praca dorywcza - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 wrz 2021, 7:17

Hej wszystkim. Pytanko jak należy rozliczyć takie dochody....
- Pan praca dorywcza i na oświadczeniu dochód za sierpień netto....przekraczają.....Pani twierdzi, że się pomyliła jak dowiedziała się, że przekraczają.

- Czy jeżeli praca dorywcza jest u tego samego pracodawcy, a Pan złoży mi oświadczenie w październiku, że dochód za wrzesień uległ zmianie - zmniejszył się i będą się łapać na stypendium wtedy - to mogę przyznać? Czy tylko brać pod uwagę dochody sierpniowe jak nie było utraty ?

- Pani ma do 30 listopada dodatek mieszkaniowy...po jego odliczeniu się łapią na stypendium...to przyznanie od grudnia ?

Dziękuję...
Aleks_Andra
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 10:59
Zajmuję się: Starszy Referent

Napisano: 14 wrz 2021, 8:17

1) wszystko zależy od tego kiedy chce Pani lub może wydać decyzję, jeśli będzie wydana w X -XI to: za sierpień dochody przekraczają - we wrześniu odmowa; za wrzesień nie przekraczają - stypendium przysługuje od października - nie ma tu utraty dochodu, ponieważ jego źródło jest to samo (praca dorywcza, nie ważne gdzie i w jakich dniach miesiąca podejmowana);
2) dodatek mieszkaniowy do 30.11. - proszę nie zakładać że nie będzie ubiegać się o nowy od 01.12., jeśli jednak nie kwalifikują się w tych miesiącach (IX-XII) to niech złożą wniosek i sprawdzi Pani ich dochody za grudzień w styczniu kiedy kryterium się zmieni :)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 14 wrz 2021, 8:40

InspektorOPS pisze:
14 wrz 2021, 8:17
1) wszystko zależy od tego kiedy chce Pani lub może wydać decyzję, jeśli będzie wydana w X -XI to: za sierpień dochody przekraczają - we wrześniu odmowa; za wrzesień nie przekraczają - stypendium przysługuje od października - nie ma tu utraty dochodu, ponieważ jego źródło jest to samo (praca dorywcza, nie ważne gdzie i w jakich dniach miesiąca podejmowana);
2) dodatek mieszkaniowy do 30.11. - proszę nie zakładać że nie będzie ubiegać się o nowy od 01.12., jeśli jednak nie kwalifikują się w tych miesiącach (IX-XII) to niech złożą wniosek i sprawdzi Pani ich dochody za grudzień w styczniu kiedy kryterium się zmieni :)
Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie... Czy Pan może mi składać co miesiąc oświadczenie o zmianie wysokości dochodu z pracy dorywczej? i wtedy co miesiąc mam weryfikować?
Aleks_Andra
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 10:59
Zajmuję się: Starszy Referent

Napisano: 14 wrz 2021, 9:11

Zawsze muszą zgłosić zmianę dochodu, jeśli zatem zmienia się co miesiąc to jest Pani na niego skazana ;)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x