Mam pytanko: jak to jest u Was z ha przeliczeniowymi - dana osoba Wam oświadcza ile ma czy przynosi z urzędu decyzje w sprawie wymiaru podatku rolnego?? Jeśli tak to za jaki rok - 2020?? czy 2021?? (bo zaczęłam mieć wątpliwości) plus opłac. składka KRUS.
"Stypendium szkolne – odliczanie składki KRUS od dochodu.
Komu możemy odliczyć miesięczną składkę KRUS z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego?
Czy obliczając dochód uprawniający do ubiegania się o stypendium szkolne osobie, która posiada gospodarstwo rolne o powierzchni: 2,1700 ha, tj. 0,6720 hap (powierzchnia użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego, więc nie wliczanego do dochodu) możemy odliczyć opłaconą składkę KRUS?
Czy składkę KRUS możemy odliczyć zarówno żonie, jak i mężowi, jeśli obydwoje są płatnikami KRUS-u i pracują w gospodarstwie rolnym o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego, ale na nakazie płatniczym, jako właściciel gospodarstwa widnieje tylko mąż wnioskodawczyni?
Czy osobie posiadającej gospodarstwo rolne powyżej 1 hap i prowadzącej działalność gospodarczą na KRUS odejmujemy opłaconą miesięczną, podwyższoną składkę KRUS, czy tylko tę podstawową część składki, tj. 133 zł?
ODPOWIEDŹ
W mojej opinii, szacując wysokość dochodu w rodzinie ubiegającej się o przyznanie stypendium szkolnego, która posiada gospodarstwo rolne poniżej 1 ha przeliczeniowego, nie można odliczyć związanej ściśle z osiąganiem tego dochodu opłacanej składki KRUS, gdyż dochód z tego tytułu nie podlega wliczeniu do dochodu rodziny.
Składki KRUS nie odliczamy także od dochodu rodziny posiadającej gospodarstwo rolne o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego, którą opłacają małżonkowie pracujący w tym gospodarstwie rolnym, bowiem ustalenie dochodu z gospodarstwa rolnego w formie ryczałtu wyklucza możliwość odliczenia od niego kosztów związanych z jego uzyskaniem w tym także opłacanej składki do Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
W przypadku osoby posiadającej gospodarstwo rolne powyżej 1 ha i prowadzącej działalność gospodarczą należy odliczyć składki KRUS płacone przez tą osobę z tytułu prowadzonej działalności w tym podwyższoną składkę KRUS.
Zasady przyznawania stypendiów (w tym stypendium szkolnego) wiążąco regulują przepisy ustawy z 7.09.1991 r. o systemie oświaty - dalej u.s.o. Art. 90b tej ustawy stanowi, że uczniowi przysługuje prawo do pomocy materialnej ze środków przeznaczonych na ten cel w budżecie właściwej jednostki samorządu terytorialnego. Natomiast w myśl art. 90d ust. 1 u.s.o. stypendium szkolne może otrzymać uczeń znajdujący się w trudnej sytuacji materialnej, wynikającej z niskich dochodów na osobę w rodzinie, w szczególności gdy w rodzinie tej występuje: bezrobocie, niepełnosprawność, ciężka lub długotrwała choroba, wielodzietność, brak umiejętności wypełniania funkcji opiekuńczo-wychowawczych, alkoholizm lub narkomania, a także gdy rodzina jest niepełna lub wystąpiło zdarzenie losowe (…). Przyznanie prawa do stypendium szkolnego uzależnione jest od spełnienia dwóch kryteriów: sytuacyjnego, wyrażonego w cytowanym wyżej art. 90d ust. 1 ww. ustawy oraz dochodowego, określonego w art. 90d ust. 7 ww. ustawy, który zakłada, że miesięczna wysokość dochodu na osobę w rodzinie ucznia uprawniająca do ubiegania się o stypendium szkolne nie może być większa niż kwota, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy z 12.03.2004 r. o pomocy społecznej - dalej u.p.s. Przy czym miesięczna wysokość art. 8 ust. 3-13 ustawy, o której mowa w ust. 7 z tym, że do dochodu nie wlicza się świadczeń pomocy materialnej, o których mowa w art. 90c ust. 2 i 3. Sposób wyliczania wysokości dochodu z gospodarstwa rolnego będącego w posiadaniu rodziny ubiegającej się o przyznanie świadczeń zawarto art. 8 ust. 9 u.p.s., w myśl którego dochód z gospodarstwa rolnego ustala, się z 1 ha przeliczeniowego posiadanego gospodarstwa rolnego, który obecnie zgodnie z § 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 14.07.2015 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej wynosi 288 zł i wg tej stawki z wielkości gospodarstwa należy go wyliczyć. Jest to dochód wyliczony ryczałtowo niezależnie od tego, czy i w jaki sposób prowadzone jest gospodarstwo rolne i czy przynosi jakieś dochody. Jak wskazał w wyroku z 19.10.2017 r. Wojewódzki Sądu Administracyjny w Białymstoku, II SA/Bk 579/17 ustalenie dochodu w formie ryczałtu wyklucza możliwość odliczenia od niego kosztów związanych z jego uzyskaniem, w tym także opłacanej składki do Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, uwzględnione są one bowiem przy ustalaniu wysokości ryczałtu.
