Witajcie
Pytanko mam- do budynku, w którym mieszka Pan X jest doprowadzony gaz przewodowy. Administrator na wniosku zawsze oznaczał gaz przewodowy u tego pana. We wniosku, który dziś złożył oznaczył jego brak. Okazuje się, że Pan z funkcji gazu przewodowego nie korzysta bo ma wszystko na prąd (ale tak jak pisałam wcześniej przewodowy gaz doprowadzony jest do budynku). Jak w końcu to traktować? Jako brak czy jako, że jest?
Zgłupiałam...
a ja to zrozumiałam tak ze jak placi sam rachunku za gaz to zaznacza się ze nie ma a JAK płaci się za to w czynszu taki ryczałt to pisze się ze jest????????
To tak nie jest. Opłata za gaz nas nie interesuje, nie liczymy jej jako wydatek. Jeśli jest gaz przewodowy to zaznaczasz to we wniosku i tyle. Jeśli nie ma instalacji gazu to naliczasz ryczałt który dodajesz do wydatków . Tak samo z brakiem CO i ciepłej wody. Poczytaj w rozporządzeniu.
Napisano: 21 wrz 2017, 14:55
CO, CCW, GP - to z pozoru trzy różne sprawy, ale funkcjonują na tych samych zasadach.
Ogrzewanie mieszkania, ciepła woda w kranie, gotowanie zupy - to ważne kwestie i albo mamy je dostarczone z zewnątrz (i ich comiesięczne koszty ponosimy na rzecz zarządcy), albo sami musimy o nie zadbać (i wtedy doliczany jest bonus - *ryczałt*, bo musimy sami zapłacić za ogrzanie mieszkania, podgrzanie wody, zakup gazu w butli/koszty prądu w kuchence elektrycznej itp.).
Nieważne, czym ogrzewamy wodę, gazem, prądem, paliwkiem turystycznym, czy ogniskiem. Ważne, komu za to płacimy. Czy płacimy zarządcy i on dostarczeniem ich i zakupem zarządza, czy zarządzamy tym sami (wtedy ryczałt). Nie umiem tego jakoś o tej porze jasno przedstawić. Zmęczonam.
Krwawa