Gdzie i z kim wywiad - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 01 gru 2014, 13:37

Powiedzcie mi proszę taką rzecz. Szo. Opiekun mieszka pod innym adresem a osoba wymagająca opieki pod innym. U kogo pracownik ma przeprowadzić wywiad i z kim? Z osobą sprawującą opiekę czy z osobą wymagającą opieki? Już mi się poplątało a prac. soc. nie wie co ma zrobić.
Majus12368

Napisano: 01 gru 2014, 14:17

To takie oczywiste, że u osoby wymagającej opieki z osobą sprawującą opiekę, żeby sprawdzić, czy ta opieka jest sprawowana i jak.
No chyba chcecie tylko sprawdzic, jak osoba sprawująca opiekę mieszka, to wtedy u niej.
m&m

Napisano: 01 gru 2014, 14:29

m&m pisze:To takie oczywiste, że u osoby wymagającej opieki z osobą sprawującą opiekę, żeby sprawdzić, czy ta opieka jest sprawowana i jak.
No chyba chcecie tylko sprawdzic, jak osoba sprawująca opiekę mieszka, to wtedy u niej.
a po co węszyć u osoby wymagającej opieki?Przecież wywiad robi się z opiekunem i może być przeprowadzony u niego w domu.Te osoby wcale nie muszą mieszkać razem :P
opiekunka ania

Napisano: 01 gru 2014, 14:33

Bardzo dziękuję za pomoc!
Majus12367

Napisano: 01 gru 2014, 14:47

A co masz przeciwko takiemu węszeniu?
Przeciez opiekun może powiedziec, że sprawuje opiekę, a w rzeczywistości moze tylko brac pieniądze, a tej opieki nie sprawowac.
I sprawe przeprowadzenia wywiadu okresla ustawa z 4 lipca, która dokładnie mówi, u kogo ten wywiad ma byc przeprowadzony, żeby potwierdzic fakt sprawowania opieki.
Art. 7.
1. Ustalając prawo do zasiłku dla opiekuna za okres, o którym mowa w art. 2 ust. 2 pkt 2, organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, na zasadach określonych w przepisach o pomocy społecznej, w celu potwierdzenia faktu sprawowania opieki przez osobę ubiegającą się o zasiłek dla opiekuna.
2. Wywiad przeprowadza się w miejscu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną.
m&m

Napisano: 01 gru 2014, 22:28

Dokładnie, węszyć trzeba. A kombinatorów tępić. Przez nich potem problemy mają również ci, którzy faktycznie się opiekują. Prawdziwy opiekun, uczciwy, który opiekuje się niepełnosprawnym członkiem rodziny nie ma nic do ukrycia i nie musi się bać, że pracownik socjalny cuś wywęszy :)
nele

Napisano: 01 gru 2014, 23:31

Co można wywęszyć jak jest to zapowiedziana wizyta ? Wszyscy są przygotowani i czekają.
wwo

Napisano: 02 gru 2014, 10:28

Można nie zapowiadać wizyty.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2014, 10:45

[quote="Iks"]Można nie zapowiadać wizyty.[/quo

Jak to niezapowiadane wizyty?Jeszcze tego brakowało.Chcecie jeszcze bardziej upokorzyć biednych ludzi i robić im naloty.Ja dojeżdżam do mojej mamy prawie codziennie i się opiekuje.A jak mnie akurat nie będzie to co zabierzecie mi te marne 520zł za które nie da się wyżyć? Skandal,skandal,skandal zupełny brak empatii.
opiekunka anna.

Napisano: 02 gru 2014, 10:55

opiekunka anna. pisze:Chcecie jeszcze bardziej upokorzyć
Ja nie robię wywiadów, więc się odstosunkuj ;)
opiekunka anna. pisze:A jak mnie akurat nie będzie to co zabierzecie mi te marne 520zł za które nie da się wyżyć?
Myślę, że w takim przypadku zapytają mamy czy się nią faktycznie zajmujesz i spróbują złapać Cię kiedy indziej. Miałem babkę która twierdziła, że dojeżdża codziennie i się opiekuje, a wywiad w miejscu opieki (oświadczenie matki) wykazał, że córka wpada na kawę. W niedziele.
opiekunka anna. pisze:Skandal,skandal,skandal
Prawo, prawo, prawo.
opiekunka anna. pisze:zupełny brak empatii.
Empatia jest w tej pracy kompletnie zbędna. To nie jest ani pomoc społeczna, ani świadczenia przyznawane uznaniowo.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x