Jaki tytuł prawny powinien wnioskodawca posiadać?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
Jaki tytuł prawny powinien wnioskodawca posiadać?
Witam forumowiczów
Mam pewną sprawę, otóż nie wiem jak mam doradzić pewnemu Panu, gdyż ma zamiar nająć pokój w mieszkaniu:
a)gdyby w przypadku najmu w mieszkaniu wykupionym - czy wtedy umowa najmu? i czy wydatki dzielimy przez ogólny metraż tego mieszkania i mnożymy przez metry pokoju które ten pan wynajmuje?
b)gdyby w przypadku najmu mieszkania najmowanego od Gminy - wtedy umowa podnajmu? i jak w punkcie "a" jeśli chodzi o wydatki?
Pozdrawiam
Mam pewną sprawę, otóż nie wiem jak mam doradzić pewnemu Panu, gdyż ma zamiar nająć pokój w mieszkaniu:
a)gdyby w przypadku najmu w mieszkaniu wykupionym - czy wtedy umowa najmu? i czy wydatki dzielimy przez ogólny metraż tego mieszkania i mnożymy przez metry pokoju które ten pan wynajmuje?
b)gdyby w przypadku najmu mieszkania najmowanego od Gminy - wtedy umowa podnajmu? i jak w punkcie "a" jeśli chodzi o wydatki?
Pozdrawiam
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Re: Jaki tytuł prawny powinien wnioskodawca posiadać?
a). Dokładnie tak jak piszesz, choć administrator o ile jest sam powinien ci wpisać metraż, który przypada na tego pana i wyliczyć proporcjonalnie wydatki- wiem jednak, że nie każdy z zarządców tak robi.kamos90 pisze:Witam forumowiczów
Pozdrawiam
b) Ale, że jak? Ktoś ma mieszkanie gminne i chce komuś jeszcze je wynająć? Nie ma takiej opcji. Podnajem to wtedy, kiedy ktoś wykupił sobie mieszkanie gminne i wynajmuje je.
-
- VIP
- Zajmuję się:
W zakresie punktu b nie zgadzam się z Klara27 Przepis nie zabrania podnajmu lokalu komunalnego (choć występują obostrzenia). Jak w każdym przypadku najmu będzie tu podnajem; najem moim zdaniem może być tylko od właściciela.
Jak w każdym przypadku wydatki podlegają obligatoryjnemu przeliczeniu na powierzchnię normatywną, czyli przy polu powierzchni mniejszym od normatywnej pozostają one bez zmian, zaś powyżej dzieli się je na powierzchnię rzeczywistą i mnoży przez normatywną.
Jak w każdym przypadku wydatki podlegają obligatoryjnemu przeliczeniu na powierzchnię normatywną, czyli przy polu powierzchni mniejszym od normatywnej pozostają one bez zmian, zaś powyżej dzieli się je na powierzchnię rzeczywistą i mnoży przez normatywną.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
U nas za podnajem lokalu gminnego rozwiązują z najemcami umowy. Co gmina to obyczaj.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
W naszej gminie dokładnie tak samo. W umowach najmu jest zaznaczone, że zabrania się podnajmowania osobom trzecim. Grozi to pozbyciem sie lokalu, niestety
-
- VIP
- Zajmuję się:
Z ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego:
. Ten przepisu przewiduje zgodę właściciela, czyli jeśli jest taka zgoda, to można podnająć, zaś brak zgody niesie ryzyko utraty tytułu prawnego.właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator (...) wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania lokal lub jego część bez wymaganej pisemnej zgody właściciela
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
gdy właściciel lokalu umiera a zostaja dzieci(dorosłe) ...czy one maja juz tytuł prawny do lokalu i mozna im przyznac dodatek mieszkaniowy? chyba nie...jak myslicie? 

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Musi być przeprowadzone postępowanie spadkowe. Nagle się okaże, że zapisał wszystko nieślubnemu dziecku i kicha 

-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Dzięki...tak myślałam 

Oprócz Jaki tytuł prawny powinien wnioskodawca posiadać? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Wywiad środowiskowy DM a pomoc społeczna
Czy wliczacie czynsz? (dotyczy wspólnoty mieszkaniowej)
Tytuł prawny do zajmowanego lokalu socjalnego - ugoda
decyzja odmowa procent dochodów wiekszy
stypendium szkolne wliczać do dochodu
oczekujący na lokal socjalny a umowa najmu
Wydatki za wodę - opłata abonamentowa
Trudny przypadek dodatek mieszkaniowy
Ustalenie wysokości ponoszonych wydatków - czynsz w lokalu s
Gaz przewodowy doprowadzony do budynku
Cena 1 kWh? Czy dobrze liczę.
czy pismo przewodnie do decyzji?
Data potwiedzenia wniosku a data złożenia wniosku
dodatek pielęgnacyjny nie liczy się-uchwała 7 sędziów