małżonek czy rodzic?? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 sty 2015, 14:04

Czy we wniosku KDR cz.II jak wnioskodawczyni wpisuje dane męża to zaznaczam w okienku opcję: rodzic, czy małżonek. Plisss.
jaaa

Napisano: 26 sty 2015, 14:06

naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2015, 15:20

Wracając do tego małżonka/rodzica to co zaznaczyć w przypadku rodziny z ostatniego przykładu ze strony MPIPS. Każde z małżonków ma po jednym dziecku z poprzednich związków oraz jedno mają wspólne, co zaznaczyć w ich statusie, bo idąc tokiem myślenia Ministerstwa żadne z nich nie jest "rodzicem" tylko "małżonkiem".
Skoro więc są "małżonkami" nie możemy od nich żądać oświadczenia, że nie są pozbawieni praw rodzicielskich. Dobrze myślę?
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2015, 16:09

mkaz pisze:Wracając do tego małżonka/rodzica to co zaznaczyć w przypadku rodziny z ostatniego przykładu ze strony MPIPS. Każde z małżonków ma po jednym dziecku z poprzednich związków oraz jedno mają wspólne, co zaznaczyć w ich statusie, bo idąc tokiem myślenia Ministerstwa żadne z nich nie jest "rodzicem" tylko "małżonkiem".
Skoro więc są "małżonkami" nie możemy od nich żądać oświadczenia, że nie są pozbawieni praw rodzicielskich. Dobrze myślę?
Dobrze analizujesz tok MPiPS, takie pytanie dzisiaj zadałem im na infolinii mają przemyśleć temat i mam dzwonić w przyszłym tygodniu :)
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 9:30

Daj znać zatem co ustalili. Jak dla mnie status małżonka powinien być tylko dla osoby, która nie posiada w ogóle dzieci, ale zawarła związek małżeński z rodzicem co najmniej trójki dzieci. We wszystkich innych sytuacjach opiekunowie powinni mieć status "rodzic", bo przecież są rodzicem chociażby jednego dziecka i oświadczenia na mur beton powinno być złożone. Amen
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 10:19

mkaz pisze:Daj znać zatem co ustalili. Jak dla mnie status małżonka powinien być tylko dla osoby, która nie posiada w ogóle dzieci, ale zawarła związek małżeński z rodzicem co najmniej trójki dzieci. We wszystkich innych sytuacjach opiekunowie powinni mieć status "rodzic", bo przecież są rodzicem chociażby jednego dziecka i oświadczenia na mur beton powinno być złożone. Amen
Tak to sie zgadza, rodzice oznaczaja pole rodzic to uzyskałem w rozmowie telefonicznej z infolinia MPiPS, mi dzisiaj maja odpoweidzc co w przypadku gdy na wprowadzonym wniosku status został zle wprowadzony czy będzie opcja umożliwiającą korektę wniosku, bo o to wnioskowałem w PWPW, czy może sami będa to zmieniać na nasze życzenie
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 10:38

O jakim Wy piszecie oświadczeniu, że rodzice nie są pozbawieni praw rodzicielskich ?? Czy jest jakiś oddzielny druk ?? czy chodzi o to oświadczenie na końcu wniosku ?? Ja już się pogubiłam
jagienka

Napisano: 27 sty 2015, 10:44

jagienka pisze:O jakim Wy piszecie oświadczeniu, że rodzice nie są pozbawieni praw rodzicielskich ?? Czy jest jakiś oddzielny druk ?? czy chodzi o to oświadczenie na końcu wniosku ?? Ja już się pogubiłam
Tak mówimy o oświadczeniu dla rodziców... ponieważ na oświadczeniu musi być napisane " Oświadczam, ze nie jestem pozbawiony władzy rodzicielskiej........w stosunku do co najmniej trojga dzieci"

A przecież są równeiz inne przypadki gdzie należny się komuś karta np kobieta 1 dziecko z poprzedniego związku, facet ma jedno dziecko z poprzedniego związku, są małżeństwem i maja 1 wspólne dziecko, żadne z nich nei jest rodzicem 3 dzieci a karta sie należny i czy wtedy dawać oświadczenia do podpisu czy nie i jeżeli dawac to komu ? MPiPS nie potrafi na to odpowiedzieć
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 10:57

Czy takie oświadczenie sami żeście sobie opracowali czy jest jakiś gotowy druk ?? Ja wcześniej nie brałam takiego oświadczenia, co z tymi rodzinami, którym już wydałam karty ?? ścigać ich o te oświadczenia ?? Czy każdy z rodziców oddzielnie ma napisać takie oświadczenie w swoim imieniu czy może jeden rodzic za siebie i drugiego rodzica ?? Bardzo proszę o taki wzór oświadczenia jeśli ktoś ma :) Z góry dziękuję :)
jagienka

Napisano: 27 sty 2015, 11:13

jagienka pisze:Czy takie oświadczenie sami żeście sobie opracowali czy jest jakiś gotowy druk ?? Ja wcześniej nie brałam takiego oświadczenia, co z tymi rodzinami, którym już wydałam karty ?? ścigać ich o te oświadczenia ?? Czy każdy z rodziców oddzielnie ma napisać takie oświadczenie w swoim imieniu czy może jeden rodzic za siebie i drugiego rodzica ?? Bardzo proszę o taki wzór oświadczenia jeśli ktoś ma :) Z góry dziękuję :)
O oświadczeniu jest mowa w ustawie, trzeba pobierać od 1 stycznia ( może byc coś w tym stylu), my od tygodnia stosujemy trosze inne bo zamówiliśmy wnioski z drukarni DRUX
pobierane musi być od każdego z rodziców, jezeli ktoś otrzymuje kartę na podstawie tego zę jest małżonkiem i ma nie rodzicem to nei dajesz oświadczenia ale żądasz aktu małżeństwa do wglądu

………………………, dnia……………………
(miejscowość)

OŚWIADCZENIE RODZICA

Ja, niżej podpisany/a ……………………………………………………………………
(imię i nazwisko)

Zamieszkały/a w…………………………………………………………………………
(adres)

Nr PESEL …………………………………………..

Legitymujący/a się dowodem osobistym …………………………………………..
(seria i nr dowodu)

Oświadczam, że nie jestem pozbawiony(a) władzy rodzicielskiej ani ograniczony(a) we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka
w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.

Oświadczam, że jestem świadomy(a) odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.

………………………………………..
(własnoręczny podpis)
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x