good news - HYdE PaRK

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 26 sty 2017, 11:58

Resort nauki pod wodzą ministra Gowina planuje wprowadzenie tzw. dużego doktoratu, który dawałby naukowcom uprawnienia porównywane z tymi po habilitacji. Proponowane zmiany mają wpłynąć na szybsze osiąganie samodzielności naukowej, odmłodzenie kadry badawczej, poprawa jakości doktoratów.

Obecna ścieżka kariery naukowej - obejmująca studia doktoranckie i około dziesięcioletnią habilitację - powoduje, że średni wiek tzw. samodzielnego pracownika naukowego w Polsce to około 46-47 lat.
- To bardzo dużo, bo najbardziej dynamicznym i twórczym okresem dla naukowca jest wiek pomiędzy 25. a 35. rokiem życia. Samodzielni pracownicy nauki, którzy mogą prowadzić własne badania, są więc w wieku, kiedy nie są już tak twórczy - wyjaśnia wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego Łukasz Szumowski.
Zdaniem ministerstwa likwidacja habilitacji po to, aby skrócić drogę kariery akademickiej naukowców, nie jest wystarczającym rozwiązaniem.
- To sensowny kierunek, tylko że jakość obecnego kształcenia na poziomie doktoratu jest za niska, aby zlikwidować wyższe stopnie i tytuły - wyjaśnia Szumowski.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego - wzorem np. Wielkiej Brytanii - planuje wprowadzenie tzw. dużego doktoratu badawczego.
- Koncepcja dużego doktoratu może prowadzić do skrócenia czasu ścieżki kariery i szybszego uzyskania samodzielności naukowej. Ktoś, kto uzyska duży doktorat - w myśl naszej koncepcji - stanie się samodzielnym pracownikiem nauki, czyli będzie równorzędny z doktorem habilitowanym - zapowiada Szumowski.
Oznacza to, że po około sześciu latach i uzyskaniu tytułu doktora, osoba taka mogłaby samodzielnie ubiegać się o granty, szefowanie zespołom badawczym, stanowisko profesora na uczelni czy kierowanie katedrą.
Gość

Napisano: 26 sty 2017, 18:12

Jestem za. Absolutnie. Ciekawym rozwiązaniem są też tzw: doktoraty wdrożeniowe. Co do pierwszego, rozumiem jednak,że ciężko będzie zrobić cały duży doktorat ale pewno o to chodzi. Już teraz nasza uczelnia przyjęła na pierwszy rok przez pół doktorantów. Nie zgodzę się tylko z poziomem kształcenia na poziomie doktoratu. Doby brakuje... Reszta, pożyjemy, zobaczymy.
[Anioł*]

Napisano: 26 sty 2017, 19:25

Potrzebowałaś aniołku całego HP i wykluczenia mnie z HP aby doktoraty pisać na grzbiecie ops.pl - "fora ze dwora" - załóż sobie domenę pt Anioł i tam sobie dyskutuj na temat wielkopańskich gustów jak też swoich wywodów dotyczących przyzwyczajeń.
Od kiedy pamiętam na portalu ops.pl w HP wypowiadali się pracownicy socjalni i klienci na tematy różne,
mnie zarzuciłeś aniołku, że zajmuję całą przestrzeń - teraz widzę, że oprócz ciebie elmera i adminów oraz moderatorów nikt już nie korzysta z HP czyli przestal on spełniać rolę do jakiej został powołany.
Czy naprawdę twoje ego jest tak wybujale, że zniec nie może ( czytaj nie toleruje) nikogo kto myśli inaczej.
Jakże jesteś śmieszna(y) aniołku w tej swojej pysze i obłudzie oraz pogardzie dla innych.
Przykro mi, że musialam ci to wprost powiedzieć, ale tutaj zaglądali ludzie szukający pomocy, którym twoje wywody naukowe naprawdę nie pomogą.
Admin wydziel aniołkowi miejsce poza HP bo widzę, że naprawdę ma problem ze swoim ego, a nie pomaga w tym ani pracownikom socjalnym ani klientom.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 26 sty 2017, 19:36

