gaz w razie samoobrony
Re: gaz w razie samoobrony
A holding polega na wykręcaniu rąk?!
Myślałam że holding polega min na bezpiecznym przytrzymaniu dziecka bez zadawania mu bólu?
Myślałam że holding polega min na bezpiecznym przytrzymaniu dziecka bez zadawania mu bólu?
to link do czasów kiedy w pow można było stosować środki przymusu bezpośredniego
https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0010670680
§ 1. Rozporzàdzenie okreÊla:
1) szczegóΠowe warunki i sposób u˝ycia Êrodków przymusu bezpoÊredniego wobec nieletnich
umieszczonych w zakΠadach poprawczych, schroniskach dla nieletnich, placówkach opiekuƒczo-wychowawczych i oÊrodkach szkolno-wychowawczych,
Marianno:
§ 4. 1. U˝ycie siΠy fizycznej polega na doraênym,
krótkotrwaΠym r´cznym obezwΠadnieniu nieletniego.
2. SiΠ´ fizycznà stosuje si´ w granicach niezb´dnych
do pokonania oporu nieletniego lub w razie koniecznoÊci
stosowania innych Êrodków przymusu bezpoÊredniego.
3. SiΠ´ fizycznà mo˝e stosowaç, w razie koniecznoÊci,
jednoczeÊnie wi´cej ni˝ jeden pracownik zakΠadu,
placówki opiekuƒczo-wychowawczej lub oÊrodka.
§ 12. 1. Zastosowanie ka˝dego rodzaju Êrodka przymusu
bezpoÊredniego wymaga sporzàdzenia protoko-
Πu. ProtokóΠ sporzàdza niezwΠocznie osoba, która podj
´Πa decyzj´ o zastosowaniu Êrodków przymusu.
https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0010670680
§ 1. Rozporzàdzenie okreÊla:
1) szczegóΠowe warunki i sposób u˝ycia Êrodków przymusu bezpoÊredniego wobec nieletnich
umieszczonych w zakΠadach poprawczych, schroniskach dla nieletnich, placówkach opiekuƒczo-wychowawczych i oÊrodkach szkolno-wychowawczych,
Marianno:
§ 4. 1. U˝ycie siΠy fizycznej polega na doraênym,
krótkotrwaΠym r´cznym obezwΠadnieniu nieletniego.
2. SiΠ´ fizycznà stosuje si´ w granicach niezb´dnych
do pokonania oporu nieletniego lub w razie koniecznoÊci
stosowania innych Êrodków przymusu bezpoÊredniego.
3. SiΠ´ fizycznà mo˝e stosowaç, w razie koniecznoÊci,
jednoczeÊnie wi´cej ni˝ jeden pracownik zakΠadu,
placówki opiekuƒczo-wychowawczej lub oÊrodka.
§ 12. 1. Zastosowanie ka˝dego rodzaju Êrodka przymusu
bezpoÊredniego wymaga sporzàdzenia protoko-
Πu. ProtokóΠ sporzàdza niezwΠocznie osoba, która podj
´Πa decyzj´ o zastosowaniu Êrodków przymusu.
Tyle, że holding to nie to samo co środek przymusu bezpośredniego. Z tego co się orientuję, w holdingu kluczowe jest nawiązanie relacji z dzieckiem i zakończenie całej akcji w sposób ze wszech miar pozytywny.
ja rozumiem choć ja od razu mam skojarzenia HOLDING, COMPANY , UNION...choc sam holding to raczej komitywa.
Nie ważne, ale zgadzamy się co do tego ze zastępczo nie pozna używać tych terminów.
Bo choć chciałoby sie nawiązać wieź, relacje , trzymać sie z nim (union) to nie może o tym być mowy kiedy sytuacja wymaga nie nawiązania z nim więzi, ale zatrzymania go przed czymś, i to z użyciem sily fizycznej.
Podobnie w prawie budowlanym próbowano zastąpić słowo katastrofa budowlana, słowem AWARIA budynku. Katastrofa nakazywała zawiadamiać właściwe organy, awaria budynku nie.......
Rozumiem ze holding można zastosować w sytuacji: Ej ,! chłopie, opamiętaj się ...!
Przytrzymanie , zęby zwrócił na ciebie uwagę,na to co mówisz, taki bodziec ku temu...
no ale jak sie rwie dać komuś w zęby i .....nie odpuści, ma gdzieś co mówisz, tylko leci....?
?
choc jak bedzie chciał, to i tak wycedzi na całe gardło : co mnie pani szarpie, niech mnie pani nie szarpie, nie ma pani prawa.?
!
Nie ważne, ale zgadzamy się co do tego ze zastępczo nie pozna używać tych terminów.
Bo choć chciałoby sie nawiązać wieź, relacje , trzymać sie z nim (union) to nie może o tym być mowy kiedy sytuacja wymaga nie nawiązania z nim więzi, ale zatrzymania go przed czymś, i to z użyciem sily fizycznej.
Podobnie w prawie budowlanym próbowano zastąpić słowo katastrofa budowlana, słowem AWARIA budynku. Katastrofa nakazywała zawiadamiać właściwe organy, awaria budynku nie.......

