gromadzenie dokumentów, czy wgląd - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 26 sty 2015, 14:04

Witam. Pogubiłam się, bo do tej pory dokumenty brałam tylko do wglądu. Pisałam, jakie dokumenty zostały okazane, podpisałam się i wpinałam tę kartkę do wniosku. A czy teraz musimy gromadzić dokumenty, bo nie widzę zapisu w ustawie, że dokumenty tylko do wglądu tak jak poprzednio.
bbb

Napisano: 26 sty 2015, 14:07

Tak trzeba gromadzić, chyba że możesz sama uzyskać dane to nie możesz o nei żądać, my cześć osób mamy w SR
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2015, 14:18

Ja też mam dokumenty z rodzinnego, ale co? powinnam je wyciągać z teczek, kserować i wpinać do wniosku kdr?
bbb

Napisano: 26 sty 2015, 14:41

Jak masz dostęp do SR to ja tak robię, że wchodzę w Programie SR na wnioski i z tej pozycji robię sobie kopie składku rodziny czyli nazwisko i imię, stopień pokrewieństwa, pesel i nr strony z której pobrałam te dane dołączam do wniosku KDR i spokój. Biorę tylko oświadczenia rodziców i zaświadczenia ze szkoły
ira

Napisano: 26 sty 2015, 14:48

ira pisze:Jak masz dostęp do SR to ja tak robię, że wchodzę w Programie SR na wnioski i z tej pozycji robię sobie kopie składku rodziny czyli nazwisko i imię, stopień pokrewieństwa, pesel i nr strony z której pobrałam te dane dołączam do wniosku KDR i spokój. Biorę tylko oświadczenia rodziców i zaświadczenia ze szkoły
Dzisiaj rozmawiałem na temat zaświadczenia za szkoły.. :) na infolinii MPiPS, i tylko oświadczenia zmienili nawet już wykaz dokumentów potrzebnych do wniosku na stronie rodzina.gov.pl
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 12:54

ja dalej nie rozumiem dlaczego brać np kserokopię dowodów osobistych czy aktów urodzeń, skoro w ustawie pisze "przedstawia się" i na stronie rodzna.gov.pl napisane- Czy gmina powinna gromadzić kopie okazywanych dokumentów?
Nie, nie ma takiego obowiązku.
Naatalia

Napisano: 27 sty 2015, 15:48

Czy gmina powinna gromadzić kopie okazywanych dokumentów?

Gmina sporządza, uwierzytelnia i gromadzi kopie okazywanych dokumentów.

To jest zapis ze strony ministerstwa
ups

Napisano: 27 sty 2015, 16:26

Naatalia pisze:ja dalej nie rozumiem dlaczego brać np kserokopię dowodów osobistych czy aktów urodzeń, skoro w ustawie pisze "przedstawia się" i na stronie rodzna.gov.pl napisane- Czy gmina powinna gromadzić kopie okazywanych dokumentów?
Nie, nie ma takiego obowiązku.
Na stronie jest tak napisane ponieważ nie zmodyfikowali tego dopiero wczoraj w dokumentach do pobrania poprawili wykaz dokumentów potrzebnych przy składaniu

Co do pytania jeżeli nie masz dostępu do danych to musisz brać kserować i potwierdzać za zgodność z oryginałem
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2015, 9:39

A jak ma się to odnośnie dowodów osobistych których nie można kserować, jeżeli w przypadku zamiast aktu urodzenia dziecka rodzic okazuje jego dowód osobisty.?
aga21

Napisano: 03 lut 2015, 9:52

Najwidoczniej nijak się ma, ustawa o KDR rządzi się swoimi prawami. Tak samo, jak potwierdzać za zgodność może tylko organ, który wydał dany dokument, a tu ustawa nadaje prawo potwierdzania za zgodność wójtowi.
Kinya

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x