Herka, UBU, Michu95 jak robicie zamówienie mKDR dla dziecka? - Karta Dużej Rodziny

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 22 lut 2018, 11:44

Ok, przemawia to do mnie, chyba zrezygnuje z tej mojej praktyki. Dziękuje WSZYSTKIM :D
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2018, 14:23

Herka pisze:
mkaz pisze:też przestałam pilnować, żeby na głównym wniosku były wpisane maile i telefony, przecież to sen wariata dla wypełniającego, najważniejsze żeby były na załączniku ZKDR-04 i w miejscu gdzie się wypełnia wizualizację w SI KDR
Wydaje mi się, że mimo wszystko ten telefon należy wypełnić. Na wniosku głównym w sekcji "Wnioskodawca" jest pole z numerem telefonu. Jeżeli ktoś wnioskuje o kartę tradycyjną to właśnie na ten numer zostanie wysłana wiadomość SMS, że jego karty oczekują na odbiór. W przypadku wniosku tylko o karty elektroniczne wypełnianie tego pola rzeczywiście nie ma sensu, ale dla wniosków o karty tradycyjne już tak.

Nie bardzo zrozumiałem... przecież telefon wnioskodawcy i adres mail wnioskodawcy na który przychodzi powiadomienie o odbiorze kart jest na drugiej stronie wniosku. Ja miałem na myśli adresy email i poczty eleketronicznej pod danymi członka rodziny wielodzietnej - że są wymagane, ale się powtarzają potem w załączniku ZKDR-04 i jeżeli ktoś chce zaktualizować dane to musiałby od nowa wniosek robić? Przeciez to glupota... wypełnia jeszcze raz załącznik ZKDR-04 i ja mu to aktualizuje.
mkaz pisze:też przestałam pilnować, żeby na głównym wniosku były wpisane maile i telefony, przecież to sen wariata dla wypełniającego, najważniejsze żeby były na załączniku ZKDR-04 i w miejscu gdzie się wypełnia wizualizację w SI KDR
Chyba mnie zle zrozumiales tzn. dobrze zeby to wypełniali - bynajmniej ja chce zeby tam wpisywali i mimo wszystko powtarzali to dwukrotnie, skoro tak jest to zrobione... Jednak jak ktoś we wniosku podal numer 123456789 i w załączniku 123456789 a później przyjdzie poprawić to logicznym jest ze we wniosku już nie poprawie, tylko wypełnia załącznik ZKDR-04 na nowy numer np. 987654321 i ja to aktualizuje. Stąd mam te wątpliwości jaki jest sens ujmowania tych danych we wniosku, ale skoro wzór wniosku jest dostosowany do rozporządzenia to tak robię.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2018, 14:34

To jeszcze dla jasności dodam podsumowanie, bo rzeczywiście @michu95 inaczej niż ja zrozumiał pytanie. Kiedy jaki numer wypełnić (można oczywiście zawsze wszystkie wyprowadzić):
  • 1. Telefon wnioskodawcy - należy wypełnić jeżeli wniosek jest o kartę tradycyjną. To na ten numer przyjdzie SMS, że karta jest do odbioru w urzędzie.
  • 2. Telefon przy pozycji wniosku - nie trzeba wypełniać. Jest on tylko wprowadzany w celach informacyjnych jeżeli chcielibyśmy się z podaną osobą kontaktować.
  • 3. Telefon na załączniku ZKDR-4 - koniecznie trzeba wypełnić jeżeli osoba wnioskuje o kartę elektroniczną. Na ten numer przyjdą dane autoryzacyjne. Opcja "Aktualizuj dane teleadresowe" z zakładki "Zarządzanie kartami" dotyczy tylko tego numeru.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 22 lut 2018, 14:49

tak ja tez pilnuję, żeby telefon był na 1 stronie wniosku i na załączniku ZKDR-04
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2018, 14:59

mkaz pisze:tak ja tez pilnuję, żeby telefon był na 1 stronie wniosku i na załączniku ZKDR-04
A my już korzystamy z nowo przerobionych wniosków i klient zamiast wypełniać 17 stron ze wzoru ministerstwa wypełnia 6 stron, i nie wklepuje 3 razy tych samych danych
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2018, 9:51

Wydaje mi się, że mimo wszystko ten telefon należy wypełnić. Na wniosku głównym w sekcji "Wnioskodawca" jest pole z numerem telefonu. Jeżeli ktoś wnioskuje o kartę tradycyjną to właśnie na ten numer zostanie wysłana wiadomość SMS, że jego karty oczekują na odbiór. W przypadku wniosku tylko o karty elektroniczne wypełnianie tego pola rzeczywiście nie ma sensu, ale dla wniosków o karty tradycyjne już tak.[/quote]

Kochani podpisuje się pod wszystkim co napisaliście :lol: co by to było gdyby was nie było ;) a sam nr tel. można wpisać, a resztę sobie darować, gdybym osobiście nie dzwonił czasem po kilka razy prosząc o odbiór kart, to część by się przeterminowała przed odbiorem :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 23 lut 2018, 12:57

ubu pisze:Wydaje mi się, że mimo wszystko ten telefon należy wypełnić. Na wniosku głównym w sekcji "Wnioskodawca" jest pole z numerem telefonu. Jeżeli ktoś wnioskuje o kartę tradycyjną to właśnie na ten numer zostanie wysłana wiadomość SMS, że jego karty oczekują na odbiór. W przypadku wniosku tylko o karty elektroniczne wypełnianie tego pola rzeczywiście nie ma sensu, ale dla wniosków o karty tradycyjne już tak.
Kochani podpisuje się pod wszystkim co napisaliście :lol: co by to było gdyby was nie było ;) a sam nr tel. można wpisać, a resztę sobie darować, gdybym osobiście nie dzwonił czasem po kilka razy prosząc o odbiór kart, to część by się przeterminowała przed odbiorem :lol:[/quote]

Dlkatego zgłsiłem potrzebo wprowadzenia opcji ponownej wysyłki sms, że karty do odbioru, ale wiadomo jak traktują nasze zgłoszenia
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2018, 15:02

czy wie ktoś czy długo trzeba czekac na ponownego e-maila z nr. kart? Pani podała zły e-mail zaktualizowałam e-mail, ale Pani mówi, że nic nie otrzymała
vector
Stażysta
Od: 27 lis 2017, 13:38
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 lut 2018, 16:29

Na stronie Ministerstwa jest napisane, że do 24 godzin.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03

Napisano: 30 sty 2019, 13:01

Kochani jest nowy problem w powyższym temacie, a przynajmniej dla mnie :) . Co począć w przypadku, gdy petent zmienił urządzenie, a nie numer tel. to dane teleadresowe się nie zmieniły, nie za bardzo więc da się je aktualizować. Oczywiście nie ma dostępu do starego hasła. Co ma zrobić w tym momencie, aby na nowym urządzeniu ponownie uruchomić aplikację MKDR?
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x