Rozumiem ze holding można zastosować w sytuacji: Ej ,! chłopie, opamiętaj się ...!
Przytrzymanie , zęby zwrócił na ciebie uwagę,na to co mówisz, taki bodziec ku temu...
no ale jak sie rwie dać komuś w zęby i .....nie odpuści, ma gdzieś co mówisz, tylko leci....?

choc jak bedzie chciał, to i tak wycedzi na całe gardło : co mnie pani szarpie, niech mnie pani nie szarpie, nie ma pani prawa.?
!
Nie, no sorry.
Ktoś napisał ze zamiast środka przymusu bezpośredniego woli stosować holding.....
Holding-terapia przytulania, głaskania, budowanie relacji matki i dziecka..
Nie mogęppisać, bo mi ręka mi drży ze śmiechu jakieś sobie wyobrażam policjantów stosujących holding wobec bandziora

Ktoś napisał ze zamiast środka przymusu bezpośredniego woli stosować holding.....
Holding-terapia przytulania, głaskania, budowanie relacji matki i dziecka..
Nie mogęppisać, bo mi ręka mi drży ze śmiechu jakieś sobie wyobrażam policjantów stosujących holding wobec bandziora

Wobec bandziora to nie ale wobec dziecka z zaburzeniami zachowania - owszem. Chodzi między innymi o złamanie stereotypu dziecka "Dorośli są żli".
W tym problem ze nasz wychowanek w POW zagraża życiu (i to juz ida w ruch noże, talerze:)) Wezwana karetka, 2 tyg na oddziale powrót do nas. Sąd milczy. Brak innych Specjalistycznych Placówek dla niego!!! Porażka
W takich okolicznościach to wzywałabym każdorazowo pogotowie lub policję, ewentualnie pogotowie i policję. I po każdej interwencji notatka do sądu z prośbą o reakcję. Do skutku.
W przerwach pomiędzy "trudnym zachowanie" budować relację z dzieckiem. Przydaje się w czasach "trudnych".
W przerwach pomiędzy "trudnym zachowanie" budować relację z dzieckiem. Przydaje się w czasach "trudnych".
Ludzie! Czy wam rozum odjęło? Za jakie pieniądze i dlaczego to znosicie? Jak Bardzo trzeba być zdeterminowanym by w ten sposób pracować i znosić takie upokorzenia? Albo Ty się do tego nie nadajesz, albo ktoś ma głęboko w du... co się stanie Tobie czy dziecku. W obu przypadkach zwiewałbym stamtąd, bo za chwilę wydarzy się jakaś tragedia, a Ty będziesz winna, bo to Ty masz zapewnić bezpieczeństwo dzieciom a nie straszyć ich gazem. Zamiast gazu kup sobie młotek i wybij nim sobie z głowy pracę, która zagraża "życiu wychowawców". Nawet na kasie w Biedronce zarobisz tyle samo, a nikt Cię nie będzie kopał i straszył nożem.Edytaa pisze:Mam pytanie.
Czy w sytuacji zagrożenia życia (bardzo niebezpieczy wychowanek w placówce-brak mozliwości umieszczania w innnym ośrodku, pojawiajace się sytuacje zagrażajace życiu wychowawców-kopania, rzucania przedmiotami, uderzanie w twarz, użycie noża) mogę uzyć gaz dla samoobrony??
Oprócz gaz w razie samoobrony - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
co z tymi alimentami?
piecza zastępcza
Art. 95
odpłatość za placówki
zajęcia pozalekcyjne .... i bezpieczeństwo?
żywienie
likwidacja centrów administracyjnych
koniec wakacji
jak pzrenieść pracownika z jednej placówki do drugiej
Z jakich środków utrzymywane są placówki socjalizacyjne?
Potrzeby materialne placówek
Awans zawodowy
Co zrobić z leniwą koleżanką?
Co z wychowankiem na ucieczce jeśli chce popełnić samobójstw
Opłata za placówkę
Zarządca majątkiem wychowanka