I jeszcze jedno admin - ja potrafię czytać ze zrozumieniem więc nie zaśmiecaj mi prywatnej poczty postami bo jak będę zainteresowana w jakimś temacie to zajmę stanowisko na forum, a nie twoje zawołanie
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2017, 19:47

no i na koniec.... naśmiewanie się z gustów innych to brak tolerancji nie licujący z tym co probujesz tutaj na HP przedstawić aniołku przedstawić poprzez narzucenie swojej interpretcji świata i wmawiając mi nadgorliwość wmówiłaś adminom aby wyrzucili mnie ( beprawnie) poza nawis HP.

Teraz widać twoje intencje i narrację jasno tak jak i niespojnośc i obludę w tym co sam(a) napisałaś.
"kto mieszem wojuje od miecza ginie" aniołku z piekła rodem, nie mówiąc o obrażaniu uczuć religijnych..............
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2017, 21:02

zrób se dzibara maturę :lol: a potem to już fiksum - dyrdum alleluja i do przodu po doktorat
Gość

Napisano: 26 sty 2017, 22:24

Pani dzibar
Ja cenię i szanuję ludzi, którzy mają odmienne zdanie, poglądy i bronią swojego stanowiska. Ja nie sugerowałam administratorom aby utworzyli dla Pani odrębny dział. Nikt nie ma i nie miał zamiarów Pani dyskryminować. Dlaczego w Pani jest tyle złości ?
Pani pisze " Od kiedy pamiętam na portalu ops.pl w HP wypowiadali się pracownicy socjalni i klienci na tematy różne". Nic bardziej mylnego. Na HP będą wypowiadali się Ci wszyscy, którzy mają na to ochotę, pracują w obszarze pomocy społecznej lub w pokrewnych dziedzinach, bez względu na wykształcenie, zawód, wyznanie, przynależność polityczną, pochodzenie, itd. Tematyka dowolna.
[Anioł*]

