zasiłkobiorca stały wyjeżdża za granicę - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 maja 2019, 12:41

Mam pytanie, co robicie z zasiłkiem stałym osoby, która wyjechała miesiąc temu za granicę? Oficjalnie pan wyjechał do swojej siostry, ale nie mam wiedzy czy nie pracuje. Zasiłek stały wypłacany jest na konto. Czy pomimo jego nieobecności w kraju nadal mam wypłacać zasiłek stały?
Adidas
Praktykant
Od: 29 mar 2018, 12:36
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 maja 2019, 13:14

Adidas pisze:Oficjalnie pan wyjechał do swojej siostry
Tego się trzymaj.
Żaden przepis naszej ustawy nie zabrania wyjazdu za granicę osobom mającym przyznany zasiłek stały.
Ps.
Biorąc pod uwagę obecną pogodę w naszym kraju to sam też bym chętnie wyjechał do jakiegoś ciepłego kraju. Mam dość tej pogody !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 09 maja 2019, 13:50

W pełni zgadzam się z przedmówcą ;) Żeby moje „stalaki” były tak zaradne i sobie gdzieś wyjechały… Najlepiej na kilka miesięcy - do czasu obowiązkowego wywiadu kontrolnego… Miałbym święty spokój. A tak tylko zgłoszenia zbieram, że marnotrawią, piją, burdy robią :x I jeszcze po celówki przychodzą bo im na ży(pi)cie nie starcza :?
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 09 maja 2019, 14:04

art.5 ust.1
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 09 maja 2019, 14:23

mamala pisze:art.5 ust.1
Art. 5 pkt 1? Obywatelstwo polskie osoba posiada, ma miejsce zamieszkania i przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej! Wg słownika PWN – przebywać oznacza: „spędzić gdzieś pewien czas”. Trochę tu, trochę tam, wyczerpuje definicję słowa przebywać ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 10 maja 2019, 9:19

W związku z powzięciem informacji o wyjeździe wysłać pismo na podany przez pana adres zawiadomienie o wywiadzie cz. IV. Klient jest zobowiązany do poinformowania o zmianach w tym miejsca pobytu. Jeśli go nie będzie - wstrzymać wypłatę. Jeśli będzie niech wyjaśni kiedy, na ile, po co. Zrobić analizę budżetu - za co pan wyjechał za granicę.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x