gospodarstwo domowe

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

gospodarstwo domowe

Post autor: :-) »

małe pytanko...wnioskodawca do gospodarstwa domowego wziął swoje dziecko....niby ok, ale ...z zona jest po rozwodzie i to zona na dziecko bierze 500+ ...zasilek rodzinny -decyzja odmowna choc tam przedstawiła dziecko do swojego gospodarstwa (w sierpniu)...fakt,ze wnioskodawca do spółdzielni dziecko zgłosil ...hmmm
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Re: gospodarstwo domowe

Post autor: GOPS_1234 »

Jeżeli wyrok sądu mówi o opiece naprzemiennej to może dziecko znajdować się wtedy w jednym i w drugim gospodarstwie domowym. Lecz jeżeli z wyroku wynika, że dziecko jest przy matce to ojciec nie może wpisać w skład gospodarstwa dziecka.
VIP
Kontakt:

GOPS_1234 pisze: 19 paź 2020, 12:46 Jeżeli wyrok sądu mówi o opiece naprzemiennej to może dziecko znajdować się wtedy w jednym i w drugim gospodarstwie domowym. Lecz jeżeli z wyroku wynika, że dziecko jest przy matce to ojciec nie może wpisać w skład gospodarstwa dziecka.
w wyroku nie ma określonej dokładnie opieki...ale 500+ bierze matka
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Przy rozwodzie sąd chyba musiał określić, przy kim jest dziecko, kto komu płaci alimenty itp.
VIP
Kontakt:

Krwawa pisze: 19 paź 2020, 13:14 Przy rozwodzie sąd chyba musiał określić, przy kim jest dziecko, kto komu płaci alimenty itp.
alimenty płaci ojciec dziecka...ponoć matka dziecka teraz znim nie radzi i ojciec wziął do siebie... :o dziwna sprawa
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Jak na mój gust dziecko jest członkiem gospodarstwa domowego matki, jest przy niej. Fakt zgłoszenia/dopisania dziecka w spółdzielni nic dla nas nie znaczy. Ktoś ma inne zdanie?
VIP
Kontakt:

Krwawa pisze: 19 paź 2020, 15:02 Jak na mój gust dziecko jest członkiem gospodarstwa domowego matki, jest przy niej. Fakt zgłoszenia/dopisania dziecka w spółdzielni nic dla nas nie znaczy. Ktoś ma inne zdanie?
też tak mysle...powierzchnia mieszkania 60 m wiec 3 osoby to za duzo...dopisał swoje dziecko bez dochodów bo matka dziecka pobiera swiadczenia...tylko jak to ugryzc teraz...o to mi bardziej teraz chodzi :oops:
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

.tylko jak to ugryzc teraz...o to mi bardziej teraz chodzi
potrzebny wywiad
VIP
Kontakt:

brodafix pisze: 20 paź 2020, 8:38
.tylko jak to ugryzc teraz...o to mi bardziej teraz chodzi
potrzebny wywiad
wiem o tym...ale teraz taki czas ze niestety słabe szanse na wywiad...osoba ktora je przeprowadza jest na zwolnieniu...no i...jelsi okaze sie ze dziecko tam mieszka to co...? wyrok juz nie jest istotny?
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

wiem o tym...ale teraz taki czas ze niestety słabe szanse na wywiad.
u nas przeprowadzamy telefonicznie ... takie czasy ;) wywiad skrojony na potrzeby covid..
w wyroku nie ma określonej dokładnie opieki
.jelsi okaze sie ze dziecko tam mieszka to co...? wyrok juz nie jest istotny?
to że zostało dopisane do czynszu uwiarygadnia całą sytuację, w wyroku nie ma info dotyczącej sprawowania opieki, więc w czym problem ? świadczenia może pobierać matka ale jak widać sytuacja była dynamiczna
ja osobiście liczyłbym dzieciaka do składu
pytanie czy nie należałoby zgłosić sytuacji ze zmianą gospodarstwa do 500+
jak kombinuje to i tak prędzej czy później dostanie po łapkach.. ;)
ODPOWIEDZ