Jak z powyższego wynika, w przedmiotowej sprawie dochód na osobę w rodzinie ucznia należy obliczać według powierzchni gospodarstwa rolnego będącego w posiadaniu rodziny bez dokonywania odliczeń z tytułu zapłaconych składek KRUS z pominięciem dochodu z gospodarstwa rolnego o powierzchni mniejszej niż 1 ha przeliczeniowy. Bowiem jak wynika z treści art. 8 ust. 4 u.p.s. do dochodu nie wlicza się dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego. Moim zdaniem skoro dochód z tego tytułu nie powiększa dochodu rodziny ubiegającej się o przyznanie świadczeń, szacując wysokość osiąganych w tej rodzinie dochodów nie ma podstaw do odliczenia składek KRUS związanych z tym dochodem.
Jak z powyższego wynika nie odliczamy także od dochodu rodziny posiadającej gospodarstwo rolne o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego, składki KRUS, którą opłacają małżonkowie pracujący w gospodarstwie rolnym. Natomiast w przypadku osoby posiadającej gospodarstwo rolne powyżej 1 ha i prowadzącej działalność gospodarczą należy odliczyć składki KRUS płacone przez tą osobę z tytułu prowadzonej działalności, w tym podwyższoną składkę KRUS."
Jak się na to zapatrujecie i jak robicie w swoich ośrodkach?
Jeżeli przy dochodzie "z ha przeliczeniowych" nie powinno się odliczać skł. do KRUS to w takim razie przy dochodzie z działalności gospodarczej w formie ryczałtu moim zdaniem skł. do ZUS się nie powinno odliczać również. Taka moja rozkminka.
na szkoleniach u Pana Ciszewskiego nam nakazują odliczać 1/3 składki KRUS właścicielowi gospodarstwa.
TO SAMO JEST W JEGO KSIĄŻCE.
pytanie:
]Wnioskodawca przebywa na zwolnieniu lekarskim. Objęty jest ubezpieczeniem w KRUS, przynosi zaświadczenie o wypł.zasiłku chorobowym. Czy pieniądze za zwolnienie chorobowe wchodzą w skład rodziny? Jeśli tak, to co w tym przypadku nalezy zrobić z dochodem z gospodarstwa?[/i][/i][/i]
odpowiedź:
Uwzględnia się każdy dochód bez względu na tytuł i źródło. Zatem kwotę zasiłku chorobowego należy doliczyć do okresu, za który przysługuje, ale wtedy nie można liczyć dochodu ryczałtowego z ha przeliczeniowego. W takiej sytuacji ryczałtowy dochod z rolnictwa można by doliczyć jedynie wówczas, gdyby zasiłek przyznano osobie niebędącej właścicielem gospodartwa.
Mam książkę p. Ciszewskiego i wiem, co jest tam napisane. Ale w wyrokach sądów czytam: "Odwołująca z mężem podlegają ubezpieczeniu społecznemu rolników z racji posiadania gospodarstwa rolnego. Zgodnie z art. 8 ust. 9 ustawy o pomocy społecznej w zw. z § 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 lipca 2015 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz. U. z 2015 r. poz. 1058; dalej powoływane jako rozporządzenie), przyjmuje się, że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 288 zł. Ustawodawcza przyjął tzw. ryczałtowy tryb ustalania dochodu z gospodarstwa rolnego, ustalany jako wartość dochodu odpowiadającego powierzchni gospodarstwa rolnego z uwzględnieniem ha przeliczeniowych i kwoty dochodu z 1 ha przeliczeniowego. Nie jest to przychód w rozumieniu art. 8 ust. 3 ustawy o pomocy społecznej, który dopiero po pomniejszeniach wskazanych w tym przepisie daje dochód. Natomiast art. 8 ust. 9 ustawy o pomocy społecznej zakłada swego rodzaju fikcję prawną nakazującą przyjęcie ryczałtowego dochodu z gospodarstwa rolnego, a nie przychodu. Zatem żądanie odwołującej pomniejszenia dochodu z posiadanego gospodarstwa rolnego o wysokość składek z tytułu rolniczego ubezpieczenia społecznego rolników (KRUS) nie może być uwzględnione."
O tej fikcji prawnej czytałam w kilku wyrokach. I teraz to już zgłupiałam, co robić z tymi składkami. Zawsze odliczać, jak jest po wyżej 1 hap, czy tylko w przypadku posiadania gospodarstwa rolnego powyżej 1 hap i prowadzenia działalności gospodarczej na KRUS?
moje poprzedniczki odliczały zawsze powyżej ha przel.tylko i wyłącznie właścicielom gospodarstwa rolnego. Ja co prawda po raz pierwszy mam stypendia i dlatego tez dopytuje-paranoja z tymi przeliczeniowymi...
może mi Pani poradzi bo właśnie wyszła ode mnie petentka która złożyła wniosek o stypendium. Rodzina 3 osobowa. Mąż posiada gosp.rolne ponad 5 ha przel. Żona nic. W sierpniu ona nie przebywala na zasiłku chor. w KRUS on natomiast tak-kwota niepełna gdyż jak dopytałam na dzień złożenia wniosku juz nie przebywa na zasiłku chorobowym. Krus opłacaja jakies zaległości z 2 kwartałów a i tak wpłacili połowę-888zł do czego to przypisac i ile wyliczyc nie wiem...Jak policzę gosp. uwzgledniajac zas.chorobowy jako dochód utracony to przekroczy im kryterium ale od kiedy od września czy dopiero października?