wyrównanie Fa

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
domel
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny
Kontakt:

wyrównanie Fa

Post autor: domel »

Przyszło zawiadomienie od komornika o podwyższeniu funduszu od 01.01..2021r. czyli decyzja już wykonana. w tej chwili pani zmieniała miejsce zamieszania i składa wnioski na okres 2021/22 w innej gminie , kto wypłaca wyrównanie za decyzję wykonaną. myślę,że my jako organ właściwy w tamtym czasie ale jakby mnie ktoś utwierdził byłabym wdzięczna
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: wyrównanie Fa

Post autor: eMGie »

wypłaca aktualny organ właściwy wierzyciela
domel
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: domel »

dziękuję za odpowiedz może ktoś jeszcze się wypowie w temacie proszę nie wiem co robić dzwoniłam do aktualnego ośrodka oni twierdzą że my musimy wypłacić, bo to za okres kiedy byliśmy organem właściwym
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: eMGie »

skoro tak twierdzą to niech to napiszą, ty im odpiszesz że zgodnie z art. 19 ust. 4
[*]W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia z funduszu alimentacyjnego, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego, osoba nienależnie pobrała świadczenie z funduszu alimentacyjnego lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ naprawo do świadczeń.

a potem pozostaje im spór kompetencyjny jeżeli nie zrozumieją :D
ODPOWIEDZ