gops @ - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 04 mar 2015, 14:56

Otrzymałam pismo od komornika iż ma się ustosunkować do wnioski wierzycielki :
a wierzycielka napisałam iż prosi o zwolnienie z zajęcie swojego wynagrodzenia za pracę.

I co Mam zrobić ..... jak reagujecie na takie pisma ?????

Dodam jeszcze iż obecnie nie wypłacam świadczen z funduszu alim komornik jedynie dokonuje wpłat na poczet starych zaległości z FA
pismo od komornika

Napisano: 05 mar 2015, 9:01

wypowie się KTOŚ ?????
gops@

Napisano: 05 mar 2015, 9:29

wierzycielka spłaca FA i ma zajete wynagrodzenie?? jakieś nienaleznie pobrane FA- czy to może raczej dłuzniczka alimentacyjna???
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 05 mar 2015, 9:33

no tak coś innego pisze cos innego mam na mysli

Otrzymałam pismo od komornika iż ma się ustosunkować do wnioski dłuznika :
a uznik napisałam iż prosi o zwolnienie z zajęcie swojego wynagrodzenia za pracę.

I co Mam zrobić ..... jak reagujecie na takie pisma ?????

Dodam jeszcze iż obecnie nie wypłacam świadczen z funduszu alim komornik jedynie dokonuje wpłat na poczet starych zaległości z FA
gops @

Napisano: 05 mar 2015, 9:40

ładnie się ustosunkuj że nie widzisz podstaw do zwolnienia z zajęcia wynagrodzenia.
napisz ze dwa mądre zdania typu
Ośrodek Pomocy Społecznej w..........informuje, iż zgodnie z zapisem art.2 pkt 3 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2012r. poz.1228 z późn. zm.) Pani......... jest dłużnikiem alimentacyjnym, tj. osobą zobowiązaną do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko której egzekucja okazała się bezskuteczna. Zgodnie z art.27 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dłużnik alimentacyjny jest zobowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z ustawowymi odsetkami.
napisz w jakim okresie wypłacałas świadczenia, podaj kwotę zaległości na dzień dzisiejszy i wystarczy :)
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 05 mar 2015, 10:03

Dziękuję za odp :)

a mam jeszcze jedna sprawę i proszę o pomoc

Kobieta złozyłam w lutym wniosek na fa . Przyznałam Fa od miesiąca lutego za luty wypłaciłam 24 lutego w kwocie 500,00zł. 27 lutego otrzymałam przelew od komornika na kwotą 500,00 zł. z datą sciągniecia na kwotę 500,00 zł. i tego samego dnia wierzycielce komornik przesłał 653 zł na poczet zaległych alimentów.

Kobieta kiedyś u nas korzyła z FA i z tego tytułu zostało zadłużenie dłuznika w kwocie 555,71 zł.

Jak mam do tego podejść. Czy kobieta może jednoczesnie pobierać Fa i kase od komornika ?????
Czy komornik nie powinien najpierw stare zadłużenie spłacić ????
gops @

Napisano: 05 mar 2015, 10:10

ty powinnas zaliczyć ta kwotę 500 zł. na te zaległe, a wierzycielka nie moze pobierac w tym okresie jak bierze u ciebie- w takim przypadku powinna zwrócic to do komornia- a jak nie to u ciebie ma te 500 zł nienaleznie pobrane
ala1

Napisano: 05 mar 2015, 10:35

a czy ta kobieta może te pieniądze przekazać do mnie i zakwalifikuje je na poczet zaległości dłużnika.

A komornik tłumaczy sie ty ze to jest stara zaległość przekazana do ściągnięcia przez Urzędu skarbowego.
gops @

Napisano: 05 mar 2015, 10:50

nie tylko do komornika
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 12:33

a mimo ze tytuł był wystawiony na ta stara zaległość 555,71. to komornik i tak jak coś ściągnie z dłużnika to ma tez obowiązek nam przekazać te pieniądze na poczet starej zaległości

dobrze myśle ????
gops @

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x