gospodarstwo a zaiłek stały pomóżcie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 09 maja 2019, 8:17

Witam. Osoba zgłasza się o zasiłek stały (orzeczenie o niepełnosprawności) dochodem jest gospodarstwo rolne. gospodarstwo jest na oboje małżonków (nie ma wydzielonych części). Pytanie czy przysługuje stały (dochód z gospodarstwa przekracza 528 zł. Czy liczyć Pani pół gospodarstwa? Czy całe (i wtedy dochód własny przekracza)?
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2019, 8:28

Hej- przeliczyłabym całe gospodarstwo, nie pół.Skoro dochód przekracza kryterium to sorry- nie będzie stałego :)
Hermenegilda
Praktykant
Od: 11 kwie 2019, 16:58
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 09 maja 2019, 8:31

a jeszcze zapytam jak jest w waszym ośrodku- czy przed przyznaniem zasiłku stałego wymagacie od klienta decyzji z ZUS/KRUS o odmowie przyznania świadczenia emerytalno/ rentowego?
Hermenegilda
Praktykant
Od: 11 kwie 2019, 16:58
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 09 maja 2019, 8:35

Zaświadczenia, że osoba nie nabyła uprawnień do renty/emerytury.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 09 maja 2019, 14:20

Hermenegilda pisze:Hej- przeliczyłabym całe gospodarstwo, nie pół.Skoro dochód przekracza kryterium to sorry- nie będzie stałego :)
Dochód na osobę jest niższy niż kryterium na osobę (żona i mąż). sytuacja jest tam trudna chodzi o to jak patrzeć na dochód osoby która się zgłasza. (ja bym właśnie chciała przyznać stały)
pracownik ops
athena83
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2019, 15:04

Art. 37 ust. 2 ustawy – zasiłek stały przysługuje pełnoletniej osobie pozostającej w rodzinie, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.

Chodzi o ustalenie jej osobistego dochodu? Dziel śmiało na pół (jest to przecież ich wspólne gospodarstwo rolne, a nie tylko jej), tak że klientka i rodzina spełnią oba warunki dochodowe do zasiłku stałego.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 10 maja 2019, 7:56

Ten z Łopieki pisze:
Chodzi o ustalenie jej osobistego dochodu? Dziel śmiało na pół (jest to przecież ich wspólne gospodarstwo rolne, a nie tylko jej), tak że klientka i rodzina spełnią oba warunki dochodowe do zasiłku stałego.
No właśnie moja szefowa zastanawia się czy mogę podzielić na pół skoro nie ma wyodrębnionych części udziału. a ja bardzo chcę przyznać stały bo i tak często sama z siebie pomagam tej rodzinie
pracownik ops
athena83
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2019, 7:57

Zresztą zwykle jak nie ma podziału na części to liczymy całe gospodarstwa więc mam tu duży problem i chciałabym mieć jakieś poparcie w przepisach albo wyrokach a nic nie mogę znaleźć
pracownik ops
athena83
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2019, 9:50

Skoro dochodem rodziny jest tylko wspólne gospodarstwo rolne, to dochód na osobę w rodzinie, a zarazem dochód osobisty wnioskodawczyni stanowić będzie połowa kwoty wyliczonej z powierzchni gospodarstwa. Wprawdzie nie znalazłem (jeszcze) w orzecznictwie sprawy wiążącej dochód osobisty strony z gospodarstwem rolnym, ale wiele jest wyroków odnośnie do np. zasiłków rodzinnych – jako dochodu rodziny, a nie rodzica, który je otrzymuje. Myślę, że poprzez analogię sytuacji oraz odnosząc się do celów, funkcji zasiłku stałego i samej pomocy społecznej, a także konieczności działania na korzyść strony, można świadczenie przyznać. Przykładowy Wyrok WSA w Warszawie z dnia 06.04.2016 r. sygn. akt:I SA/Wa 181/16, traktujący o wspomnianej sytuacji i dochodzie osobistym:
„(…)sprawy na gruncie regulacji art. 37 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 6 pkt 4 tej ustawy zasiłki rodzinne winny być traktowane jako dochód rodziny, a nie - jak przyjęły organy orzekające w sprawie - jako dochód osobisty rodzica wnioskującego o przyznanie zasiłku stałego. Nie ma przy tym znaczenia, iż przedmiotowe świadczenia przysługują temu rodzicowi.(…)
Samo natomiast pojęcie dochodu osoby ubiegającej się o przyznanie zasiłku stałego, w ujęciu w art. 37 ust. 2 pkt 1 u.p.s., wiązać należy z dochodem jaki strona uzyskuje dzięki własnej aktywności życiowej (np. wynagrodzenia za pracę), bądź przysługującym jej przymiotom, związanym choćby z niepełnosprawnością - np. w sytuacji uzyskiwania renty z tytułu niezdolności do pracy (por. wyrok WSA w Szczecinie z 2 czerwca 2011 r. II SA/Sz 417/11, Lex nr 821565). Przyjęcie odmiennego rozumienia owego dochodu, oparte li tylko - jak uczyniły to organy - na gramatycznej wykładni ww. przepisu oraz analogicznej interpretacji przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych prowadzi do rezultatu sprzecznego z założonymi przez ustawodawcę w art. 2 ust. 1 i art. 3 ust. 1 u.p.s. celami i funkcją jaką za pośrednictwem instrumentów pomocy społecznej (w tym zasiłku stałego) realizować ma państwo, tj. udzielanie wsparcia osobom i rodzinom w przezwyciężaniu trudnej sytuacji życiowej oraz podejmowanych przez nie wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb, życiowego usamodzielnienia i integracji społecznej, przy zachowaniu adekwatności udzielanej pomocy do sytuacji w jakiej się one znalazły. W tym stanie rzeczy zakwalifikowanie jako dochodu osobistego wypłacanych skarżącemu zasiłków rodzinnych oraz powiązanych z nimi dodatków, zdaniem Sądu, narusza art. 37 ust. 1 pkt 2 u.p.s., co miało bezpośredni wpływ na wynik sprawy. Prowadziło bowiem do nieuprawnionej w ustalonym stanie faktycznym oceny, że skarżący z uwagi na ów dochód nie spełnia ustawowych przesłanek uzyskania żądanego świadczenia.”
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x