gdzie kierować wniosek o wywiad
gdzie kierować wniosek o wywiad
Mam wątpliwość, czy zgodnie z nowym rozporządzeniem w sprawie przeprowadzania wywiadu środowiskowego (obowiązującego od 11.09.2016r)wnioski o wywiad z osobami umieszczonymi w domach pomocy społecznej kierujemy bezpośrednio do domów pomocy społecznej, czy do ops-ów ? Bardzo proszę o odpowiedź.
Re: gdzie kierować wniosek o wywiad
Zapraszam do tematu
viewtopic.php?f=2&t=207220830
viewtopic.php?f=2&t=207220830
Dzięki, ale polecana lektura nie odnosi się do mojego pytania. Chodzi mi o wywiady z osobami nie ubezwłasnowolnionymi, przebywającymi w domach pomocy społecznej. Kwestia opiekuna prawnego jest dla mnie jasna. Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
jak byk
§ 8. W przypadku gdy osoba, u której ma być przeprowadzona aktualizacja wywiadu, przebywa w domu pomocy społecznej,
wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny tego domu, wypełniając część IV kwestionariusza wywiadu.
§ 8. W przypadku gdy osoba, u której ma być przeprowadzona aktualizacja wywiadu, przebywa w domu pomocy społecznej,
wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny tego domu, wypełniając część IV kwestionariusza wywiadu.
to jak jest z tym opiekunem, skoro nawet ministerstwo nie podało wyjaśnienia???, na forum temat ma prawie 1000 wyświetleń a nikt nie potrafi udzielić wyjaśnienia...ja*** pisze:Dzięki, ale polecana lektura nie odnosi się do mojego pytania. Chodzi mi o wywiady z osobami nie ubezwłasnowolnionymi, przebywającymi w domach pomocy społecznej. Kwestia opiekuna prawnego jest dla mnie jasna. Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
Jeśli chodzi o wywiad z opiekunem prawnym to oczywiste jest, że przeprowadza go pracownik socjalny w miejscu pobytu osoby ubezwłasnowolnionej i w jej obecności.
No OK, tylko który pracownik socjalny? ten z dps? czy opiekun sam ma jechać X km jeżeli zamieszkuje w innej gminie albo i na drugim końcu Polski, tu nie jest sprecyzowane
Niestety opiekun musi być - zgodnie z rozporządzeniem - podczas wywiadu przy osobie ubezwłasnowolnionej, czyli ma jechać na drugi koniec Polski, jeśli tam przebywa os.ubezwłasnowolniona.
Ja rozumie to w ten sposób, że wywiad będzie przeprowadzał pracownik socjalny z terenu gdzie przebywa osoba ubezwłasnowolniona (miejscowy OPS lub pracownik socjalny DPS) w obecności jej opiekuna prawnego. Czyli opiekun ma przyjechać do miejsca pobytu osoby ubezwłasnowolnionej.gość2016 pisze:No OK, tylko który pracownik socjalny? ten z dps? czy opiekun sam ma jechać X km jeżeli zamieszkuje w innej gminie albo i na drugim końcu Polski, tu nie jest sprecyzowane
Zacytuje rozporządzenie:
"§ 5. W przypadku konieczności przeprowadzenia wywiadu z osobą ubezwłasnowolnioną wywiad przeprowadza się z jej opiekunem prawnym albo kuratorem, w obecności osoby ubezwłasnowolnionej i w miejscu jej przebywania."
"§ 8. W przypadku gdy osoba, u której ma być przeprowadzona aktualizacja wywiadu, przebywa w domu pomocy społecznej, wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny tego domu, wypełniając część IV kwestionariusza wywiadu".
Przeczytaj § 8 rozporządzenia. Teraz może to zrobić pracownik DPS (w przeszłości interpretacje były różne i niektóre Ośrodki honorowały wywiady przeprowadzane przez pracownika DPS inne występowały do OPS na którego terenie znajduje się DPS). Teraz możesz wystąpić bezpośrednio do DPS powołując się na rozporządzenie.ja*** pisze:Mam wątpliwość, czy zgodnie z nowym rozporządzeniem w sprawie przeprowadzania wywiadu środowiskowego (obowiązującego od 11.09.2016r)wnioski o wywiad z osobami umieszczonymi w domach pomocy społecznej kierujemy bezpośrednio do domów pomocy społecznej, czy do ops-ów ? Bardzo proszę o odpowiedź.
Ale to tylko moje zdanie

Oprócz gdzie kierować wniosek o wywiad - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Weryfikacja danych
Dożywianie
tekst jednolity
dodatkowy urlop 10 dni
Dozywianie
rodzina zastępcza
nie wszyscy chcą podwyżek w pomocy
Kontrola zarządcza
zas.stały
co z gospodarstwem po śmierci właściciela?
świadczenie - posiłek
młody rolnik
art. 106 pkt 3
Zasiłek stały - zmiana dochodu
zasiłek stały
okresowy dzielony