Gmina rezygnuje ze stypendium.
Gmina rezygnuje ze stypendium.
Witam, mam pytanie odnośnie rezygnacji przez gminę ze stypendium. Będzie tylko do końca roku, a najprawdopodobniej odwieszone zostanie jeśli nie będzie 500+ . Ale to najmniej istotne , chodzi mi o to czy ktoś z was miał bądź ma do czynienia z tym przypadkiem. Co należy pisać w decyzjach czy w uzasadnieniu napisać , że decyzje wydaje się tylko do końca roku 2016, a nie na cały rok szkolny 2016/2017? Czy później pisać osobne decyzje o odmowie do przyznania stypendium w związku z brakiem pieniędzy? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam
Re: Gmina rezygnuje ze stypendium.
hmm pierwszy raz o tym słyszę
gmina może przekazać zadanie do ops,ale żeby tak zupełnie z tego zrezygnować,to jeszcze nie słyszałam
gmina może przekazać zadanie do ops,ale żeby tak zupełnie z tego zrezygnować,to jeszcze nie słyszałam
Nie wiem czy gmina może sobie tak zrezygnować, przecież jest ustawa ...
Wydaje mi się (tak jak przedmówczyniom), że gmina raczej nie może zrezygnować z przyznawania stypendiów. To jest zadanie własne gminy, na które dostaje dotację z budżetu państwa plus własne środki oczywiście. Zresztą w decyzji też nie można powoływać się na to, że nie ma środków finansowych i nie będzie stypendiów (wtedy musimy przyznać w najniższej wysokości i na minimum 1 miesiąc).
Chociaż od interesantów słyszałam opinie, że jak jest 500+ to nie ma stypendiów, że podobno są wstrzymane nabory wniosków
Oficjalnie nic przecież się nie zmieniło: jest ustawa i tyle...
Chociaż od interesantów słyszałam opinie, że jak jest 500+ to nie ma stypendiów, że podobno są wstrzymane nabory wniosków

popieram, jest ustawa i płacić trzeba. Można ewentualnie przyznać na mniejszą ilość miesięcy. Aż niewiarogodne wydaje mi się wymyślanie czegoś takiego jak zawieszenie styp.

Lucille pisze:Wydaje mi się (tak jak przedmówczyniom), że gmina raczej nie może zrezygnować z przyznawania stypendiów. To jest zadanie własne gminy, na które dostaje dotację z budżetu państwa plus własne środki oczywiście. Zresztą w decyzji też nie można powoływać się na to, że nie ma środków finansowych i nie będzie stypendiów (wtedy musimy przyznać w najniższej wysokości i na minimum 1 miesiąc).
Chociaż od interesantów słyszałam opinie, że jak jest 500+ to nie ma stypendiów, że podobno są wstrzymane nabory wnioskówOficjalnie nic przecież się nie zmieniło: jest ustawa i tyle...
.. tak ze mną też żegnały się mamusie w czerwcu, bo myślały że koniec ze stypendiami z powodu 500+
Oprócz Gmina rezygnuje ze stypendium. - Stypendia przeczytaj również:
Kilka pytań :)
pełnomocnictwo i faktury
specjalny zasiłkek opiekuńczy czy liczymy do dochodu
dochód utracony
wnioski
scedowanie stypendiów
A co z tymi którzy nie są zarejestrowani w KRUS, ZUS ani w U
zaświadczenie ze szkoły
faktury z Anglii
prosze mi wytłumaczyć kryterium o co chodzi i jak sobie licz
prosze mi wytłumaczyć kryterium o co chodzi i jak sobie licz