Dzień dobry,
Klientka pobierała świadczenia z FA od 01.10.2020 do 31.08.2021 w pełnej wysokości. We wrześniu 2021 r. zgłosiła się do Ośrodka, iż od lutego 2021 roku zmienił się jej skład rodziny. Po przeliczeniu dochodu i dodaniu zasiłku macierzyńskiego wyszło, że klientka powinna od maja 2021 r. pobierać świadczenia z FA w niepełnej wysokości (zł/zł). Dodatkowo wrzesień 2021 r. ma zawieszony. Co zrobić w takim przypadku?
Uchylić czy zmienić decyzję przyznającą ? Później wszczęcie postępowania o NP i decyzja żądająca zwrotu ?
Proszę o pomoc.
Fundusz - zł/zł
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi
- Kontakt:
- młodszyreferent96
- Referent
- Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego
- Kontakt:
Re: Fundusz - zł/zł
Myślę, że wznowić postępowanie w sprawie zmiany decyzji, a następnie wszczęcie w sprawie zwrotu nienależnie pobranego i decyzja dot. zwrotu.Nowaaa pisze: 01 gru 2021, 18:01 Dzień dobry,
Klientka pobierała świadczenia z FA od 01.10.2020 do 31.08.2021 w pełnej wysokości. We wrześniu 2021 r. zgłosiła się do Ośrodka, iż od lutego 2021 roku zmienił się jej skład rodziny. Po przeliczeniu dochodu i dodaniu zasiłku macierzyńskiego wyszło, że klientka powinna od maja 2021 r. pobierać świadczenia z FA w niepełnej wysokości (zł/zł). Dodatkowo wrzesień 2021 r. ma zawieszony. Co zrobić w takim przypadku?
Uchylić czy zmienić decyzję przyznającą ? Później wszczęcie postępowania o NP i decyzja żądająca zwrotu ?
Proszę o pomoc.
-
- Referent
- Kontakt:
czyli wszczęcie w sprawie zmiany decyzji i później decyzja na podstawie art. 104 i art. 155 KPA ?
Czy raczej art. 163 KPA bo klientka oświadczyła mi tylko, że zmienił się jej skład rodziny i dostarczyła dochody partnera. ?
Czy raczej art. 163 KPA bo klientka oświadczyła mi tylko, że zmienił się jej skład rodziny i dostarczyła dochody partnera. ?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tylko wszczęcie i decyzja o NP
Nie zmienia się wstwecz
Nie zmienia się wstwecz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Referent
- Kontakt:
Nie zmieniać decyzji w której klientka miała przyznane świadczenia w pełnej wysokości ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: fa
- Kontakt:
u mnie wyszło (październik 2021), że córki obie poszły do pracy(wrzesień 2020). miała FA w całej wysokości od 1.10.2020 do 31.08.2021 r. wznowiłam postępowanie, zrobiłam wszczęcie do NP, po nowym roku będę pisała decyzję NPNowaaa pisze:Nie zmieniać decyzji w której klientka miała przyznane świadczenia w pełnej wysokości ?
Oprócz Fundusz - zł/zł - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
nieznany adres dłuznika alimentacyjnego
wyrównanie Fa
dziecko w DPS a FA
koszty upomnienia
Prośba o umorzenie FA
dłużnik - biedaczek chce umorzenia
dłużnik - biedaczek chce umorzenia
BIG
Dłużnik wrócił do Polski - co z zaświadczeniem o bezskuteczności?
Problem z BIG - Infomonitor
Decyzja o umorzeniu nalezności dłużnikowi
odsetki dłużnika i wplaty
Umorzenie FA
Wstrzymanie wypłaty?
dochód?
ustawienia do przesyłania zadłużeń do BIG