co mamy komunikat MF i sposób księgowania ustalony przepisami opracowanymi przez MF a nie jakiegoś pracownika techucznego bdmb

Art 255 UOFP wyraźnie określa obowiązki dot. rozliczania zadań zleconych. Zobowiązanie ma JST a nie OPS: ...to zarząd JST je rozlicza...a nie OPS. I po to są księgi organu
Ty zaś geniuszu księgujesz na 225 przypis należności a nie kwotę pobraną. I dlatego mnożyć przez zero nie potrafisz, bo jak komornik nic nie pobierze to OPS MA 60 procent z niczego na zobowiązaniach....a 60 proc razy sero daje zero....ALE NIE U BDMB I NIE W OPSACH OBSŁUGIWANYCH PRZEZ BDMB.
A najlepsze jest to,że ten niedouk używa nawet próbując mi dowalić wykazuje swą nieudolność. Pisze że dotacja stanowi przychód.... i faktycznie bo jak stosuje się paragraf 9 rozporządzenia ws. rachunkowości, to należy, cytuję:
§ 9. Do przychodów urzędu jednostki samorządu terytorialnego zalicza się dochody budżetu jednostki samorządu terytorialnego nieujęte w planach finansowych innych samorządowych jednostek budżetowych.
...sęk w tym, że korespondencja tego równoległego do księgowania dotacji na organie zapisu w urzędzie ZMNIEJSZA FUNDUSZ....
...A NASZ GENIUSZ NAPISAŁ, CYTUJĘ:
"Powinieneś wiedzieć, że dotacja stanowi przychód i dochód gminy, więc powoduje wzrost funduszu gminy."
DOTACJA ZMNIEJSZA NIEDOUKU FUNDUSZ A NIE ZWIĘKSZA.... zwiększa wynik finansowy o ile rozróżniasz fudusz od wyniku finansowego bo widzę, że nie zabardzo widzisz różnicę i wiesz o co chodzi w rachunkowości .... znów mamy ubaw z bdmb

Oprócz Fundusz alimentacyjny raz jeszcze - Księgowość przeczytaj również:
Program Opieka 75+ prosze o pomoc
schemat księgowań projektu PRO?
JAK ZAKSIĘGOWAC NOTĘ KSIĘGOWĄ
faktura na OPS opłacona przez UG
Rozliczenie roczne w OPS terminy
paragraf do odsetek od zwrotów świadczeń wychowawczych i rod
asystent rodziny - zwrot dotacji małopolska
składka zdrowotna od zasiłku stałego
delegacje dla opiekunek czy płacicie ?
środki na dofinansowanie ośrodków pomocy społecznej
koszty obsługi dobry start jak liczycie?
Jaki paragraf i rozdział na środki
zasiłki pielęgnacyjne za listopad jak płacicie
Program Super-Płace...........
Zakup ekspresu do kawy dla pracowników
jak liczycie gdy osoba jest na zwolnieniu 12 dni