Napisano: 27 sty 2017, 2:38

"Nic bardziej mylnego. Na HP będą wypowiadali się Ci wszyscy, którzy mają na to ochotę, pracują w obszarze pomocy społecznej lub w pokrewnych dziedzinach, bez względu na wykształcenie, zawód, wyznanie, przynależność polityczną, pochodzenie, itd. Tematyka dowolna."
- no właśnie - bo aniołek tak sobie zażyczyl i zrzucił dzibar do piekła aby narzucić swoją zadufaną retorykę pseudonaukową bo trudno tą bufonadę nazwać nawet rozmową, a co dopiero z przymiotnikiem naukowa.
Ja akurat w przeciwienstwie do emilek się nie spouchwalam z takimi bufonami jak ty aniołku i nie boję się z nikim rozmawiać normalnie, szanuję wszystkich i tych pachnących i tych cuchnących i widzę, że poza swoim ego nie dostrzegasz ludzi - ty chcesz życie przedadać i zrobił(e)aś sobie miejsce narzucając swoje pseudonaukowe normy, ktore jeżeli dot pomocy społecznej to się prezentuj jak minister Miżejewski na forum ogólnym, ale w tym właśnie problem, że ty nie szanujesz nikogo poza swoim wyimaginowanym ego, ktore się rozrosło i potrzebuje tera jeszcze aby inni bili ci braawo i oddawali hołdy.
Tak więc aniołku maska ci zleciała fruwaj sobie na wyżynach i pokazuj pracownikom pomocy społecznej co masz do zaoferowania, a HP zostaw tym ktorzy pracując w obrębie pomocy społecznej lub z niej korzystając chą się na chwilę oderwać i po ludzku ze sobą porozmawiać - kumasz tą różnicę naukowy aniele z piekla rodem?
Nie dość, że przywłaszczasz sobie tytuł na ktory nie zasługijesz ( bo same chęci nie wystarczą), obrażasz to jeszcze nawet nie potrafisz zdefiniować przynależnych beneficjentów HP.
Gdzie twój szacunek? Myślisz, może że więcej coś znaczysz bo w HP każesz się paniować?
Mnie naprawdę gips obchodzi kim jesteś, gdybyś była Aniołem to bym to wyczuła, a gdybyś był Bogiem to bym mówiła Pan Bog, ale ty po prostu bazujesz na prostackich lękach zakompleksionych i niedowartościowanych ludziach, którzy zlizują każdą pochwałę z ust pochlebcow takich jak ty aby czymś zaimponować ( nie zainspirować) ale właśnie zaimponować i w tym cały problem, że atmosfera i pomówienia ( o zlość) twoje ściśle ukierunkowujesz bardzo sprynie mnipulując i narzucając swojaa wolę.
Tutaj było normalnie, ale problem się zaczął kiedyzauważylaś, że nie jesteś akceptowana - bo nie jesteś i tego PO prostu nie POtrafisz przełknąć wmawiając mi zlośc i probując przemycić właśnie swoją zlość na Gowina i innych tutaj czynic HP swoje poletko malymi kroczkami.
Tą atmosferę fałszu i obludy znam bo przez osiem lat aż nadto karmiono nas tym pozerstwem standardow POlskich i wyczuwam ją na odległośc - tak więc nie wmawiaj mi tu uczuć, ktorymi ty przesiąkasz bo ja jestem z innej gliny lepiona i mam inaczej poustawiane priorytety na sczęście dla mnie i innych dlatego nie czadzę tobie i nie pozwolę tobie abyś ty na HP robiła sobie poletko doświadczalne strasząc ludzi swoimi doktorskimi wywodami - daruj sobie, ale aniołki latają w górze więc nie puj atmosfery bo smof krąy nad Polską i już dosyć mamy powodów, aby nie czuć się dobrze więc nie zanieczyszczaj atmosfery przenoszc pracę do HP bo to miejsce do odpoczynku i wyluzowania, ( o ile możliwe w dobrym tonie, ale nie w obłudzie)
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 9:57

dzibar pisze:I jeszcze jedno admin - ja potrafię czytać ze zrozumieniem więc nie zaśmiecaj mi prywatnej poczty postami bo jak będę zainteresowana w jakimś temacie to zajmę stanowisko na forum, a nie twoje zawołanie
Możesz wyjaśnić dokładniej o co Ci chodzi? A wtedy postaram się Ci pomóc ;)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 27 sty 2017, 10:09

..........gościu gdybym miała obracać się w takim towarzystwie jak ty i aniołek to szkoda mi w moim wieku czasu na maturę, ale gdybym spotkała jakiegoś czlowieka wartościowego, który by mnie przekonal, że warto z jakiegoś powodu to dla chcącego nic trudnego.
Nie takie rzeczy się robiło, a jeden egzamin mniej czy więcej to sprawa czy warto odbierać czas tym, ktorych kocham i sobie.

Tak więc zero motywacji w tym kierunku......no i na koniec jak to ktoś powiedział........" lepiej samemu niż w złym towarzystwie".........i myślę, że już wiadomu kto bywa na moim podworku i wmawia innym, że ja sama do siebie piszę.......prawda aniołku.

do heilanda
przychodzą na moją poczte posty w dużej ilości z forum ogólnego, nie wiem kto je tam zamieszcza - jeżeli będę miala czas na odpowiedź i chęć to odpowiem bez wywoływania do tablicy, ale proszę mnie nie narażać na wymuszanie bo nie zamierzam się wdawać w niepotrzebne utarczki.

i jeszcze jedno - skoro aniołek pokazał swoje prawdziwe oblicze to nie widzę powodu aby mi wydzelano osobne miejsce i tak wiadomo, że próbuje przejąć dla siebie przestrzeń aby prezentować i narzucać swoją wolę psując jednocześnie atmosferę forum ( nie mowiąc już o wybujałym ego )
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x